Στ. Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Οι Στρεβλώσεις της Αγοράς Φ/Β, η Άγνοια των Επενδυτών & τα «Λόμπι». Αποκλειστική Video -Συνέντευξη στο energia.gr

Στ. Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Οι Στρεβλώσεις της Αγοράς Φ/Β, η Άγνοια των Επενδυτών & τα «Λόμπι». Αποκλειστική Video -Συνέντευξη στο energia.gr
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Τρι, 13 Φεβρουαρίου 2024 - 14:01

Το energia.gr, πρωτοπόρο στο χώρο της ενεργειακής πληροφόρησης για περισσότερο από δύο δεκαετίες, παρουσιάζει ένα ακόμη επεισόδιο του νέου κύκλου ενημέρωσης που προσφέρει στους χρήστες του, με μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις κορυφαίων στελεχών από τον κλάδο της ενέργειας. Αυτή τη φορά καλεσμένος της εκπομπής μας είναι ο Δρ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά ΣΠΕΦ), για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον δημοσιογράφο, Αδάμ Αδαμόπουλο.

Ο Δρ. Λουμάκης διατρέχει όλο το φάσμα της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας και μας εξηγεί σε βάθος, ποια είναι τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που διανοίγονται για τον κλάδο, ιδίως υπό το πρίσμα της αλματώδους ανάπτυξής του τα τελευταία 5 χρόνια. Aναλύει, επίσης, το πώς επιτυγχάνεται κατά την άποψή του, η ισορροπία ανάμεσα στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, σε συνθήκες έντονων γεωπολιτικών κρίσεων.

Τονίζει πως το θεσμικό πλαίσιο για το σύστημα της χώρας ενισχύει πλέον την ενεργειακή ασφάλειά της και υποστηρίζει πως το πρόβλημα με την αστάθεια των ΑΠΕ επιλύεται με την περικοπή της παραγωγής τους.

«Το θέμα δεν έγκειται στις ΑΠΕ αλλά στις υπόλοιπες μονάδες, δηλαδή, το ποιες θα κρατήσουμε, ποιες μας χρειάζονται και ποιες όχι», λέει χαρακτηριστικά.

Δίνει δε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ αφορά πρωτίστως στους επενδυτές υπό την έννοια ότι από τη στιγμή που το σύστημα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια, απλώς θα την περικόπτει.

Στο πλαίσιο, δεν δίστασε να επιμερίσει και τις τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από την υπέρμετρη έκθεση των επενδυτών σε μια αγορά τα οποίας κύριο γνώρισμα είναι η ανεπάρκεια ηλεκτρικού χώρου και η οποία ποδηγετείται από ένα συνδυασμό άγνοιας και παρορμητικότητας των επενδυτών, και ισχυρών εμπεδωμένων βιομηχανικών συμφερόντων! 

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ εξηγεί ακόμη, γιατί τα φωτοβολταϊκά έργα κυριαρχούν στην ελληνική αγορά σε βάρος των αιολικών, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει και για το πώς θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στον μέγιστο βαθμό την παραγωγή από καθαρές πηγές, όταν δεν έχουν επιλυθεί βασικά θέματα όπως είναι η αποθήκευση, η περαιτέρω απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαίσιου, αλλά και το ολιγοπώλιο στην αγορά ηλεκτρισμού.        

Τέλος αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε μια αγορά με λογικές τιμές ενέργειας σε λογικά επίπεδα, αλλά και να εδραιώσουμε στα επό,ένα χρόνια, τη θέση μας ως καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας που είναι η φιλοδοξία αυτής της κυβέρνησης.

Δείτε όμως όλα όσα μας έχει πει στο βίντεο που ακολουθεί: