Βραδύνει η Προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ

Η είδηση – ανακριβής - δεν είναι ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έλθει στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν πάει στην Άγκυρα, παρά την αποκατάσταση της υγείας του. Προτιμά να συσκεφθεί στην Λευκωσία με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη πρόεδρο της Κύπρου, επί θεμάτων ασφαλείας, ενεργειακής και αμυντικής φύσεως που ενδιαφέρουν τις τρεις χώρες. Τα ΜΟΕ με την Ελλάδα έχουν προ πολλού ατονήσει, διότι την μία ημέρα τ’ αποδέχεται η Τουρκία και την επομένη τα παραβιάζει. Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπατρίτη προεξοφλείται ότι ουδέν το θετικό πρόκειται να προσπορίσει στις σχέσεις με την Τουρκία, αν ληφθεί υπ’ όψιν το υβρεολόγιον του Ερντογάν κατά του Ελληνικού Στρατού, επικουρουμένου υπό του ΝΑΤΟ, στη Σμύρνη. Ούτε αυτός, μήτε το ΝΑΤΟ έχουν αντιληφθεί ότι ο Ελληνισμός είναι ευρύτερος και διαχρονικότερος της Τουρκίας. Ενδιαφέρον αντιθέτως αποκτά η αρθρογραφία 

Του Κώστα Κόλμερ
Τρι, 5 Σεπτεμβρίου 2023 - 11:02

 

του Αμερικανού αναλυτού Μάικλ Ρούμπιν, ότι επιβάλλεται η εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ως συμβαίνει σήμερα και με την Ρωσία, καθ’ όσον αμφότερα τα νέο αποικιακά αυτά κράτη έχουν εισβάλλει και προσαρτήσει ξένα εδάφη: Η μεν Ρωσία στην Κριμαία, η δε Τουρκία στην Κύπρο και Συρία.

Το σημαντικό με την παραβατικότητα της Τουρκίας είναι ότι σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή, δεν περιορίζεται σ ένα μεταπολεμικό περιστατικό αλλά χρονολογείται από την προπολεμική εποχή. Οι Τούρκοι από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ  εισβάλλουν ατιμωρητί στις γειτονικές χώρες όπως στην Αλεξανδρέττα και στο Καραγάτς (ανατολικώς του Έβρου) ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας καταπιέζουν εθνότητες όπως οι Κούρδοι που είναι ένας ανεξάρτητος και αρχαίος λαός.

Η αρθρογραφία στην Αμερική παίζει ρόλο τροχιοδεικτικών βολών όταν πρόκειται για αλλαγή της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτής που σημειούται απέναντι στην Τουρκία τελευταίως, όπου σιωπούν οι φιλότουρκοι στην Ουάσιγκτον  και φωνάζουν οι πολέμιοι, αξιούντες μέτρα, κατά του νεωτέρου «επιτηδείου ουδετέρου», του Ερντογάν: Είτε αυτός-λέγουν- πρέπει ν’ απομακρυνθεί του ΝΑΤΟ  ή ν’ αλλάξει η Αμερικανική πολιτική απέναντι στην Τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα οι σχέσεις του με τον Πούτιν δεν πήγαν καλά στην τελευταία τους συνάντηση για την συμφωνία των σιτηρών της Ουκρανίας.

Μόνο στην Ελλάδα εκλαμβάνουν τινές αιθεροβάμονες  την Τουρκία σαν κάτι το αμετάβλητο στο οποίο πρέπει να ενδώσουμε ως έθνος. Οι συνθήκες όμως μεταβάλλονται ταχύτερα από τα μυαλά διαφόρων Ταλεϋρανδίσκων.