Θα σας πάω 17 χρόνια πίσω. Στο 2006. Ήταν 2 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς. Θυμάστε τι κάνατε το 2006; Πως ζούσατε; Να εικάσουμεμέσα στην τρελή χαρά; Μπαράκια, χοροί πάνω στα τραπέζια, χαρτοπετσετοπόλεμοι, διακοπούλες κ.λπ.; Κανένα άγχος, ο ορίζοντας ορθάνοικτος, καμία ανησυχία. Καμία ανησυχία; Όχι για όλους

Το Νοέμβριο του 2006 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στα Χανιώτικα Νέα με μία δυσνόητη-αιρετική εκτίμηση κινδύνου για την εποχή. Μια εκτίμηση κινδύνου η οποία ερχόταν από το πουθενά. Άνευ λόγου και αιτίας. Εκτός τόπου και χρόνου. Ποια ήταν η εκτίμηση κινδύνου του 2006; «Ο κίνδυνος να στραφεί η Ελληνική κοινωνία μαζικά σε ακραίες δεξιές και αριστερές θέσεις είναι μεγάλος. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές (ΣΣ. εννοούνταν οι εκλογές του 2007) θα είναι οι πιο κρίσιμες μετά τη μεταπολίτευση» (φωτό).

  

Η εκτίμηση κινδύνου του 2006 

Θυμίζω ότι το 2006 η Χρυσή Αυγή δεν ήταν καν ανιχνεύσιμη δημοσκοπικά καθώς εκτιμώνταν κάτω του 0,1%. Ποιος ασχολούταν τότε με τα πολιτικά άκρα; Πετούσαν όλοι σε συννεφάκια της ψεύτικης ευμάρειας με δανεικά.

Τι συνέβη μετά (ημερολογιακά):

- Στις εκλογές του 2007 εξελέγη η ΝΔ. Η ΧΑ εξαφανισμένη.

- Το 2008 ξεκίνησε η κρίση στις ΗΠΑ. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε το περίφημο «Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη».

- Στις εκλογές του 2009 εξελέγη ο ΓΑΠ. Η ΧΑ εμφανίζεται 1η φορά και παίρνει 0,29%.

- Το 2010 μπήκαμε στα Μνημόνια. Τέλος οι χοροί και ο χαρτοπετσετοπόλεμος. Τα κεφάλια μέσα.

- Στις εκλογές του 2012 η ΧΑ εκτοξεύεται στο 6,97% (αύξηση 2.303% σε σχέση με το 0,29%. Για να γίνει πιο κατανοητό: αύξηση δύο χιλιάδες τριακόσια τοις εκατό)

- Βρισκόμαστε στο 2023 (17 χρόνια μετά την αιρετική εκτίμηση κινδύνου) και ακόμη ασχολούμαστε με τα πολιτικά άκρα. Σε άλλες μορφές. Δεξιές και αριστερές. Τι άλλο συμβαίνει σήμερα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμως έχει μπει σε ύφεση και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πανευρωπαϊκά παραμένει επίμονα υψηλός και δεν προβλέπεται να υποχωρήσει σύντομα όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτίθεται στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους με τηδυστοπική κλιματική πολιτική. Η εξέλιξη αυτή (ύφεση και πληθωρισμός) είχε εκτιμηθεί το 2021 σε επαναλαμβανόμενα άρθρα και συνεντεύξεις πριν την επαίσχυντη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εφόσον λοιπόν είχαν υπάρξει σαφέστατες προειδοποιήσεις για επερχόμενη ύφεση και πληθωρισμό πριν τη ρωσική εισβολή ουδείς δικαιολογείται να συνδέει τη σημερινή οικονομική κατάσταση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Η ρωσική εισβολή, ναι, έπαιξε σημαντικό επιταχυντικό ρόλο (booster) μίας προβλέψιμης σηψαιμικής διαδικασίας. Η εκτίμηση αυτή είχε συνδεθεί με τη βίαιη πράσινη μετάβαση.

Για τα μελλούμενα ας δοθεί η επόμενη εκτίμηση κινδύνου. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών το 2019 είχε προτείνει την επιβολή ετήσιου κατά κεφαλήν φόρου $1.000 μέχρι το 2050 ώστε να εφαρμοσθεί η πράσινη μετάβαση. Δηλαδή για μία 4μελή οικογένεια αυτό αντιστοιχεί σε $4 χιλιάδες ετησίως επιπλέον φόρος.  Σύμφωνα με τις δημογραφικές εξελίξεις της Ελλάδας, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι μέχρι το 2050 εκτιμάται περίπου σε $301,2 δις ευρώ. Αυτό σχεδιάζεται να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έμμεσους φόρους σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες από το 2026 ή 2027. Τα δεκαετή Μνημόνια που τσάκισαν την Ελληνική κοινωνία κόστισαν περίπου $230 δις. Δηλαδή το υπερδεκαετές Πράσινο Μνημόνιο που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι 1,3 φορές πιο ακριβό ή περίπου 30% πιο πολλά χρήματα. Πόσο συμβάλλει η Ελλάδα στο παγκόσμιο αποτύπωμα CO2; Περίπου 0,19% (στοιχεία 2017)! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλαδή σχεδιάζει να πληρώσουν οι Έλληνες $301,2 δις για αυτό το ισχνό 0,19%! Το πιο εξωφρενικό; Χωρίς καν να γνωρίζουν οι «ειδικοί» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΑΝ και κατά πόσο τελικώς θα μειωθεί η θερμοκρασία του πλανήτη!  Παράνοια; Ντροπή;

Τι εκτίμηση κινδύνου να δώσει κάποιος σε αυτήν την περίπτωση; Να μιλήσει για πράσινη φτωχοποίηση; Για κοινωνικές εκρήξεις; Να αναφέρει ότι ο κοσμάκης δεν θα πεθαίνει από τις κλιματικές μεταβολές, αλλά από την πείνα; Από τους τρεις πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι δύο (Οικονομία και Κοινωνία) διαλύονται πανευρωπαϊκά. Όσοαφορά το περιβάλλον; Δεν γνωρίζουν πόσο θα ελαττωθεί η θερμοκρασία και αν ελαττωθεί. Παρά ταύτα, κάποιοι σχεδιάζουν απάνθρωπα, δυστοπικά Πράσινα Μνημόνια!

Η πρώτη συμβουλή είναι η εξής: εν όψει των παρανοϊκών πολιτικών πράσινων σχεδιασμών της ΕΕ να ακούτε και τις αιρετικές-σκεπτικιστικές εκτιμήσεις κινδύνων τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να φιμώσουν. Επιπλέον, ας θυμίσουμε μία επιστημονική εργασία του 2010 η οποία είχε εκτιμήσει ότι για κάθε 1% αύξηση της ύφεσης αυξάνονται τα πολιτικά άκρα κατά 1%. Όλα αυτά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην αστική ελίτ. Δεν θα μείνει αλώβητη. Ας το προσέξουν κάποια σαλόνια.

* Επί του «πιεστηρίου»: Το άρθρο γράφτηκε πριν την ανάλυση του Bloomberg: https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-17/europe-faces-an-inflation-regime-reckoning-over-climate-goals

(Στα Ελληνικά εδώ: https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/683373/se-plithoristiki-pagida-i-evrozoni-eksaitias-tou-kostous-tis-prasinis-metavasis-energeiako-sok-kai-ypsiles-times-apeiloyn-tin-oikonomia).

Είναι η πρώτη φορά που παγκόσμιο συστημικό ΜΜΕ παραδέχεται την πράσινη χροιά της ύφεσης και του πληθωρισμού στην ΕΕ. Ο γράφων, έχοντας επιμείνει στις προειδοποιήσεις του σε άρθρα και συνεντεύξεις τα τελευταία 4 χρόνια, αισθάνεται πλήρως δικαιωμένος για τις εκτιμήσεις κινδύνων που έχει παρουσιάσει δημοσίως. Ταυτόχρονα, αισθάνεται τρομερά ανήσυχος για τη συνέχεια…


*Ο Σωτήρης Καμενόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.