Tο Ανανεώσιμο Υδρογόνο θα Αποτελέσει Αξιόπιστη και Πρακτικά Εφαρμόσιμη Ενεργειακή Λύση

Tο Ανανεώσιμο Υδρογόνο θα Αποτελέσει Αξιόπιστη και Πρακτικά Εφαρμόσιμη Ενεργειακή Λύση
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Τετ, 25 Οκτωβρίου 2023 - 11:01

Tο ανανεώσιμο υδρογόνο δε θα αργήσει να αποτελέσει μια αξιόπιστη και πρακτικά εφαρμόσιμη ενεργειακή λύση, δημιουργώντας νέες  ευκαιρίες και δυνατότητες, ως προς την προώθηση της καινοτομίας, την επίτευξη των κλιματικών στόχων και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, τονίζει ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, CEO της Hellenic Hydrogen, σε συνέντευξή του στο energia.gr 

Ιδίως για την χώρα μας το ανανεώσιμο υδρογόνο αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική ενεργειακή λύση που θα έχει σημαντική συμβολή τόσο σε περιβαλλοντικό, όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, υποστηρίζει. Όσον αφορά στη δυνατότητα η Ελλάδα να μπορέσει, σύντομα, να να καταστεί ένα κομβικό ενεργειακό κέντρο, παγκόσμιας ακτινοβολίας, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος εμανίστηκε αισιόδοξος, υπό τον όρο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εργαστούν σοβαρά και συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση και απορρόφηση Ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων που υφίστανται ή σχεδιάζονται με σκοπό την ενίσχυση της αγοράς σε όλο το φάσμα της εφοδιαστική αλυσίδας. 

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και έχει καθυστερήσει σε αυτή την κούρσα, έχει θέσει σαφείς στόχους για την αγορά του ανανεώσιμου υδρογόνου που αφορούν τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση από βασικούς τομείς όπως η βιομηχανία, η ναυτιλία οι οδικές μεταφορές κ.α. Οι στόχοι είναι όντως φιλόδοξοι και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους τόσο σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσο και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, τονίζει.

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να αναπτύξει τις θέσεις του: 

-Κε Τριανταφυλλόπουλε, η Hellenic Hydrogen αποτελεί ήδη πραγματικότητα στην εγχώρια αγορά εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Πότε υπολογίζετε ότι το πράσινο υδρογόνο που θα παράγει, θα μπορεί να βρει πρακτικές εφαρμογές χρήσης στη χώρα μας; 

Η Hellenic Hydrogen έχει ήδη αρχίσει να καθιστά αισθητή την παρουσία της, φιλοδοξώντας να πρωταγωνιστήσει στο ενεργειακό προσκήνιο της χώρας, με όραμα να καταστήσει την Ελλάδα έναν στρατηγικό ενεργειακό κόμβο.

'Εχοντας το βλέμμα στραμμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη, θεωρώ ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο δε θα αργήσει να αποτελέσει μια αξιόπιστη και πρακτικά εφαρμόσιμη ενεργειακή λύση, δημιουργώντας νέες  ευκαιρίες και δυνατότητες, ως προς την προώθηση της καινοτομίας, την επίτευξη των κλιματικών στόχων και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, με πρακτικές εφαρμογές όπως η απεξάρτηση της βαριάς βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα και τη χρήση του μέσω των σχετικών παραγώγων (κυρίως μεθανόλης και e-fuels) στη ναυτιλία και στην αεροπλοΐα. Ταυτόχρονα θα συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην προσέλκυση επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου. Αυτή τη στιγμή θα ήταν παρακινδυνευμένο να σας δώσω ένα συγκριμένο χρονικό ορόσημο, όσον αφορά στην επέκταση της χρήσης του στη χώρα μας. Λαμβάνοντας υπόψη όμως τόσο τους Ευρωπαϊκούς όσο και τους εθνικούς στόχους σχετικά με τη παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στη περιοχή μας, βρισκόμαστε αρκετά κοντά στη δημιουργία μιας νέας ενεργειακής αγοράς στην οποία το ανανεώσιμο υδρογόνο και τα παράγωγά του θα αποκτούν σταδιακά πολύ σημαντικό ρόλο.

-Έχετε δηλώσει ότι η αγορά του υδρογόνου στην Ελλάδα έχει πολλές προοπτικές, παρά το ότι βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες ώστε η χώρα να γίνει κόμβος υδρογόνου στις αμέσως επόμενες δεκαετίες;

Όπως σας είπα, άποψή μου είναι ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική ενεργειακή λύση για την Ελλάδα, με σημαντική συμβολή τόσο σε περιβαλλοντικό, όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το όραμα της Hellenic Hydrogen είναι η αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της χώρας μας σε διεθνή κλίμακα, με γνώμονα την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και την εφαρμογή πρακτικών, που προάγουν τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Άλλωστε, το ανανεώσιμο υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίτευξη ευρωπαϊκής κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, καθώς και στην πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας.

Πιστεύω βαθιά, λοιπόν, ότι εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εργαστούν σοβαρά και συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση και απορρόφηση Ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων που υφίστανται ή σχεδιάζονται με σκοπό την ενίσχυση της αγοράς σε όλο το φάσμα της εφοδιαστική αλυσίδας η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί ένα κομβικό ενεργειακό κέντρο, παγκόσμιας ακτινοβολίας.

-Αποτελεί κοινό τόπο ότι η ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου απαιτεί παγκοσμίως, τεράστιες επενδύσεις ώστε να μπορέσει να αποτελέσει κομβική παράμετρο στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030. Πόσο εξασφαλισμένη είναι η εξεύρεση αυτών των κεφαλαίων;

Είναι γεγονός ότι η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου απαιτεί την πραγματοποίηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, ενώ τα υψηλά κόστη πράσινης ενέργειας και η σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα και το υδρογόνο υψηλού ανθρακικού αποτυπώματος δυσχεραίνουν σημαντικά την υλοποίηση των εν λόγω επιχειρηματικών σχεδίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ήδη αναγνωρίσει τον κομβικό ρόλο του ανανεώσιμου υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση και στην απανθρακοποίηση, αναπτύσσει μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία και με τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης μια υγιούς αγοράς ανανεώσιμου υδρογόνου. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Τράπεζα Υδρογόνου (Hydrogen Bank), όπου κεφάλαια ύψους 800 εκ. ευρώ έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) και θα διατεθούν σε βάθος δεκαετίας μέσω δημοπρασίας στους παραγωγούς ανανεώσιμου υδρογόνου εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ώς ενίσχυση στα λειτουργικά τους κόστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην εδραίωση αυτού του μηχανισμού σε ετήσια βάση, με αύξηση των σχετικών κονδυλίων από την επόμενη κιόλας δημοπρασία.

'Εχοντας, λοιπόν, ως βάση την δημιουργική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, σε συνδυασμό με την υλοποίηση από πλευράς δημοσίου τομέα των απαραίτητων ενεργειών σε επίπεδο δημιουργίας αγοράς (π.χ. νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο) η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως εκφράζεται από τη Motor Oil και τη ΔΕΗ μέσω της Hellenic Hydrogen δύναται να υλοποιήσει τις εν λόγω επενδύσεις δημιουργώντας συνθήκες υψηλής προστιθέμενης αξίας στους τομείς της απασχόλησης, της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής μετάβασης.

-Ποια θα λέγατε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των μετόχων της Hellenic Hydrogen, που θα τη βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξή της;

Η Hellenic Hydrogen είναι μια κοινοπραξία, την οποία συνέστησαν από κοινού η Motor Oil και η ΔΕΗ, δύο από τις κορυφαίες εταιρείες στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, με στόχο να προχωρήσουν στη διαμόρφωση μιας καινοτόμας ενεργειακής λύσης για το αύριο. Στο κοινοπρακτικό σχήμα, η Motor Oil κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49%. 

