Ριάντ και Μόσχα Ανακοινώνουν Παράταση των Εθελοντικών Περικοπών στην Παραγωγή - Πάνω Από τα 90 Δολ. το Αργό

Ριάντ και Μόσχα Ανακοινώνουν Παράταση των Εθελοντικών Περικοπών στην Παραγωγή - Πάνω Από τα 90 Δολ. το Αργό
energia.gr
Τρι, 5 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:59

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, ότι θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, παρά το ράλι στην αγορά πετρελαίου και τις προσδοκίες των αναλυτών για περιορισμένη προσφορά το τέταρτο τρίμηνο. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα μετά την είδηση, με το Brent να αυξάνεται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, παρά τις σταθερές αυξήσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα

καθώς η αγορά πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιβάλλουν τις κυρώσεις τόσο αυστηρά όσο τα προηγούμενα χρόνια.

“Οι Σαουδάραβες είχαν προϊδεάσει για μία τέτοια εξέλιξη τον περασμένο μήνα με τη μεγαλύτερη και βαθύτερη δήλωσή τους, ωστόσο η σημερινή κίνηση κατάφερε να αιφνιδιάσει πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά. Για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ παραμένει αταλάντευτος όταν πρέπει να κάνει ό,τι χρειαστεί", δήλωσε η αναλύτρια της RBC Capital Markets, Helima Croft, αναφερόμενη στον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η τιμή του ευρωπαϊκού αργού αυξήθηκε, με συνέπεια στις 18:46 ώρα Ελλάδος να βρίσκεται στα 90, 96 δολ. το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,96 δολ. το βαρέλι ή 2,20%. Αυξημένο ήταν και το αμερικανικό WTI, που έφτασε τα 87,71 δολ. το βαρέλι, αυξημένο κατά 2,16 δολ. το βαρέλι (+2,52%).

Η νέα αυτή απόφαση αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την πίεση στην προσφορά να ενισχύει τις τιμές και καθώς σε 14 μήνες θα πρέπει να δώσει τη μάχη της επανεκλογής του.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι ο κόσμος χρειάζεται χαμηλότερες τιμές για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίσει περισσότερα έσοδα ώστε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν πέρυσι απέτυχε, κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, να εξασφαλίσει αύξηση στην παραγωγή, καθώς ο OPEC+, η συμμαχία του OPEC με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και δη τη Ρωσία, ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής τον Οκτώβριο και περαιτέρω αιφνιδιαστικές περικοπές τον Απρίλιο.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους προέτρεψαν τον OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία. Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί του OPEC+ υποστηρίζουν ότι ενεργούν για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της αγοράς και ότι δρουν προληπτικά.

Επιπλέον, η άφθονη εκτύπωση χρήματος από τις δυτικές κεντρικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία θεωρείται από τα μέλη του OPEC+ ότι μείωσε την αξία του πετρελαίου, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος τους, το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο των εσόδων τους.

Οι εθελοντικές περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία προστίθενται στις περικοπές που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο από αρκετούς παραγωγούς του OPEC+, και οι οποίες έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του 2024. Η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για άλλους τρεις μήνες έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA την Τρίτη, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία παρέτεινε την εθελοντική απόφασή της να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak σε δήλωσή του την Τρίτη.

Και οι δύο χώρες θα επανεξετάζουν τις αποφάσεις περικοπών κάθε μήνα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβάθυνσης των περικοπών ή αύξησης της παραγωγής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με το SPA και τον Novak.

Η σύμπλευση της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία στην επέκταση των εθελοντικών περιορισμών επιτρέπει στο Κρεμλίνο να αυξήσει τα έσοδα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τα περιορίσει μέσω της επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Μάλιστα, το Reuters τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμής.