Μ. Θωμαδάκης: H Mείωση της Ζήτησης Φ. Αερίου θα Υποκατασταθεί με Αύξηση της Εξαγωγικής Δυναμικότητας - Αποκλειστικά στο energia.gr

Μ. Θωμαδάκης:  H Mείωση της Ζήτησης Φ. Αερίου θα Υποκατασταθεί με Αύξηση της Εξαγωγικής Δυναμικότητας - Αποκλειστικά στο energia.gr
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Τρι, 19 Δεκεμβρίου 2023 - 12:55

Το energia.gr, πρωτοπόρο στο χώρο της ενεργειακής πληροφόρησης για περισσότερο από δύο δεκαετίες, παρουσιάζει το τρίτο επεισόδιο του νέου κύκλου ενημέρωσης, με μαγνητοσκοπημένες συντεντεύξεις με κορυφαία στελέχη και ειδικούς από τον κλάδο της ενέργειας. Αυτή τη φορά η κάμερά μας βρέθηκε στα γραφεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, (ΔΕΣΦΑ) για μια εκτενή συζήτηση με τον κ. Μιχάλη Θωμαδάκη, Ανώτατο Διευθυντή Στρατηγικής και Ανάπτυξης.

Ο κ. Θωμαδάκης εξηγεί στον δημοσιογράφο, Αδάμ Αδαμόπουλο, πώς εξισορροπεί ο ΔΕΣΦΑ τη συμβατική υποχρέωσή του να συμπορευτεί με τη παγκόσμια στρατηγική επιλογή για επιτάχυνση της πορείας προς την «πράσινη» μετάβαση και την ανάγκη να υιοθετεί στρατηγικές που καθιστούν βιώσιμη τη χρήση φυσικού αερίου για το μέλλον. Πιστεύει παράλληλα, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βιάζεται να φθάσει στο net zero, καθώς θεωρεί ότι είναι νομοτελειακό ότι κάποτε θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο, ακόμη και αν δεν συμβεί το έτος αναφοράς, 2050, αλλά αργότερα! 

Τονίζει επίσης, ότι ο σχεδιασμός νέων υποδομών του ΔΕΣΦΑ αποσκοπεί στη μεταφορά υδρογόνου, όταν ωριμάσει αυτή η πολλά υποσχόμενη νέα αγορά, και επισημαίνει ότι έως τότε, οι αγωγοί θα εξυπηρετούν, προσωπινά, τις ανάγκες της εγχώριας και της ευρύτερης ευρωπαϊκή αγοράς σε φυσικό αέριο.    

Μιλά επίσης για το θέμα της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου και το πώς αυτό συναρτάται με την ευόδωση του 10ετούς προγράμματος ανάπτυξης του Διαχειριστή, ενώ αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους θα υποκατασταθεί η διατήρηση της ζήτησης σε χαμηλότερα επίπεδα, με ένα μείγμα νέων πολιτικών, μεσοπρόθεσμα, κυρίως όμως με την αύξηση της εξαγωγικής δυναμικότητας της χώρας. 

Ο κ. Θωμαδάκης δεν διστάζει να αναφερθεί σε θέματα γεωπολιτικής και μας εξηγεί το πώς θεωρεί ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα όσον αφορά στην εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια, ενώ κάνει αναφορά και στον "παγωμένο" από το 2007 ελληνοτουρκικό αγωγό, υπό το πρίσμα και της φαινομενικής βελτίωσης των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας.     

Εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του προγράμματος εκτέλεσης νέων υποδομών και επιδαψιλεύει τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για τα μέτρα που έχει λάβει και προωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. 

Επισημαίνει, ακόμη, ότι δεν υπήρξε ποτέ «παρεξήγηση» με την ΡΑΑΕΥ για το θέμα κατασκευής του αγωγού Πάτημα-Λειβαδιά που συναρτάται με το FSRU της Διώρυγα Gas, ενώ μας μιλά για τις πολύ θετικές εντυπώσεις και τα αποτελέσματα που πέτυχε η εντυπωσιακή ελληνική αντιπροσωπεία στη διεθνή συνδιάσκεψη για το κλίμα, COP28, στο Ντουμπάι.