"Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις πυρκαγιές Οι πυρκαγιές οφείλονται κατά κανόνα σε ανθρώπινο χέρι." Με αυτά τα λόγια ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε το αφήγημα των τελευταίων ημερών που διακινείται ευρέως ανά τα εγχώρια Μέσα ενημέρωσης και ενισχύεται με τις αναλύσεις μελών της επιστημονικής

κοινότητας, ότι οι καταστροφικές φωτιές οφείλονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δύσκολα μπορείς να αγνοήσεις την πραγματικότητα: 105 άτομα έχουν συλληφθεί από την αρχή του χρόνου για εκούσια ή ακούσια πρόκληση φωτιάς, ασχέτως μεγάλης ή μικρής.

Σχεδόν 20.000 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην επικράτεια της χώρας στην εικοσαετία 2001-2021, εκ των οποίων προέκυψαν 564 καταδίκες για εμπρησμό. Στην Ηλεία, η καταστροφή του 2007 προκλήθηκε από μια κυρία που μαγείρευε. Συνελλήφθη, καταδικάστηκε, όμως δεν μπήκε ποτέ φυλακή. Ο αγρότης που ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς που προκάλεσε την εκατόμβη στο Μάτι δικάζεται επί μήνες, δίχως να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.

Και αναφερόμαστε μόνο σε εκείνους που είχαν την «ατυχία» να γίνουν αντιληπτοί!

Να είμαστε σαφείς. Οι απόψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εκτός κλίματος. Η κλιματική αλλαγή αντανακλάται, πιθανώς, στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των θαλασσών, την επιμήκυνση των περιόδων καύσωνα, τις ισχυρότερες και πιο καταστροφικές καταιγίδες, τυφώνες, πλημμύρες  και έτερα “ακραία” φαινόμενα, αλλά από μόνη της, ως άλλη υπερφυσική οντότητα, φωτιά στα δάση δεν ανάβει!

Δεν είναι ασφαλώς, απίθανο μια πυρκαγιά να ξεσπάσει και επειδή υπήρξε αυτανάφλεξη δένδρου. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας ανάλογου περιστατικού στο κέντρο εκπαιδεύσεως πυροβολικού της Θήβας, τον Ιούλιο του 1981, όταν νωρίς το απόγευμα και ενώ περιπολούσα στο στρατόπεδο είδα τον κορμό ενός πεύκου να “λαμπαδιάζει” μπροστά στα μάτια μου. 

Όμως αυτό που μπορεί να συμβεί μέρα μεσημέρι, ή νωρίς το απόγευμα, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, δεν μπορεί να συμβεί στις 2 μετά τα μεσάνυχτα όπως είδαμε σε βίντεο που τραβήχτηκε πριν ξεσπάσει η καταστροφή στην Ρόδο, όταν φαίνεται, μέσα στο μαύρο σκοτάδι, να ανάβει από το πουθενά μια εστία φωτιάς. Όταν αναφερόμαστε δε, στο Νησί των Ιπποτών, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φωτιές που καταστρέφουν τα δάση του, δεν έχουν απλώς περιβαλλοντική και οικονομική επίπτωση, αλλά αφανίζουν και τις ζώνες απόκρυψης των στρατιωτικών μονάδων σε περίπτωση πολέμου!

Το energia.gr δεν ομφαλοσκοπεί ούτε εθελοτυφλεί όταν αναζητά όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης του κλίματος και προσπαθεί πάντα να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα για να μπορεί να προσφέρει πληρέστερη ενημέρωση - διαβάστε πρόσφατο σχετικό άρθρο από τη στήλη Σχόλιο του portal εδώ!  

Αλλά να πάμε και στη γειτονική Ιταλία όπου επίδοξος εμπρηστής έχει «συλληφθεί» επ' αυτοφώρω από ντρόουν και όταν το αντιλαμβάνεται επιχειρεί να το καταρρίψει εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον του! Ακόμη, στις ΗΠΑ, έχει αποδειχτεί ότι περισσότερο από το 80% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Γενικώς μπορούμε να δεχτούμε ότι η κλιματική αλλαγή έχει αποτελέσει βασικό παράγοντα αύξησης του κινδύνου και της έκτασης των πυρκαγιών ανά τον πλανήτη. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία του εδάφους και η παρουσία δέντρων, θάμνων και άλλων εύφλεκτων υλικών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ισχυρούς, άμεσους ή έμμεσους δεσμούς, με την κλιματική μεταβλητότητα και την κλιματική αλλαγή καθώς ενισχύουν την ξήρανση της οργανικής ύλης στα δάση και έχει διπλασιάσει τον αριθμό των μεγάλων πυρκαγιών τα τελευταία 30 χρόνια.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στο κλίμα δημιουργούν θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στο έδαφος, ενώ η αυξημένη ξηρασία και η επιμήκυνση της περιόδου των καυσώνων αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Για το μεγαλύτερο μέρος των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν ότι μια μέση ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, θα αύξανε τη μέση καμένη έκταση, ανά έτος, κατά 600% σε ορισμένους τύπους δασών.

