Οι στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι εξωγενείς παράγοντες που επιμένουν να συντηρούν την ακρίβεια στις τιμές της ενέργειας, παραμένουν οι κύριες αιτίες για τις οποίες η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο ΕΧΕ, έχει διαμορφωθεί για σήμερα, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στα 113,10 ευρώ/MWh, αυξημένη σε ποσοστό 8,9% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. 

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 299,68 GWh, ενώ στο μείγμα καυσίμων, κυριαρχεί για άλλη μια φορά το φυσικό αέριο, με μερίδιο 37,4%, και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 34,2%, οι εισαγωγές με 7,8% και ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά με το ίδιο μερίδιο, 7,7%, αντίστοιχα. Ακόμη, οι εξαγωγές έφθασαν στις 22,895 MWh και οι εισαγωγές στις 11,681 MWh.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η Μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς υποχώρησε σημαντικά, και διαμορφώθηκε  στα 95,72 ευρώ /MWh, μειωμένη σε ποσοστό 22,45% από την Μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του αμέσως προηγούμενου επταήμερου.

Ασφαλώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας παραμένει μία από τις υψηλότερες στην ΝΑ Ευρώπη καθώς επανήλθε σε επίπεδα άνω των 100 ευρώ/MWh, αφού είχε υποχωρήσει χαμηλότερα από αυτό το κατώφλι κατά τη διάρκεια του  Αυγούστου.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑAΕΥ)

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ΙΕΝΕ, βασική αιτία για την κατάρρευση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό -18% το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την ιστορικά υψηλή παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, γεγονός που άσκησε καθοδικές πιέσεις στις τιμές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Έτσι, η εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στις 922 GWh.

Πιο αναλυτικά, οι μονάδες ΑΠΕ, που πέτυχαν μέση ημερήσια παραγωγή της τάξης των 73 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 56%! Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε εβδομαδιαία βάση έφθασε στις 509 GWh, που αποτεεί νέο ιστορικό υψηλό. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 62 GWh με πτώση -14% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν 345 GWh και κάλυψαν το 38% της ζήτησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι λιγνίτες απουσίασαν εντελώς από το εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώθηκε στις 148,529 MWh την Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, με το εβδομαδιαίο χαμηλό να καταγράφεται προχθές, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου όταν και ανήλθε στις 111,861 MWh, ενώ η συνολική ζήτηση σε επίπεδο εβδομάδας έφθασε στις 921,764 MWh1, χαμηλότερα σε ποσοστό 17,47% από το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, όταν είχε φθάσει στις 1,116,934 MWh.

Πιο συγκεκριμένα τo 52% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε στην χαμηλή τάση (περί τις 481 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 23% την μέση τάση (περί τις 211 GWh), ενώ το 15% απορρόφησε η υψηλή τάση (περί τις 238 GWh), και το 8% (περί τις 65 GWh) το σύστημα της Κρήτης, ενώ σημειώθηκαν απώλειες ύψους 2%. 

Το εβδομαδιαίο εγχώριο μείγμα καυσίμου διαμορφώθηκε κατά κύριο λόγο από ΑΠΕ, με ποσοστό που έφθασε στο 56%, από φυσικό αέριο, σε ποσοστό 38% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, σε ποσοστό 7%. Η συγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είναι ενδεικτική των μεταβολών που σημειώθηκαν, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο μερίδιο των ΑΠΕ, που ήταν διαμορφωμένο στο 34%, ενώ καταγράφηκε πτώση στα μερίδια του λιγνίτη που ήταν μόλις 1%, του φυσικού αερίου που ήταν στο 46% και των καθαρών εισαγωγών που ανήλθαν στο 12%, με το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών να παραμένει αμετάβλητο. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι το σύστημα της χώρας είχε εξαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 49.201 ΜWh. 

Έχει αξία να τονιστεί πως παρά τα προβλήματα που υπήρξαν από την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας, το δίκτυο διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανταπεξήλθε, με τον ΔΕΔΔΗΕ να έχει αποκαταστήσει μεγάλο τμήμα των ζημιών στη Μέση και τη Χαμηλή τάση στις περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο.