Ενώ οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν μια αργή πτωτική τάση εδώ και αρκετό καιρό, η πιο ακριβής μεταφορά για τις τιμές του πετρελαίου ήταν πάντα ένα rollercoaster και όχι μια πτωτική πορεία. Αν και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες, η ιστορία δείχνει ότι οι χαμηλές τιμές είναι δύσκολο να διατηρηθούν

και συχνά θέτουν τις βάσεις για μια ακόμη ανατρεπτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Κατά συνέπεια, τόσο οι επενδυτές όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις τιμές του πετρελαίου όταν κρίνουν την πραγματική πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι traders εξέτασαν τον πιθανό αντίκτυπο των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες. Ωστόσο, αυτή η άνοδος ήταν σε μεγάλο βαθμό αντίθετη με την τάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου τον Οκτώβριο να μειωθούν κατά 16% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά τους, σε πραγματικούς όρους, από τον Δεκέμβριο του 2020.

Αυτή η μείωση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε στη διατήρηση του συνολικού πληθωρισμού σε κάποιο βαθμό συγκρατημένου, με την έκθεση ΔΤΚ της περασμένης Παρασκευής να δείχνει χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση 3,0% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές του Οκτωβρίου που δημοσιεύθηκαν από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) του Υπουργείου Ενέργειας, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη χαμηλότερες τιμές πετρελαίου το επόμενο έτος, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη υπερπροσφορά στα παγκόσμια αποθέματα.

Ο Jay Powell μπορεί κάλλιστα να αναφέρει αυτές τις ευνοϊκές προοπτικές για την τιμή του πετρελαίου, μετά τη συνεδρίαση της FOMC την Τετάρτη, ως μέρος μιας δικαιολογίας για περαιτέρω χαλάρωση. Αναμένουμε ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 0,25% σε αυτήν τη συνεδρίαση, θα εφαρμόσει μια παρόμοια μείωση τον Δεκέμβριο και θα μειώσει τουλάχιστον δύο φορές ακόμη το 2026, μειώνοντας το κατώτερο όριο του εύρους-στόχου για το επιτόκιο των κεφαλαίων στο 3,00%, που είναι η τρέχουσα εκτίμηση της Fed για το «ουδέτερο» επιτόκιο. Αναμένουμε επίσης ότι η Fed θα ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Ωστόσο, ενώ μια περαιτέρω βραχυπρόθεσμη πτώση των τιμών του πετρελαίου φαίνεται αρκετά πιθανή, οι διατηρήσιμες χαμηλές τιμές καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους είναι λιγότερο πιθανές. Όπως ακριβώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δημιουργούν συνθήκες για την μείωσή τους, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα απορροφήσουν σταδιακά την πλεονάζουσα παραγωγή, θέτοντας τις βάσεις για μια ανάκαμψη.

Μια πρόβλεψη για φθηνότερο πετρέλαιο
Η πρόβλεψη της EIA για την τιμή του πετρελαίου είναι αξιοσημείωτα απαισιόδοξη.

Στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις τους, που δημοσιεύθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, προέβλεπαν ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου WTI θα μειωθούν από 64 δολάρια ανά βαρέλι τον Σεπτέμβριο σε 49 δολάρια τον Ιανουάριο και θα παραμείνουν κάτω από τα 50 δολάρια καθ' όλη τη διάρκεια του 2026. Αυτό, εκτιμούν, θα μείωνε την τιμή της βενζίνης στα 2,76 δολάρια το γαλόνι τον Ιανουάριο, με τις τιμές να παραμένουν κάτω από τα 3,00 δολάρια για σχεδόν ολόκληρο το έτος, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των 2,71 δολαρίων το γαλόνι τον επόμενο Δεκέμβριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι προβλέψεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που αποτιμήθηκαν στις μελλοντικές αγορές, τόσο όταν δημοσίευσαν αυτήν την πρόβλεψη όσο και σήμερα. Για λόγους αναφοράς, αναμένουν μια μέση τιμή WTI το 2026 στα 46,50 δολάρια, 21% χαμηλότερη από τον μέσο όρο που αποτιμήθηκε στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης στις αρχές Οκτωβρίου και 19% χαμηλότερη από τα μέσα επίπεδα που υπονοούνται από τα σημερινά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η πρόβλεψη της EIA για απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου ξεκινά με την αναγνώριση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ξεπερνά κατά πολύ την κατανάλωση. Πράγματι, κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ η παγκόσμια παραγωγή υγρών καυσίμων έφτασε τα 107,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η παγκόσμια κατανάλωση ήταν μόλις 104,8 εκατομμύρια βαρέλια, προσθέτοντας έτσι 2,6 εκατομμύρια βαρέλια κάθε μέρα στα παγκόσμια αποθέματα[1]. Ένα σημαντικό μέρος αυτού φαίνεται να οφείλεται στις κινεζικές αγορές, καθώς η Κίνα αυξάνει το στρατηγικό της απόθεμα, αν και η Κίνα δεν δημοσιεύει στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου της. Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα του ΟΟΣΑ στο τέλος του τρίτου τριμήνου ήταν 2,878 δισεκατομμύρια βαρέλια, αυξημένα κατά 3% από 2,794 ένα χρόνο νωρίτερα.