Στους παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση πυρκαγιάς πρέπει να προστεθούν η χρήση γης, η ευρύτερη διαχείριση των δασών καθώς και η πρόκληση δολιοφθοράς από εγχώριους ή εξωχώριους "παράγοντες" -Ο Υπουργός Βορίδης αναφέρθηκε μετά λόγου γνώσεως, σε "Τούρκους πράκτορες που βάζουν πυρκαγιές".

Ως επίλογο, σας παραθέτουμε απόσπασμα των όσων είπε για το θέμα των πυρκαγιών στην Ρόδο, αγρότης από την περιοχή Έμπωνα, στην εφημερίδα “Ροδιακή”:

«Εμάς τα χωράφια μας είναι στην περιοχή Σαλάκου, στην περιοχή Natura που δεν ήρθε ποτέ κανένας να δει τί γίνεται ή να την καθαρίσει ή να πει «ρε παιδιά, τι γίνεται, γιατί είναι οι πευκοβελόνες δίπλα στο δάσος, δίπλα στον δρόμο»... Όλος ο Προφήτης Ηλίας είναι περιοχή Natura. Γιατί δεν ενδιαφέρεται κάποιος να καθαριστεί; Τ’ αφήνουν όλα στο έλεος του θεού. Παλιά οι Ιταλοί τον είχαν κούκλα. Από κάτω τον κεντρικό δρόμο μέχρι πάνω, παγκάκια, υλοτομία, καθαρισμένα όλα. Και οι Έλληνες μετά για πολλά χρόνια ήταν ολοκάθαρος, σκουπισμένος, σου έδιναν ξύλα, δούλευε κόσμος. Τώρα είναι σαν το σκουπιδιάρικο. Οι πευκοβελόνες έχουν είκοσι πόντους πάχος στην άκρη του δρόμου. Προχθές έπιασα με το τρακτέρ καθάριζα, κι ήτανε στοίβες οι πευκοβελόνες. Και να μη θέλεις να τον κάψεις τον Προφήτη Ηλία, με μία σπίθα καίγεται. Εκεί που πήρε φωτιά είναι να ντρεπόμαστε. Πριν από 40 χρόνια είχαν γίνει δρόμοι. Όταν έμπαινες στο δάσος αυτό δεν μπορούσες να βγεις από τις αντιπυρικές ζώνες, που υπήρχαν. Οι οποίες καθαρίζονταν κάθε χρόνο. Περνούσαν γκρέιντερ, φορτωτάδες και τα καθαρίζανε. Τώρα οι ζώνες έχουν γίνει δάση. Δεν περνάει ούτε γάιδαρος: όχι αυτοκίνητο! Γι’ αυτό κάηκαν όλα. Δεν είχαν πρόσβαση τα πυροσβεστικά να πάνε κοντά. Οι ζώνες έχουν καταστραφεί. Από Προφήτη Ηλία, περιοχή Έμπωνα, Άγιο Ισίδωρο, περιοχή Θάρρι υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες που τις είχε κάνει το Δασαρχείο το οποίο είχε την αρμοδιότητα. Τώρα ποιος την έχει; Χαμηλή βλάστηση, πεύκα και πευκοβελόνες, μία σπίθα χρειάζονται. Δεν υπάρχουν μηχανήματα. Έχουν να δοθούν μηχανήματα στις ενότητες πολλά χρόνια. Εμείς εδώ έχουμε έναν φορτωτή που τον κρατάμε με νύχια και με δόντια που θέλουν να τον πάνε στον ΧΥΤΑ. Η ενότητα Καμείρου έχει μία τσάπα, κι αυτή χαλασμένη, η ενότητα Ατταβύρου ένα φορτηγό, μία τσάπα μισοχαλασμένη, κι ένα γκρέιντερ, έναν φορτωτή που τον δουλεύει ένας χωριανός, κι ήταν ο πρώτος που έτρεξε επειδή έχει φιλότιμο. Αλλά προλαβαίνει ένα μηχάνημα κι ένας ιδιώτης;»