Οι Υποδομές Κρίσιμη Συνιστώσα της Ηλεκτροκίνησης – Αγκάθι η μη Ενσωμάτωση Ψηφιακής Τεχνολογίας στο Δίκτυο Διανομής

Οι Υποδομές Κρίσιμη Συνιστώσα της Ηλεκτροκίνησης – Αγκάθι η μη Ενσωμάτωση Ψηφιακής Τεχνολογίας στο Δίκτυο Διανομής
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 13 Φεβρουαρίου 2023 - 12:47

Όταν τον Ιούνιο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίαζε στο Γκάζι την εποχή της βιώσιμης κινητικότητας γινόταν φανερό σε όλους πως είχε τεθεί πολύ ψηλά ο πήχης των φιλοδοξιών για τη μετάβαση της χώρας στην ηλεκτροκίνηση. Τρία χρόνια αργότερα, το στοίχημα της κυβέρνησης μοιάζει να κερδίζεται μόνο κατά ένα βαθμό. Και τούτο επειδή οι επιπτώσεις της δίδυμης κρίσης στην υγεία και την ενέργεια αφενός έβαλαν στον πάγο αρκετά από τα έργα υποδομών που απαιτούνται για να υπάρξει ουσιαστικά διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, αφετέρου δεν έχει υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών των μπαταριών που θα συνέβαλε σε μια ραγδαία αύξηση των πωλήσεων καθαρών οχημάτων.

 

Τα κίνητρα που παρέχονται είναι μεν ικανοποιητικά, αλλά η οικονομική στενότητα από την οποία υποφέρει μεγάλο τμήμα των Ελλήνων καταναλωτών δεν επιτρέπει υπερβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, επειδή στο εξωτερικό μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφθασε σε σχεδόν 33%, ενώ σε ετήσια βάση τα Η/Ο κατείχαν το 17% της αγοράς! Αυτό μεταφράζεται σε 27 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους του πλανήτη, αριθμός που προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. μονάδες εντός του 2023 Και όμως, αυτό το αρκετά εντυπωσιακό νούμερο αντιστοιχεί σε μόλις ένα γλίσχρο 3% του παγκόσμιου στόλου οχημάτων, αν και σημαντικά αυξημένο από το 1% πριν από δύο χρόνια.
Στην Κίνα, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κατέχουν το 21% της αγοράς, στην Ευρώπη το 12% και στις ΗΠΑ μόλις το 6%.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ταξινομημένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανερχόταν σε 17.801 οχήματα στο τέλος Νοεμβρίου του 2022.

Γιατί όμως δεν τρέχει πιο γρήγορα το αφήγημα της ηλεκτροκίνησης; Όπως εκτιμούν στελέχη της βιομηχανίας και αναλυτές της αγοράς, οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν κατά βάση, στην ανεπάρκεια υποδομών ταχυφόρτισης και στο αυξανόμενο κόστος των μπαταριών, λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

Για τους ανθρώπους με μεγάλη γνώση και εμπειρία στο χώρο, οι υποδομές είναι το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας. Ένα πυκνό δίκτυο φορτιστών /ταχυφορτιστών που μπορεί να κατασκευαστεί με έρευνα και παραγωγή στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει και η απαραίτητη προστιθέμενη αξία για τη χώρα. «Είναι κάτι που μπορεί να το κάνει η Ελλάδα. Στην πορεία προς την ωρίμανση της ηλεκτροκίνησης θα χρειαστούμε δεκάδες χιλιάδες φορτιστών /ταχυφορτιστών», υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, πρώην Τεχνικός Σύμβουλος σε θέματα ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε να το κάνουμε εμείς, ως Ελλάδα, αρχίζοντας με έρευνα και ανάπτυξη και την προμήθεια των απαραίτητων components που βρίσκονται σήμερα διαθέσιμα στην αγορά, ενισχύοντας την τεχνολογική και παραγωγική βάση της χώρας. Το επόμενο στάδιο θα είναι η συναρμολόγηση. Ωστόσο θα χρειαστούμε να αναπτύξουμε ένα δικό μας software και ένα δικό μας σχέδιο κλπ. Δεν είναι κάτι το τρομερά δύσκολο. Χρειάζεται όμως να υπάρξει μελέτη επ’ αυτού», λέει χαρακτηριστικά.

Τα δίκτυα φορτιστών θα είναι ιδιωτικά –όπως εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουν και να εγκαθιστούν σημεία φόρτισης Η/Ο σε διάφορες τοποθεσίες, κυρίως εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ- με τις επιχειρήσεις να εγκαθιστούν φορτιστές στους υπόγειους σταθμούς στάθμευσης για τους εργαζόμενούς τους.

Ασφαλώς, η μαζική εγκατάσταση φορτιστών στο εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και στα νησιά μας, που κατακλύζονται κάθε χρόνο από ξένους επισκέπτες, θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης οδηγών Η/Ο και να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας καθώς και στην καλή έξωθεν μαρτυρία για την πρόοδο της χώρας.

Μία ακόμη εφαρμογή που θα θα κάνει τη διαφορά στα αμέσως επόμενα χρόνια είναι και αυτή της εγκατάστασης φορτιστών με αμφίδρομη λειτουργία. Οι φορτιστές αυτού του τύπου παρέχουν τη δυνατότητα στους οδηγούς να φορτίζουν αλλά και να εκφορτίζουν την μπαταρία του οχήματός τους. Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ολλανδία, παρέχεται η δυνατότητα να εκφορτίζουν απευθείας στο δίκτυο τη συσσωρευμένη ισχύ στην μπαταρία τους. Όμως για να συμβεί αυτό στη χώρα, θα πρέπει να αναπτυχθεί και να ενσωματωθεί η ψηφιακή τεχνολογία στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που στην περίπτωσή μας καθυστερεί υπερβολικά, ή έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Με αυτό τον τρόπο, αν έχουν εγκατασταθεί σε μια κατοικία ή σε ένα δημόσιο χώρο φορτιστές αμφίδρομης λειτουργίας μπορεί κανείς να φορτίζει την μπαταρία του οχήματός του από το δίκτυο, όταν είναι φθηνό το ρεύμα, και να εκχέει την πλεονάζουσα ενέργεια στο κτίριο, σε περιπτώσεις διακοπής της ηλεκτροδότησης. Θα μπορεί, δηλαδή, να λειτουργεί ως αυτόνομη γεννήτρια ρεύματος, καθώς αυτοί οι φορτιστές εξυπηρετούν τις ανάγκες του δικτύου και λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία που θα συνέβαλε τα μέγιστα στην υιοθέτηση λύσεων έξυπνης πόλης. Ας σημειωθεί ότι η εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στα δίκτυα διανομής θα προσέφερε και την βέλτιστη αξιοποίηση των μονάδων Φ/Β + αποθήκευση που τώρα αρχίζει με υποστηρικτικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ θα μπορούσε να συμβάλλει και στην μεγαλύτερη διείσδυση και βέλτιστη διαχείριση των διεσπαρμένων φωτοβολταϊκών που τώρα αποκλείονται με την δικαιολογία του κορεσμένου δικτύου Τουλάχιστον, ο ΔΕΔΔΗΕ αισιοδοξεί, παρά τα εγγενή προβλήματα στη λειτουργία του δικτύου Κατά τον επικεφαλής του, Αναστάσιο Μάνο, ο αυξημένος στόχος που εμπεριέχεται στο ΕΣΕΚ και κάνει λόγο για 800 χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα στις προσεχείς δεκαετίες, δεν δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα επάρκειας του δικτύου διανομής.