Η γνώση του αντικειμένου, η τεχνοκρατική επάρκεια, ο επαγγελματισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης είναι στοιχεία τα οποία διακρίνουν τους μετόχους της εταιρείας, στη μακρά ιστορική τους διαδρομή, αποτελώντας εχέγγυα επιτυχίας, αναφορικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και προωθούν έμπρακτα τον πράσινο μετασχηματισμό. Παράλληλα, η τοποθέτηση των μετόχων μας στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω των θυγατρικών τους MORE και ΔΕΗ.ΑΝ σε συνδυασμό με την έμπρακτη διάθεση τους να προχωρήσουν με αποφασιστικά βήματα στην απανθρακοποίηση βασικών δραστηριοτήτων τους, αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα στη διαμόρφωση και εκτέλεση του επιχειρηματικού μας πλάνου. 

-Μιλήστε μας, αν θέλετε, για τις επενδύσεις σας στις κοιλάδες υδρογόνου. Ποια είναι τα οφέλη αυτών των έργων;

Οι κοιλάδες υδρογόνου (hydrogen valleys ή hydrogen hubs όπως ονομάζονται στις ΗΠΑ) αποτελούν σημαντική παράμετρο ανάπτυξης της νέας αγοράς του ανανεώσιμου υδρογόνου. Ουσιαστικά διαδραματίζουν τον ρόλο των τοπικών οικοσυστημάτων, όπου παραγωγοί, καταναλωτές ερευνητικά ιδρύματα και τοπικοί δημόσιοι φορείς συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας, την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας και την προώθηση της έρευνας και τεχνολογίας. Συνδυάζουν τον κόσμο της καινοτομίας με τη πραγματική αγορά, προετοιμάζοντας το έδαφος για επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας όπως αυτές που εντάσσονται στο επιχειρηματικό μας πλάνο.

Σκοπός μας είναι να συμμετάσχουμε ενεργά στην ανάπτυξη κοιλάδων υδρογόνου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, διευρύνοντας τον ρόλο των εν λόγω οικοσυστημάτων μέσω της συμμετοχής φορέων από όλη την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέτοχοί μας ήδη συμμετέχουν σε κοιλάδες υδρογόνου που έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας.

-Θα μπορούσατε να προσδιορίσετε ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο, τα έργα υδρογόνου όλων των μορφών, -πράσινο, μπλε κλπ- που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, θα ξεπεράσουν το στάδιο της πιλοτικής υλοποίησης και θα έχουν πραγματική συνεισφορά στο μείγμα καυσίμων;

Εμείς από την πλευρά μας εργαζόμαστε με πρόγραμμα και σχέδιο, ώστε το πράσινο υδρογόνο να αποτελέσει μια αξιόπιστη ενεργειακή λύση για τη χώρα με πολλαπλά οφέλη στο άμεσο μέλλον. Αξιοποιώντας με αποδοτικό τρόπο την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη δυναμικότητα των μετόχων μας, στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής και διάθεσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επενδύουμε συστηματικά σ’ αυτόν τον τομέα, ευελπιστώντας ότι θα οδηγηθούμε στην ταχύτερη επίτευξη των κλιματικών στόχων σε εθνική κλίμακα και στην προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης. Με την προϋπόθεση ότι το επενδυτικό μας πλάνο θα συνεχίσει να ξετυλίγεται απρόσκοπτα, θεωρώ ότι σύντομα η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα είναι σε θέση να συνεισφέρει δραστικά και έμπρακτα στο ενεργειακό μείγμα.

-Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διπλασιάσει τη ζήτηση υδρογόνου μεταξύ 2030- 2040; Μήπως οι στόχοι που τίθενται “παραείναι” φιλόδοξοι, υπό την έννοια ότι σήμερα η βάση της συζήτησης για την παραγωγή υδρογόνου είναι τα πιλοτικά έργα. Πότε θα μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια και για εμπορικά έργα; Ποια είναι η γνώμη σας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και καθυστερημένα, έχει πλέον θέσει σαφείς στόχους για την αγορά του ανανεώσιμου υδρογόνου που αφορούν τόσο τη παραγωγή όσο και τη κατανάλωση από βασικούς τομείς όπως η βιομηχανία, η ναυτιλία οι οδικές μεταφορές κ.α. Οι στόχοι είναι όντως φιλόδοξοι και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους τόσο σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσο και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης. Αναλογιζόμενοι όμως το γεγονός ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο και τα παράγωγά του θα αποτελέσουν τελικά commodities τα οποία θα διακινούνται παγκοσμίως εντός συγκεκριμένων πλαισίων μιας νέας αγοράς, και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ανταγωνισμός από άλλες περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή και η Ασία θα είναι έντονος κυρίως λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διέπουν τους όρους αγοράς στις περιοχές αυτές, οι φιλόδοξοι στόχοι είναι σημαντική παράμετρος και καλώς έχουν τεθεί.

Βρισκόμαστε πλέον ώς Ευρωπαϊκή Ένωση στο στάδιο ωρίμανσης της αγοράς του ανανεώσιμου υδρογόνου στο οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε έργα μεγάλης κλίμακας, ξεκινώντας από τη παραγωγή. Στη Hellenic Hydrogen κινούμαστε αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση, ωριμάζοντας μια σειρά έργων παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας μέσω ηλεκτρόλυσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Προχωρούμε ήδη στην τεχνική και χρηματοδοτική ωρίμανση, εργαζόμενοι παράλληλα με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, έτσι ώστε η πρόοδος των ενεργειών μας να συνάδει με τη δημιουργία ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορούμε να διαθέσουμε το παραγόμενο ανανεώσιμο υδρογόνο.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο να παράγει 10 εκατ. τόνους υδρογόνου έως το 2030. Υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις και για την ελληνική αγορά; 

Στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ελληνική αγορά είναι η ύπαρξη δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης 1,7 GW, για την παραγωγή 135χιλ. τόνων πράσινου υδρογόνου έως το 2030.

Οι εν λόγω στόχοι είναι αρκετά φιλόδοξοι ιδιαιτέρως αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή κατάσταση (όπου η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στη χώρα μας είναι σχεδόν μηδενική), τους χρόνους ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων ηλεκτρόλυσης μεγάλης κλίμακας αλλά και την απουσία νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, στοιχεία απαραίτητα για την διαμόρφωση μιας αγοράς ανανεώσιμου υδρογόνου η οποία θα είναι σε θέση να προσελκύσει εγχώρια και ξένα κεφάλαια. Είναι προφανές ότι ο προσανατολισμός του σχεδίου επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ και των σχετικών ενισχύσεων πρέπει να βρίσκεται σε έργα μεγάλης κλίμακας, με σκοπό την ανταγωνιστικότητα των σχετικών επενδύσεων και τη διαμόρφωση μιας ισχυρής αγοράς με εξαγωγικό χαρακτήρα. Επιπλέον, η επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για την παραγωγή υδρογόνου θα πρέπει να συνδεθεί με μία σύγχρονη, ρεαλιστική Εθνική Στρατηγική Υδρογόνου βασισμένη σε δεδομένα της Ελληνικής αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη και υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές από άλλες παρόμοιες προσπάθειες και οριοθετώντας με σαφήνεια την πορεία προς την επίτευξη των στόχων αυτών θέτοντας χρονικά πλαίσια υλοποίησης των επί μέρους βημάτων.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, η σύσταση της Hellenic Hydrogen φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο τομής, στην πορεία επίτευξης της ενεργειακής ασφάλειας και της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος, με στόχο ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

 

 

-Λίγα λόγια για τον κ. Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, CEO της Hellenic Hydrogen

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στην αγορά ενέργειας.  Έχει εργαστεί σε σημαντικές θέσεις για την ανάπτυξη και λειτουργία μιας σειράς μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ διατέλεσε διευθυντής των δραστηριοτήτων ενέργειας του πολυεθνικού ομίλου General Electric σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει διατελέσει μέλος ΔΣ σε εταιρείες τεχνολογίας ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό με θέμα την ενέργεια.

Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που αφορούν καθαρές, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την ενεργειακή διαχείριση, με γνώμονα την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από τον Ιανουάριο του 2023 έχει αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στη Hellenic Hydrogen, το κοινοπρακτικό σχήμα Motor Oil-ΔΕΗ μέσω του οποίου οι δύο ενεργειακοί όμιλοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου.

 

O κ. Τριανταφυλλόπουλος είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών) με μεταπτυχιακές σπουδές σε “Environmental Technology” από το πανεπιστήμιο του UMIST και σε “Engineering Business Management” από το πανεπιστήμιο του Warwick.