Μια άλλη οπτική γωνία σε αυτό παρέχεται από την εταιρεία συμβούλων ενέργειας Vortex[2], η οποία εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου σε δεξαμενόπλοια, το μεγαλύτερο τέτοιο απόθεμα από τουλάχιστον το 2020.

Μερικοί παράγοντες έχουν συμβάλει σε αυτό το αυξανόμενο υπερπλεόνασμα.

Καταρχάς, η ομάδα του ΟΠΕΚ+ των 8 χωρών, και κυρίως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, έχουν αυξήσει σταθερά την παραγωγή τους φέτος, καθώς αναιρούν τις περικοπές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή το 2022 και το 2023. Στη συνάντησή τους στις 5 Οκτωβρίου, συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 137.000 βαρέλια την ημέρα επιπλέον, παρά τις εκτεταμένες ενδείξεις ότι, ελλείψει της κινεζικής συσσώρευσης αποθεμάτων, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, η παραγωγή πετρελαίου υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση.

Αυτή η πολιτική φαίνεται να είναι αυτοκαταστροφική. Ωστόσο, ο όμιλος μπορεί να προσπαθεί σκόπιμα να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του μειώνοντας τις τιμές σε επίπεδο που καθιστά ασύμφορη τη νέα παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ. Ή θα μπορούσε να προσπαθεί να κατευνάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος επιθυμεί χαμηλότερες τιμές βενζίνης για να μετριάσει τον πληθωριστικό αντίκτυπο των δασμών.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερπροσφορά είναι οι σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγή από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, η σχετικά υποτονική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στις αρχές του έτους, η συνεχιζόμενη παραγωγή από το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και την απουσία σημαντικών καιρικών διαταραχών κατά την περίοδο των τυφώνων.

Η δυνατότητα για ανάκαμψη
Με όλα αυτά υπόψη, υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις τιμές στο μέλλον.

Την περασμένη Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στις δύο κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, τη Lukoil και τη Rosneft. Όπως έχει συμβεί και με άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ, η Ρωσία μπορεί σταδιακά να βρει τρόπους να πουλήσει το πετρέλαιό της, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής διακανονισμών σε δολάρια και της συγκάλυψης των αποστολών της ως προερχόμενες από «άγνωστους εμπόρους». Η Κίνα και η Ινδία ενδέχεται να διευκολύνουν ακόμη σιωπηλά τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με το Ιράν και τη Βενεζουέλα, οι ρωσικές κυρώσεις μας υπενθυμίζουν την επισφαλή πολιτική κατάσταση σε πολλά πετρελαιοπαραγωγικά έθνη.

Δεύτερον, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η εξάντληση των εύκολα προσβάσιμων αποθεμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Σε έρευνα του Μαρτίου, που διεξήγαγε η Fed του Ντάλας, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου ανέφεραν ότι, ενώ οι τιμές μεταξύ 26 και 45 δολαρίων το βαρέλι ήταν επαρκείς για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα στα υπάρχοντα πηγάδια, οι τιμές μεταξύ 61 και 70 δολαρίων το βαρέλι ήταν απαραίτητες για να καταστούν κερδοφόρες οι νέες πηγές. Δεδομένου του σύντομου κύκλου ζωής των πηγαδιών σχιστολιθικού πετρελαίου, οι χαμηλές τιμές θα μπορούσαν γρήγορα να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Και, τρίτον, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό η ομάδα του ΟΠΕΚ+ θα είναι πρόθυμη να ανεχθεί την πτώση των τιμών. Ενώ, όπως συμβαίνει με κάθε καρτέλ, είναι πάντα δύσκολο να αποθαρρυνθεί η υπερπαραγωγή, η πραγματικότητα είναι ότι τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία παρουσιάζουν σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα και έχουν επείγουσα ανάγκη για υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Μπορεί, σεβόμενοι τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να διευκολύνουν τη μείωση των τιμών μέχρι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Ωστόσο, θα έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να αυξήσουν τις τιμές σε εκείνο το σημείο και μπορεί, λόγω της αντίδρασης της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, να είναι σε θέση να το επιτύχουν αυτό.

Τέλος, οποιαδήποτε σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου απαιτεί μια σχετικά υγιή παγκόσμια οικονομία. Ενώ πολλοί ανησυχούν για τον αντίκτυπο των δασμών στην παγκόσμια οικονομία, οι προκαταρκτικοί σύνθετοι δείκτες PMI της περασμένης εβδομάδας έδειξαν σταθερά κέρδη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με μόνο μια μικρή επιβράδυνση σε μια πολύ ισχυρή ινδική οικονομία και αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη στην Ιαπωνία. Ενώ η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται σε άνθηση, τώρα φαίνεται να αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα ώστε να δημιουργήσει αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο.

Το πετρέλαιο και η Fed
Εξαιτίας αυτού, είναι απίθανο οι τιμές του πετρελαίου να μειωθούν τόσο χαμηλά και να παραμείνουν τόσο χαμηλά όσο προτείνεται στις προβλέψεις της EIA. Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και, κατ' επέκταση, τη νομισματική πολιτική.

Υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα πέραν αυτών που ήδη σχεδιάζονται, ενσωματώνοντας την ανακοίνωση του ΔΤΚ της περασμένης Παρασκευής και υιοθετώντας τις τρέχουσες προβλέψεις των αγορών μελλοντικής εκπλήρωσης για τις τιμές του πετρελαίου, υποδηλώνεται ετήσια αύξηση του βασικού ΔΤΚ κατά 3,3% τον Δεκέμβριο, 3,5% τον επόμενο Ιούνιο και 1,9% τον Δεκέμβριο του 2026. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας την χαμηλότερη πρόβλεψη της EIA για τις τιμές του πετρελαίου, υποδηλώνονται τιμές 3,2% τον Δεκέμβριο του 2025, 3,3% τον Ιούνιο του 2026 και 1,8% τον Δεκέμβριο του 2026.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι περίπου 0,3% υψηλότεροι από τον αντίστοιχο ρυθμό πληθωρισμού που στοχεύει η Fed μέσω του αποπληθωριστή προσωπικής κατανάλωσης και, εάν υλοποιηθεί αυτή η ασθενέστερη πορεία των τιμών του πετρελαίου, η Fed μπορεί να είναι πρόθυμη να προχωρήσει πέρα ​​από τη μείωση του επιτοκίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ουδέτερο 3,0%, ιδίως αργότερα το επόμενο έτος.

Αυτή δεν είναι η πρόβλεψή μας. Ωστόσο, ανοίγει μια δελεαστική πιθανότητα για μια χαμηλότερη πορεία τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τα επιτόκια των ΗΠΑ, παρέχοντας περαιτέρω ώθηση στην τρέχουσα άνοδο των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων και περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στο δολάριο ΗΠΑ.

Όπως και να έχει, οι αγορές πετρελαίου πιθανότατα δεν θα παραμείνουν άσχετες για πολύ και σύντομα θα πρέπει να προσθέσουμε ξανά τη σελίδα για το πετρέλαιο στον Οδηγό των Αγορών .

Αρνηση

Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις που προσφέρονται αποτελούν την κρίση μας και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση, όπως και οι δηλώσεις τάσεων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, οι οποίες βασίζονται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Οι απόψεις και οι στρατηγικές που περιγράφονται ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές. Οποιεσδήποτε προβλέψεις που περιέχονται στο παρόν παρέχονται μόνο για επεξηγηματικούς σκοπούς και δεν πρέπει να θεωρούνται ως συμβουλή ή να ερμηνεύονται ως σύσταση.

Το περιεχόμενο προορίζεται μόνο για θεσμικούς/χονδρικούς/επαγγελματίες πελάτες και ειδικευμένους επενδυτές (όχι για ιδιώτες επενδυτές) όπως ορίζονται από τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Η JP Morgan Asset Management είναι η επωνυμία για τις δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της JP Morgan Chase & Co. και των θυγατρικών της παγκοσμίως (συλλογικά «JPM»).

Οι γνώμες και τα σχόλια ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν εκείνες της JP Morgan ή των θυγατρικών της. Το περιεχόμενο προορίζεται μόνο για το κοινό των ΗΠΑ και δεν θα πρέπει να θεωρείται σύσταση ή έγκριση από την JPM για οποιοδήποτε προϊόν, υπηρεσία ή στρατηγική που αφορά συγκεκριμένα τις ανάγκες οποιουδήποτε μεμονωμένου επενδυτή. Η JPM δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τρίτους. Τα "Μου αρέσει", τα "Αγαπημένα", οι κοινοποιήσεις, η παρόμοια λειτουργικότητα ή το περιεχόμενο που εμφανίζεται σε ιστότοπους τρίτων δεν θα πρέπει να θεωρούνται έγκριση των προϊόντων ή των υπηρεσιών της JPM.

 

*Επικεφαλής Παγκόσμιος Στρατηγικός Σύμβουλος στην JP Morgan Asset Management


[1] Βραχυπρόθεσμες Ενεργειακές Προοπτικές – Οκτώβριος 2025 , Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Πίνακας 3α.

[2] « Το πολυαναμενόμενο πλεόνασμα πετρελαίου φτάνει σε στολίσκο δισεκατομμυρίων βαρελιών », Grant Smith, Yongchang Chin, Archie Hunter και Mia GIndis, Bloomberg, 18 Οκτωβρίου 2025

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr

Διαβάστε ακόμα