Γενική αναπροσαρμογή επί τω ανοδικώτερο των τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς των Αγορών Επόμενης Ημέρας καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας η οποία καταφέρνει, πάντως, να βρίσκεται χαμηλότερα από άλλα κράτη όπως Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία και ελαφρώς πάνω από τη γειτονιά μας (Βουλγαρία και Ρουμανία). Έτσι, στα 126,53 ευρώ/MWh διαμορφώνεται σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, αυξημένη σε ποσοστό 3% από την αντίστοιχη, χθες, Δευτέρα 3 Απριλίου.

Κι ενώ αυτή είναι η αποτύπωση της εικόνας των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, σε θεσμικό επίπεδο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να θέσει τους καλοκαιρινούς μήνες σε πλήρη λειτουργία τη νέα πλατφόρμα που έχει ανακοινώσει για την παρακολούθηση της λιανικής αγοράς ρεύματος, καθώς και του τρόπου τιμολόγησης από τους προμηθευτές ηλεκτρισμού.

Σημειώνουμε ότι επί της ουσίας είναι ένα χρήσιμο ηλεκτρονικό εργαλείο στα πρότυπα της αντίστοιχης πλατφόρμας που δημιούργησε η ΡΑΕ για την χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η οποία λειτουργεί από την αρχή του 2022 και κατέστη αναγκαία μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να καταγράφονται τα λεγόμενα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής που φορολογήθηκαν.  

Απώτερος στόχος της νέας πλατφόρμας είναι η  παρακολούθηση της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών. Σε αυτή τη φάση η ΡΑΕ συλλέγει τα απαραίτητα δεδομένα από τους προμηθευτές ρεύματος, μέσω των υφισταμένων μετρητών κατανάλωσης, ενώ θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες δοκιμές του συστήματος.

Όσον αφορά στο πρόβλημα με τους έναντι λογαριασμούς, αυτό θα αντιμετωπιστεί, προς το παρόν, με την τακτική παρακολούθηση της στρατηγικής των προμηθευτών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζουν εμπροσβαρείς χρεώσεις προς τους καταναλωτές.

Το βαρίδι της ΔΕΗ και η παράμετρος του ΔΕΔΔΗΕ

Εν τω μεταξύ, σε μια ακόμη απόδειξη της προβληματικής λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με ανάλυση του allazorevma.gr ένας καταναλωτής που επέλεξε να φύγει από την ΔΕΗ την 1η Αυγούστου 2022 θα έχει εξοικονομήσει έως το τέλος Απριλίου 181 ευρώ, όπως φαίνεται στο πίνακα που ακολουθεί.

Σε αυτόν εμφανίζονται,  για κάθε μήνα που ισχύει η νέα διαδικασία για τον καθορισμό των τιμών του ρεύματος,  οι χρεώσεις για το ανταγωνιστικό μέρος των τιμολογίων των Παρόχων που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών  στην χώρα. Στην τελευταία (δεξιά) στήλη εμφανίζεται το σύνολο των χρεώσεων για κάθε τιμολόγιο για την οκτάμηνη περίοδο. Ο πίνακας είναι ταξινομημένος από το φθηνότερο τιμολόγιο προς το ακριβότερο.

Όπως σχολιάζει σχετικά το allazorevma.gr η ΔΕΗ που εκπροσωπεί το 72% των μετρητών στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση, παραμένει συστηματικά, καθόλη τη διάρκεια της εν λόγω χρονικής περιόδου, από τους ακριβότερους Παρόχους.

«Ακούγεται ίσως παράδοξο, αλλά μέσα στην κρίση η ευκαιρία που έχουν οι καταναλωτές για εξοικονόμηση φεύγοντας από την ΔΕΗ είναι ίσως η μεγαλύτερη που είχαν εδώ και χρόνια. Δεν την έχουν όμως μέχρι στιγμής εκμεταλλευτεί. Η απώλεια μεριδίου της ΔΕΗ έχει σχεδόν μηδενισθεί. Αυτό πρέπει να προβληματίσει κυρίως τους εναλλακτικούς παρόχους. Που φαίνεται ότι έχουν επιτύχει (και είναι πράγματι μεγάλη επιτυχία σε περίοδο κρίσης!) να πείσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν με βάση την ποιότητα εξυπηρέτησης και όχι την τιμή», καταλήγει η ανάλυση.  

Τέλος, σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε το allazorevma.gr, των νέων αυξημένων χρεώσεων των οικιακών τιμολογίων ρεύματος που προκύπτουν μετά πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, ένα μέσος οικιακός καταναλωτής θα χρεωθεί με 174 ευρώ ανά έτος, για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν έως σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική έκθεση της ΡΑΕ, για την αύξηση του απαιτούμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ ελήφθη υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης του ΕΔΔΗΕ δεν έχουν μεταβληθεί μετά την υπ’ αριθ. 2/2020 απόφαση ΡΑΕ, παρά τη σημαντική μεταβολή στο Απαιτούμενο Έσοδο που σημειώνεται ιδίως το 2021, η αναθεώρηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 λόγω της οποίας προκύπτουν πρόσθετες υποανακτήσεις Απαιτούμενου Εσόδου ( 981 εκατ. ευρώ φέτος, από 744 εκατ. ευρώ την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο) και τέλος ο περιορισμός δημιουργίας περαιτέρω σημαντικών υποανακτήσεων του Απαιτούμενου Εσόδου.