Οι μεγάλες ανθρώπινες απώλειες (και πολλών κατοικιδίων ζώων) από τον καταστρεπτικό σεισμό στην Τουρκία προκάλεσαν μία «αισιοδοξία» για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων: Ο Ερντογάν και οι περί αυτόν λαλίστατοι εκπρόσωποι, θα μειώσουν την ρητορεία των κατά της Ελλάδος και ίσως – το κυριότερο – θα περιορίσουν τις «καραβιές» λαθρομεταναστών στο Αιγαίον πέλαγος. Εις μάτην. Επίσης, οι «τηλεμάντεις» προφητεύουν ότι

ο «Ερντογάν θα χάσει τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο» λόγω της λαϊκής κατακραυγής , διότι «όταν έχτιζε μαρμάρινα παλάτια παρέλειψε να προμηθευτεί ασθενοφόρα οχήματα».

Ταύτα ,δε, χωρίς κάν οι «αναλυτές» αυτοί να σκεφθούν ότι ο Ερντογάν μπορεί να αναβάλει τις «εκλογές» για ένα χρόνον, εάν πτώση είναι βεβαία από τις δημοσκοπήσεις. Επίσης ,δεν σκέπτονται ότι η ανάληψη της Τουρκικής κυβερνήσεως υπό των αντιπάλων του , αποβαίνει υπέρ εις βάρος της Ελλάδος ή της Κύπρου - όπερ πιθανότερο το τελευταίο.

Το βέβαιον είναι ότι πλην αζημίου ρητορείας, ο Ερντογάν  απέφυγε επί μίαν εικοσαετία να κάνει ό,τι ο Ετζεβίτ ή η Τσιλέρ πρό αυτού εις βάρος της Ελλάδος , εξαιρέσει της μεταβολής της Αγιασοφιάς εις Μουσουλμανικό τέμενος αλλ’ ο Αλλάχ - μεγάλη η χάρις του - δεν τον εισάκουσε .

Υπερενθουσιώδεις στην χώρα μας, έχομε την τάση να μεταβάλλομε τους ευσεβείς πόθους εις εικονικήν  πραγματικότητα και σπεύδομε εις  δηλώσεις , δυσανάλογες προς τις ισχνές μας δυνάμεις , να μιλήσουμε για ευκαιρίες «συνεργασιών». Με ποίους; Τους Τούρκους. Μέγας Είσαι Κύριε…

Δεν συγκρατούμεθα τουλάχιστον να δούμε ένα απτό σημάδι αλλαγής της πολιτικής των, ως λχ. να διακόπτουν οι υπερπτήσεις της πολεμικής αεροπορίας των άνω των Ελληνικών νήσων. Για να πούμε «γύρισε η σελίδα» στο μακρύ βιβλίου της Τουρκικής μισαλλοδοξίας. Αντιθέτως εμμένουμε στα τετριμμένα «περί συνεταιρισμών» με την Τουρκία , όπως ο Λίβανος με το Ισραήλ στη μοιρασιά του φυσικού αερίου αντί να προωθήσομε τον αγωγό ΗΣΤ-ΜΕΝΤ. Έλεος, παιδιά.

Πολύ φοβούμεθα ότι μετά την πάροδο της σημερινού χάους και την αποκατάσταση κάποιας τάξεως στη Τουρκία απ’ όπου τα Γερμανικά διασωστικά συνεργεία απεχώρησαν, διά λόγους ασφαλείας, θα έχουμε επανάληψη αν όχι χειροτέρευση της συμπεριφοράς του Ερντογάν απέναντι στον αισθηματία Ελληνικό λαό - ιδίως εάν οι εκλογές αναβληθούν. Ήδη με  στρατιωτικό νόμο στη νοτιανατολική Τουρκία, η διεξαγωγή των είναι προβληματική .

Βεβαίως , ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνον «τυχερός» (που έχει αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα) αλλά και εύστροφος:  Έσπευσε ορθώς να δώσει χείρα βοηθείας στο χειμαζόμενο Τουρκικό λαό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις ιδίως έναντι της δυσπίστου Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης .Οι Αμερικανοί έμαθαν καλώς τι σημαίνει η «λεόντειος εταιρία» με την Τουρκία και τι συμβαίνει με την Ελλάδα , απ’ την περυσινή άκρως επιτυχή εμφάνιση του Κυριάκου στο Κογκρέσο και θέτουν όρους παροχής βοηθείας και συνεργασίας με τη Τουρκία.

Ατυχώς, η Γεωγραφία και η προέλευση των Τούρκων δεν είναι ευνοεί τον Ελληνισμό. Παρά την εγγύτητα, ο Ερντογάν ηρνήθη την αρωγή της Κύπρου στις καταστραφείσες απ’ τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας που οι Τούρκοι κατέχουν παρανόμως από πενταετίας.

Είναι ιστορικώς ασυνεπές να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες από μία δήθεν… «σεισμική»  διπλωματία μεταξύ Ταγίπ και Κυριάκου , δοκιμασθείσα επί Γιωργάκη που απέτυχε παταγωδώς αλλ’οι  τηλεπερσόνες με κάτι πρέπει να γεμίσουν το κενό δίωρο των «ειδήσεων» υπέρ της τηλεθέασης. Οι ανθιστάμενοι αναγνώστες ας εφοδιασθούν με «μικρά καλάθια για τα Τουρκικά κεράσια» κι ας ελπίζουμε στον Θεό της Ελλάδος , ν’ αποφύγουμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι…