Φωτοβολταϊκά Στέγης: Ο Στέλιος Ψωμάς Μιλάει για την Αδειοδότηση

Φωτοβολταϊκά Στέγης: Ο Στέλιος Ψωμάς Μιλάει για την Αδειοδότηση
συνέντευξη στον Φίλη Καϊτατζή
Πεμ, 31 Αυγούστου 2023 - 15:50

Ο εξειδικευμένος σύμβουλος του Σ.Ε.Φ (Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών) Στέλιος Ψωμάς, μέσα από ένα σύντομο οδοιπορικό, απαντά με παραδείγματα στο πως λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι, ποιες είναι οι δυνατότητες των καταναλωτών, το νομοθετικό πλαίσιο, «τα αγκάθια στα εμπορικά συστήματα, που πρέπει να διασφαλίσουν ηλεκτρικό χώρο, με συχνές τις περιπτώσεις που ο ΔΕΔΔΗΕ απαντά αρνητικά»

Όπως μας ανέφερε ο κ. Ψωμάς σχετικά με τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι, το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται επί τόπου. Επειδή προφανώς δεν συμπίπτουν οι ώρες παραγωγής (μέρα με ηλιοφάνεια) και κατανάλωσης (όλο το 24ωρο), ο καταναλωτής έχει τις εξής δυνατότητες:

  • Να στείλει την περίσσεια ενέργειας στο δίκτυο και να τραβήξει ισοδύναμη ενέργεια από το δίκτυο όταν τη χρειάζεται. Αυτό ονομάζεται ενεργειακός συμψηφισμός (ή στη γλώσσα της αγοράς, net-metering).
  • Να εγκαταστήσει μαζί με το φωτοβολταϊκό και μία σύγχρονη μπαταρία (όχι από τις κλασικές μπαταρίες μολύβδου, αλλά ιόντων λιθίου, όμοια με αυτή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων), οπότε η ιδιοκατανάλωση σε πραγματικό χρόνο αυξάνει και, έτσι, ανταλλάσσει λιγότερη ενέργεια με το δίκτυο.

Και πάλι χρησιμοποιεί κανείς το θεσμικό εργαλείο του net-metering, μόνο που επειδή υπάρχουν πλέον επιδοτήσεις για τις μπαταρίες (καλύπτεται έως και 100% του κόστους), το όφελος είναι μεγαλύτερο. Επιπλέον, η μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως UPS για να καλύπτει βασικές ανάγκες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο σύμβουλο του Σ.Ε.Φ.

Τι είναι το φωτοβολταϊκό στη Στέγη

Συνεχίζοντας ο κ. Ψωμάς επεσήμανε πως το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”, επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) και τους αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

(η συνέχεια στο slpress.gr)