Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Κικίλια η φετινή σαιζόν πυρπόλησης της Ελληνικής υπαίθρου και προαστιακών χωρών μέχρι στιγμής προσμετρά 1670 πυρκαγιές, με αρκετές από αυτές να οφείλονται σε εμπρησμό όπως ο ίδιος απεκάλυψε. Πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση απόπειρας εμπρησμού το Σαββατοκύριακο στον Άγιο Στέφανο 

Αττικής όπου και συνελήφθη επί το έργο ο δράστης. Η ανωτέρω είδηση σε συνδυασμό με το παρανάλωμα στην Ρόδο, την Κάρυστο, (όπου θρηνήσαμε την απώλεια των δυο ηρωικών πιλότων) την Νέα Αγχιάλο και τις φωτιές στην Αττική την περίοδο 19 με 24 Ιουλίου ενισχύει τις υποψίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τουλάχιστον σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές στρατηγικής σημασίας για την άμυνα και τη ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Πληροφορίες του Energia.gr ,που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ότι εδώ και δύο εβδομάδες το θέμα των αλλεπάλληλων και στοχευμένων πυρκαγιών που έχουν πλήξει την χώρα εφέτος το καλοκαίρι αντιμετωπίζεται από την ΕΥΠ ως σχέδιο ασύμμετρης επίθεσης έρχονται να επιβεβαιώσουν απόλυτα πρόσφατη αρθρογραφία του πόρταλ (εδώ) Σύμφωνα με τις ανωτέρω πληροφορίες τις οποίες και επιβεβαίωσε ο υπουργός επικράτειας στις 26 Ιουλίου, μιλώντας στην ιστοσελίδα newsbomb.gr, το θέμα του φετινού κύματος πυρκαγιών, ιδίως στην περιοχή Αττικής και στην Ρόδο, απασχολεί σοβαρά την ΕΥΠ η οποία διεξάγει εντατικές έρευνες σε όλη την επικράτεια.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάκης Βορίδης, «γίνεται μια προσπάθεια (από πλευράς ΕΥΠ) να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχουν εμπρησμοί και να συλληφθούν οι εμπρηστές. Ξέρω ότι δεν έχουν υπάρξει ορισμένες συλλήψεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται ότι αφορά και στην Ρόδο. Το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». Περαιτέρω ο κ.Βορίδης ανεφέρθη στην αστυνόμευση των δασικών εκτάσεων και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται για την πλήρη κάλυψη τους.

Τέλος, όπως μας ανέφεραν στο Energia.gr πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, την στιγμή που ασχολείται η ΕΥΠ με μιαν υπόθεση δεν πρόκειται για κάτι απλό. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται πρόσωπα, συνήθως αλλοδαποί από ευρωπαϊκές χώρες, που καταλήγουν στο δικαστήριο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία ή άλλες ενέργειες υπέρ της Τουρκίας. Όμως η συλλογή πληροφοριών, που είναι σήμερα διαθέσιμες ευρέως μέσω δορυφόρων και drones, δεν μπορεί να είναι το αντικείμενο δράσης των εν λόγω κατασκόπων.

Τώρα επιβεβαιώνεται ότι οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες διερευνούν σοβαρά την πιθανότητα να ενέχονται σε εμπρησμούς.