Ενεργειακή Πολιτική της ΕΕ: Διαλύει Πλέον και τη Βιομηχανία και την Κοινωνία

Ενεργειακή Πολιτική της ΕΕ: Διαλύει Πλέον και τη Βιομηχανία και την Κοινωνία
του Δρ. Χρήστου Κολοβού*
Πεμ, 14 Δεκεμβρίου 2023 - 15:00

Πριν από ένα χρόνο η Γερμανική BASF, η πιο μεγάλη βιομηχανία χημικών στον κόσμο, ανακοίνωσε πως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους μειώνει πλέον δραστικά τις δραστηριότητες στην Ευρώπη. Το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν προέκυψε απ' τον ουρανό, είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής πολιτικής της "ενεργειακής μετάβασης" (Energiewende στη Γερμανία, "πράσινη ανάπτυξη" στην ΕΕ)

Η εμμονή της ΕΕ για επιβολή με το ζόρι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιστρέφει ως μπούμερανγκ, καθώς πρόσφατα έγινε γνωστό πως μετά τα αμερικανικά Tesla, τώρα και τα Κινεζικής κατασκευής BYD κατακτούν την αγρίως επιδοτούμενη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της ΕΕ, (η BYD είναι του αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ). Ήδη στελέχη του Ομίλου Volkswagen προειδοποιούν τα σωματεία εργαζομένων για περικοπές θέσεων εργασίας.

Πλέον και η πετροχημική βιομηχανία της ΕΕ, που προμηθεύει με πρώτες ύλες πλήθος άλλων βιομηχανιών, νιώθει την απειλή του διαρκώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Το 2014 η μεγάλη εταιρεία πετροχημικών INEOS έστειλε στον τότε επικεφαλής της Κομισιόν Πορτογάλο Μπαρόζο μια ...

αγωνιώδη "ανοικτή επιστολή", προειδοποιώντας πως η ΕΕ είναι πλέον το πιο ακριβό μέρος του πλανήτη για παραγωγή πετροχημικών και σε 10 χρόνια η πετροχημική βιομηχανία θα εξαφανιστεί: "I can see green taxes, I can see no shale gas, I can see closure of nuclear, I can see manufacturing being driven away. I can see the competition authorities in Brussels blissfully unaware of the tsunami of imported product heading this way and standing blindly in the way of sensible restructuring."

Τα 10 χρόνια απ' την επιστολή της INEOS συμπληρώνονται το 2024 και ήδη μέσα στο 2023 έχουμε απανωτές προειδοποιήσεις για το μέλλον της πετροχημικής βιομηχανίας. 

  • Η έκθεση της Deloitte "European Chemicals Outlook – Second half of 2023. A time for critical decisions" τα λέει απ' το εξώφυλλο: "As we move into the second half of 2023, the European chemicals industry faces an uncertain future". 
  • Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής έτερης μεγάλης χημικής βιομηχανίας, της BOREALIS, είπε πως "petrochemical producers did not see Europe as a growth market for them, and those with footprints in other regions could find it easier to build in those other continents." 
  • Στις 20 Νοεμβρίου ο τίτλος στο Bloomberg δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: "Europe's Petrochemical Industry Is Heading for Death Row" και "την τελευταία φορά που οι πετροχημικές βιομηχανίες στην Ευρώπη επεξεργάστηκαν τόσο μικρές ποσότητες ήταν το 1975, ως αποτέλεσμα της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης".

Το ιστολόγιο λέγεται "Κοινή Λογική - Follow the money". Στην προκειμένη περίπτωση, η κοινή λογική λέει πως το χρήμα φεύγει απ’ την ΕΕ. Όταν η βιομηχανική δραστηριότητα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ, πίσω μένει η ανεργία και η φτώχεια και η απελπισία. Οι παράγοντες αυτοί παραδοσιακά ενισχύουν φωνές που τα συστημικά Μέσα σπεύδουν να χαρακτηρίσουν ως "ακραίες" και "λαϊκίστικες". 

  • Στη Γερμανία σταθερά 2ο κόμμα είναι πλέον το AfD, που απορρίπτει σταθερά την ενεργειακή πολιτική της κλιματικής παράνοιας. 
  • Στην Ολλανδία νικητής των εκλογών αναδείχθηκε πολιτικός που όχι μόνο απορρίπτει την κλιματική πολιτική, αλλά έχει απειλήσει και με έξοδο της Ολλανδίας απ' την ΕΕ. 
  • Στην Ελλάδα, ο χειμώνας θα βαφτεί πολύχρωμος, απ' τα παρδαλά τιμολόγια πανάκριβου ηλεκτρισμού. Άγνωστο ποια θα είναι η πολιτική κατάσταση την άνοιξη.

Αν δεν αλλάξει η κατάσταση με την ενεργειακή πολιτική, πολύ σύντομα θ' αλλάξει η πολιτική κατάσταση στην ΕΕ. Αλλά το χρήμα θα 'χει κάνει φτερά και θα 'ναι πια πολύ αργά για δάκρυα ...

Με πληροφορίες από:

https://www.ft.com/content/f6d2fe70-16fb-4d81-a26a-3afb93e0bf57

https://www.ineos.com/inch-magazine/articles/issue-6/europes-chemical-industry-faces-extinction-in-10-years/

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/de/Documents/energy-resources/Deloitte-European-Chemicals-Outlook.pdf

https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latest-news/petrochemicals/080123-interview-borealis-ceo-sees-growing-challenges-to-run-petrochemical-units-in-europe

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2023-11-20/europe-s-petrochemical-industry-is-heading-for-death-row


*Λίγα λόγια για τον Δρ. Χρήστο Κολοβό:

Ο Χρήστος Κολοβός είναι Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Διδάκτωρ Μηχανικός Ε.Μ.Π., Σύμβουλος Ενεργειακής Πολιτικής, τ. Δ/ντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΗ ΑΕ, τ. Επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, τ. Μηχανικός Ασφαλείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΔΗΡΟΚΡΑΜΑΤΑ ΑΕ/Μεταλλευτικό Συγκρότημα Γρεβενών-Κοζάνης, Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2010-2019


(από ck-energy.blogspot.com)