Περισσότερα από 100 GW παγκόσμιας ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται να δημοπρατηθούν το 2024, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Wood Mackenzie. Με περισσότερα από 60 GW να είναι υπεράκτια αιολική ενέργεια, ο συνολικός όγκος αναμένεται να αυξάνεται καθώς προχωρά το έτος και θα φτάσει στα επίπεδα του 2023.

«Οι κρατικοί διαγωνισμοί αποτελούν ένα βασικό σύστημα υποστήριξης για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Ana Fernandez Garcia, ανώτερη ερευνητική αναλύτρια της Wood Mackenzie και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

«Μεμονωμένες μεγάλες αγορές, όπως η Κίνα, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι θα προσθέσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για 25 GW για φέτος και η Κίνα στα 17 GW στην υπεράκτια αιολική ενέργεια».

Το 2023, 137 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατακυρώθηκε παγκοσμίως μέσω κρατικών διαγωνισμών. Πρόκειται για αύξηση 10% από έτος σε έτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες κόστους του κλάδου, τις εντάσεις στα logistics και την ενεργειακή κρίση.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια, η χερσαία αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 91% του διατιθέμενου όγκου.

Το υπόλοιπο 9% απονεμήθηκε σε τεχνολογίες υδροηλεκτρικών, βιοκαυσίμων, γεωθερμικών, ηλιακών θερμικών και παλιρροϊκών τεχνολογιών.

«Η χερσαία αιολική δυναμικότητα που ανατέθηκε σε διαγωνισμούς ανέκαμψε το 2023, αλλά επισκιάστηκε από την πτώση των φωτοβολταϊκών», δήλωσε ο Fernandez Garcia.

«Το υψηλότερο μερίδιο της αιολικής ενέργειας προήλθε από την αυξημένη ανταγωνιστικότητα και το ενδιαφέρον των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν την ανάπτυξή της ως βασικής βιομηχανίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.

«Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τον άνεμο».

Η δυναμικότητα ηλιακών φωτοβολταϊκών ήταν η μεγαλύτερη που κατακυρώθηκε μέσω κρατικών διαγωνισμών, αντιπροσωπεύοντας το 44% του συνολικού όγκου με 61 GW, σημειώνοντας πτώση από μερίδιο 59% το 2022.

Ακολούθησε η χερσαία αιολική ενέργεια με 24%, ή 34GW, ενώ η υπεράκτια αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 23% (31GW), σημειώνοντας αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έλαβε το 67% των συμβάσεων σε περίπου 90 GW, διατηρώντας την ηγετική θέση της, ακολουθούμενη από την EMEA στα 37 GW (27%), ενώ σχεδόν 10 GW κατανεμήθηκαν στην Αμερική (7%), αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά τα βραβεία δυναμικότητας, η Κίνα πρωτοστάτησε το 2023 με περισσότερα από 55 GW που διατέθηκαν μέσω 49 διαγωνισμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ινδία κατέθεσε 20 GW σε 55 διαγωνισμούς, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία χορήγησε 19 GW σε 11 γύρους.