Γ.Ρόκας (R Energy 1) στο Energia.gr: Απαιτείται Επικοινωνία, Συνεννόηση και Ρεαλισμός για να Επιτευχθούν οι Στόχοι για τις ΑΠΕ -Video

Γ.Ρόκας (R Energy 1) στο Energia.gr: Απαιτείται Επικοινωνία, Συνεννόηση και Ρεαλισμός για να Επιτευχθούν οι Στόχοι για τις ΑΠΕ -Video
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Παρ, 1 Μαρτίου 2024 - 17:09

Το energia.gr, πρωτοπόρο στο χώρο της ενεργειακής πληροφόρησης για περισσότερο από δύο δεκαετίες, παρουσιάζει ένα ακόμη επεισόδιο του νέου κύκλου ενημέρωσης που προσφέρει στους χρήστες του, με μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις κορυφαίων στελεχών από τον κλάδο της ενέργειας. Αυτή τη φορά καλεσμένος της εκπομπής μας είναι ο κ. Γιώργος Ρόκας, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της R Energy 1, για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον δημοσιογράφο, Αδάμ Αδαμόπουλο.

Ο κ. Ρόκας αποκαλύπτει τις βαθύτερες σκέψεις του για τον τομέα των ΑΠΕ, στον οποίο η εταιρεία του δραστηριοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες, και αναφέρεται στην πρωτοπορία της Ελλάδας στην ανανεώσιμη ενέργεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στα πολλαπλά οφέλη στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ο επικεφαλής της R Energy1 τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μια «αέναη συνεργασία», μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο τα οποία χρειάζονται για να γνωρίζει ο κλάδος που βρίσκεται, που πηγαίνει και πώς θα πετύχει τους στόχους που θέτει.

Μιλά ακόμη για την ημιμάθεια και την άγνοια που παρατηρείται σε  τμήμα των τοπικών κοινωνιών, τα οποία όπως είπε, ορθώνουν εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και καλεί να ανοίξει ένας κύκλος ορθής και υπεύθυνης ενημέρωσης, με τα σωστά επιχειρήματα, από την πλευρά των εταιρειών, ώστε να γίνει αποδεκτό το μήνυμα που μεταφέρει ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αναφέρεται ακόμη στα αρνητικά που συνοδεύουν τη λειτουργία των ΑΠΕ, ιδίως υπό το φως των περικοπών στην παραγωγή, κυρίως, ηλιακής ενέργειας, εμφανίζεται επιφυλακτικός για την απόδοση των επενδύσεων σε συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, όμως είναι σαφής όταν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί η λύση για να ενσωματωθούν στο σύστημα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο κ. Ρόκας μιλά επίσης για τα οφέλη που απολαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες από τη λειτουργία έργων ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς, όπως λέει, οι εταιρείες κατανέμουν το 3% των ακαθάριστων εσόδων τους για έργα στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται. 

Υποστηρίζει, ακόμη, ότι η ραγδαία άνοδος των φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα, άλλαξε τις ισορροπίες στο σύστημα των ΑΠΕ καθώς επέτρεψε και στους μικρούς παραγωγούς να συμμετέχουν στο «παιγχνίδι».  

Απαντά, επίσης, στο ερώτημά μας αν η ανισορροπία που παρατηρείται στην αγορά των ΑΠΕ, προς όφελος των Φ/Β, ενέχει στοιχεία αποσταθεροποίησης του συστήματος και υποστηρίζει πως οι επενδύσεις σε αιολικά έργα είναι σαφώς πιο σύνθετες, πιο δαπανηρές αλλά και πιο αποδοτικές.   

Αρνείται τέλος ότι υπάρχει θέμα με τη γήρανση των υλικών των ανεμογεννητριών το οποίο, όπως τονίζει, επαφίεται στην κρίση των εταιρειών και υπερθεματίζει για τα οφέλη της λειτουργίας των ΑΠΕ για το περιβάλλον.

Τέλος, μας μιλά για το business plan της εταιρείας, και την προοπτική εισόδου της σε κάποιο χρηματιστήριο.

Δείτε τη συνέντευξη στο κανάλι του εnergia.gr: