Επιταχύνονται οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής των 877 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής την οποία κατασκευάζει η κοινοπραξία των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil. Προ ημερών εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εγκατάσταση καθώς και η διαδρομή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης για τη σύνδεση του νέου ανεξάρτητου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Γενικότερα, οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα για την επένδυση των 375 εκατ. ευρώ. Στις 26 Ιουνίου είχε εγκριθεί η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου 

 

ενώ στα μέσα Ιουλίου προωθήθηκε η αίτηση του ΔΕΣΦΑ, με την οποία αιτήθηκε τη χορήγηση πράξης εγκατάστασης και διαδρομής του αγωγού στην περιοχή Θρυλόριο έως  τον Μετρητικό Σταθμό U-7620 στο Πάμφορο για τη σύνδεση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με το σύστημα. Το έργο των 6,26 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Ο σταθμός στην Κομοτηνή θα είναι η δεύτερη νέα μονάδα φυσικού αερίου η οποία θα ενισχύσει το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, έπειτα από τη μονάδα της Mytilineos, ισχύος 826 MW, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας η οποία έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική  λειτουργία. Η μονάδα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil αναμένεται ότι θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.  

Μάλιστα, προσφάτως η  εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Α.Ε.»  (που ελέγχεται από κοινού από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil) σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της  αποφασίστηκε  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 24 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 2.400.000 νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ έκαστης. Έτσι, το μετοχικό της κεφάλαιο διαμορφώνεται πλέον σε  24.080.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 2.408.000 ονομαστικές μετοχές.

Όπως αναφέρεται σε  τελευταία ανάρτηση της Motor Oil στον λογαριασμό της στο Linkedin, η ηλεκτρομηχανολογική ανέγερση της μονάδας  εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς και «πρόσφατα παραδόθηκε ο μετρητικός σταθμός ανύψωσης 400 KV /18,5 KV /20 KV για τη διασύνδεση των γεννητριών του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) των 400 kV.  Σύμφωνα με την εταιρεία ο αεριοστροβιλικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου, μικτής ισχύος των 876,6 MW, αποτελεί σημαντική επένδυση που θα θωρακίσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία.  

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2023 ξεκίνησε και η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 Μεγαβάτ με καύσιμο το φυσικό αέριο της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» η οποία  αποτελεί την κοινή εταιρεία των ΔΕΗ (51%), ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και Damco Energy (20%). Η επένδυση ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και η κατασκευή και εμπορική λειτουργία της  αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 και θα αντικαταστήσει τρεις λιγνιτικές μονάδες. Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου είναι έτοιμη και για την υποδοχή υδρογόνου και θα διασυνδεθεί με απευθείας γραμμή μεταφοράς στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, όπου ακριβώς βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.