Νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες, οικονομικού και στρατιωτικού επιπέδου, αναπτύσσει εσχάτως η κινεζική Κυβέρνηση με παραδοσιακούς και λιγότερο παραδοσιακούς συμμάχους. Αναλυτικώς, το Πεκίνο πρωταγωνίστησε στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συνδεθεί με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), επί κεφαλής του οποίου είναι η Κίνα και η Ρωσία. Την σχετική απόφαση

για ένταξη στον ΟΣΣ, υπό το καθεστώς εταίρου στον διάλογο, έλαβε η σαουδαραβική Κυβέρνηση, κατά την διάρκεια συνεδριάσεως στην οποία προήδρευσε ο Βασιλεύς Σαλμάν.

Ο ΟΣΣ εδημιουργήθη το 2001 για να προωθηθεί η συνεργασία των μελών του σε πολιτικά ζητήματα, στην οικονομία, στην ασφάλεια, αλλά και ως αντίβαρο σε δυτικούς θεσμούς. Σε αυτόν, έως τώρα, ανήκουν οκτώ χώρες : η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ρωσσία και τέσσερα κράτη της κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν. Άλλες χώρες υπό καθεστώς παρατηρητού ή εταίρου στον διάλογο στο πλαίσιο του ΟΣΣ είναι η Αίγυπτος, το Ιράν και το Κατάρ. Κληθείς να σχολιάσει την συμφωνία, ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ επεχείρησε να την υποβαθμίσει : « Κάθρ χώρα έχει τις δικές της σχέσεις».

Η απόφαση του Ριάντ ελήφθη ταυτοχρόνως με μία άλλη, τω όντι ιστορική : προ τριών εβδομάδων η Σ. Αραβία προχώρησε στην ιστορική συμφωνία αναθερμάνσεως των σχέσεων της με το Ιράν. Μία συμφωνία που επετεύχθη υπό την αιγίδα της Κίνας. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, μάλιστα, ο Σαουδάραψ Πρίγκηψ Μοχάμεντ μπίν Σαλμάν και ο Πρόεδρος Σι, ο δεύτερος εξήρε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Μέση Ανατολή. Παραλλήλως, πάντως, το Πεκίνο δεν εγκαταλείπει παραδοσιακές συμμαχίες. Ο κινεζικός στρατός είναι πρόθυμος να εργασθεί από κοινού με τις ρωσσικές Ένοπλες Δυνάμεις, εδήλωσε το κινεζικό υπουργείο Αμύνης. Οι δύο χώρες θα εργασθούν από κοινού, προκειμένου να εφαρμοσθούν πρωτοβουλίες παγκόσμιας ασφάλειας, επεσήμανε ο Τάν Κεφέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης.

Ταυτοχρόνως, το Πεκίνο προχώρησε σε μία σημαντική οικονομική συμφωνία με την Βραζιλία. Στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές οι δύο χώρες αποφάσισαν να μην χρησιμοποιούν εις το εξής το δολάριο, αλλά το κινεζικό γουάν και το βραζιλιανικό ρεάλ. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το εν πέμπτον του συνόλου των εισαγωγών. Είναι, επίσης, η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το εν τρίτον του συνόλου των εξαγωγών. 

Στην Κίνα, όμως, ευρίσκεται ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος εκάλεσε τις ασιατικές χώρες να ανταποδώσουν και να ανοίξουν τις αγορές τους στις εταιρείες της Δύσεως.

Με τους χειρότερους οιωνούς, αντιθέτως, ξεκινά η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα, από κοινού με τον Εμμανυέλ Μακρόν. «Οφείλουμε να είμεθα ειλικρινείς : ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να ενεργεί η Κίνα έναντι του πολέμου του Πούτιν θα είναι ένας καθοριστικός παράγων για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως  και της Κίνας» εδήλωσε η Ούρσουλα φόν ντέρ Λάυεν και συνεπλήρωσε : « Αντί να αναστατωθεί από την ωμή και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, ο Πρόδρος Σι διατηρεί την άνευ ορίων φιλία του με τη Ρωσία του Πούτιν».

Και συνέχισε το «κατηγορώ» της λέγοντας ότι «η Κίνα έχει γίνει πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό.» Διευκρίνισε πάντως, πως «δεν πρέπει να αποκοπούμε από την Κίνα, όμως οφείλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους.»