Ινδία, Κίνα και Ρωσία έχουν κάθε λόγο να μείνουν ικανοποιημένες από την Σύνοδο των G20. Μπορεί Πούτιν και Σι να απουσίασαν, κατάφεραν ωστόσο να επηρεάσουν καθοριστικά το τελικό ανακοινωθέν όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή του Κιέβου

Η δε Ινδία ως οικοδεσπότης πέτυχε να αποσπάσει την ομοφωνία όσον αφορά το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο αποτελεί ένα συμβιβασμό μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι οποίοι επιδίωκαν πιο σκληρές λέξεις για να καταγγείλουν την ρωσική επιθετικότητα. Στο άλλο σημαντικό θέμα της Συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν παρόντες στην παρουσίαση του εμβληματικού σιδηροδρομικού και ναυτιλιακού έργου που θα συνδέει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

«Αυτό δεν είναι παρά ιστορικό. Θα είναι η πιο άμεση σύνδεση μέχρι σήμερα της Ινδίας, του Αραβικού Κόλπου και της Ευρώπης. Με μια σιδηροδρομική σύνδεση που θα κάνει το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40% ταχύτερο» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Ο νέος διάδρομος θα συμβάλει στην τόνωση του εμπορίου, στην μεταφορά ενεργειακών πόρων και στη βελτίωση της ψηφιακής συνδεσιμότητας. Θα περιλαμβάνει την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την ΕΕ δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού πρόεδρου, Τζέικ Σάλιβαν. Το έργο στοχεύει να χρησιμεύσει ως αντιστάθμισμα στον Κινεζικό Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το κόστος ή τη χρηματοδότηση του έργου, αν και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέφερε το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης. Δεν ήταν σαφές ωστόσο εάν το ποσό αυτό αφορούσε αποκλειστικά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προέδρευσαν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ινδίας-Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις μέχρι την άμυνα, την υγειονομική περίθαλψη και την επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας Arindam Bagchi. Σε μια τηλεοπτική δήλωση Τύπου, ο Μόντι χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία έναν από τους «σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ινδίας». Το εμπόριο μεταξύ των χωρών ανήλθε σε πάνω από 52,8 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2022-2023. Η Ινδία έχει επίσης στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, με τον Μόντι και τον Νετανιάχου να απολαμβάνουν στενή προσωπική φιλία.

Αλλάζουν άρδην οι ισορροπίες

Στα μεγαλεπήβολα σχέδια Ινδίας και Σαουδικής Αραβίας έρχεται να προστεθούν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι οι BRICS πρόκειται να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε στοιχεία για τις εξαγωγές πετρελαίου και την παραγωγή του ΟΠΕΚ για το 2022, το πρακτορείο InfoTech ανέφερε ενδεικτικά μόλις οι BRICS επεκταθούν με έξι νέα έθνη-μέλη στις τάξεις τους, θα ελέγχουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και των αποθεμάτων πετρελαίου. Οι BRICS, που αποτελούνται τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική από τον Ιανουάριο του 2024 θα καλωσορίσουν την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. « Οι BRICS θα αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο τους στην αγορά πετρελαίου με τη συμπερίληψη της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Ιράν. Μαζί με τα σημερινά μέλη Ρωσία και Βραζιλία, αυτά τα έθνη ελέγχουν από κοινού το 39% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο, ή 17,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Τα 11 έθνη των διευρυμένων BRICS θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 47,6% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία. Όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου, η ομάδα αυτή θα ελέγχει επίσης σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου, 719,5 δισεκατομμύρια βαρέλια από 1,6 τρισ. Εάν η Βενεζουέλα, η οποία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για ένταξη, γίνει δεκτή, ο έλεγχος της ομάδας θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, φθάνοντας στο 65,4%. Συγκριτικά, ο όμιλος G7 των κορυφαίων οικονομιών, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Γαλλία και Ιαπωνία, ελέγχει μόνο το 3,9% των γνωστών αποθεμάτων αργού.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η επέκταση των BRICS στις χώρες του Κόλπου είναι πιθανό να οδηγήσει τις ΗΠΑ να χάσουν την επιρροή τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.«Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονταν στις μοναρχίες του Κόλπου, ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία, για να ασκήσουν έλεγχο στην τιμή του πετρελαίου. Με την ένταξή τους στους BRICS, φαίνεται πιθανό ότι η Αμερική να απωλέσει τον έλεγχο που είχε στις τιμές του πετρελαίου για το άμεσο μέλλον», έγραψε ο Ιρλανδός οικονομολόγος Philip Pilkington σε άρθρο για τη βρετανική πύλη UnHerd. Σύμφωνα με τον Pilkington, το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής BRICS συμβολίζει επίσης το τέλος της οικονομικής απομόνωσης του Ιράν. «Δεδομένου ότι η χώρα είναι ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, αυτή είναι μια ουσιαστική οικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη», επεσήμανε ο ίδιος, δίδοντας μια πρόγευση για τις μεγάλες αλλαγές που θα συντελεστούν στον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη.