Γιώργος Αδαλής: Πέφτει το Πετρέλαιο Όχι οι Τιμές των Καυσίμων, Τι Αποκαλύπτει για την Ε.Ε. το Παράδειγμα της Βουλγαρίας

Γιώργος Αδαλής: Πέφτει το Πετρέλαιο Όχι οι Τιμές των Καυσίμων, Τι Αποκαλύπτει για την Ε.Ε. το Παράδειγμα της Βουλγαρίας
energia.gr
Τρι, 31 Ιανουαρίου 2023 - 14:57
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο κ. Γιώργος Αδαλής, εξήγησε στον 98.4 και τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαχίνη γιατί η Ελλάδα είναι από τις πλέον ακριβές χώρες στην ενέργεια και τα καύσιμα, αφού το κράτος κερδίζει με τους φόρους επί των φόρων σε αυτά και τον ΦΠΑ

 

Ο οικονομέτρης - αναλυτής Γιώργος Αδαλής εξηγεί σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 τι στη πραγματικότητα συμβαίνει και ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε τιμές χαμηλότερες προ του πολέμου στην Ουκρανία αν και υψηλές και πάλι, εντούτοις η αποκλιμάκωση αυτή δεν φαίνεται στις τιμές των καυσίμων.

Οι Ευρωπαίοι "ξέχασαν" και σχεδίασαν με βάση τις εξαγωγές ρωσικού αργού. “Ξέχασαν” ότι την παγκόσμια οικονομία κινεί το διυλισμένο πετρέλαιο κίνησης, το ντίζελ. Έτσι, η Ρωσία διπλασίασε τα έσοδά της και το πλεόνασμα του ισοζυγίου της εκτοξεύτηκε σε ιστορικά υψηλά.  Ήταν βέβαιο ότι ο Πούτιν θα εκτρέψει τις εξαγωγές αργού, ντίζελ, αμόλυβδης και νάφθας σε άλλες αγορές!

Άλλωστε, συνεργάστηκε με τους Ιρανούς, “μάστορες” στην αποφυγή κυρώσεων. Και πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε νέες αγορές σε χώρες, με τις οποίες δεν είχε ή είχε λίγες συναλλαγές σε πετρέλαιο.

Μια από αυτές ήταν η Ινδία. Σήμερα, όπως λέει, η ίδια η Ε.Ε. εξαιρώντας την Βουλγαρία από τις κυρώσεις της Ρωσίας στο πετρέλαιο, της επιτρέπει την εξαγωγή του στην Ουκρανία που κατά τα άλλα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία, αλλά από το έδαφος της διέρχονται και οι μεγαλύτεροι αγωγοί ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.

Ο Γιώργος Αδαλής, εξήγησε ακόμη γιατί η Ελλάδα είναι από τις πλέον ακριβές χώρες στην ενέργεια και τα καύσιμα, αφού το κράτος κερδίζει με τους φόρους επί των φόρων σε αυτά και τον ΦΠΑ. Ενώ επεσήμανε ότι η παρατεταμένη καλοκαιρία μέσα στον χειμώνα, θα αλλάξει  τους όρους στις καλλιέργειες και την ανθοφορία, που επίσης θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και περαιτέρω αύξηση των τιμών τους, χωρίς σχεδιασμό από τώρα και κρατικές παρεμβάσεις.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Αδαλή

*Ο Γιώργος Αδαλής γεννήθηκε το 1969 στη Μυτιλήνη και έλκει την καταγωγή του από την Σμύρνη και την Κρήτη. Πτυχίο Οικονομετρίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1991). Παράλληλα σπούδαζε Πληροφορική και Προγραμματισμό επί έξι χρόνια. “Ομιλεί” 14 γλώσσες προγραμματισμού και βάσεις δεδομένων. Επί 30 έτη εργάζεται ως Μηχανικός Η/Υ, μηχανικός δικτύων και μηχανικός λογισμικού στον ιδιωτικό τομέα. Ως οικονομολόγος και προγραμματιστής έχει αναπτύξει και εγκαταστήσει δικές του εφαρμογές σε χρηματιστηριακές, ναυτιλιακές και τηλεπικοινωνιακές εταιρίες. Από τις αρχές του 1990 ασχολείται στον ιδιωτικό τομέα με την ανάπτυξη οικονομετρικών και στατιστικών μοντέλων για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών εταιριών. Σε ηλικία 24 ετών, εργάστηκε ως εισηγητής στο ΕΛΚΕΠΑ όπου δίδαξε επί 4 χρόνια σε ανώτερα στελέχη υπουργείων, εφαρμοσμένα οικονομικά. Συνέχισε να διδάσκει εξειδικευμένα μαθήματα. Ασχολείται με τα ενεργειακά. Τον Μάϊο 1991 δημοσίευσε ένα οικονομετρικό μοντέλο πρόβλεψης του κόστους που θα φέρει ο πόλεμος του Κόλπου στην ελληνική οικονομία τα έτη 1991-96. Είναι ο ιδρυτής της πρώτης ηλεκτρονικής εφημερίδας (AegeanTimes.gr), η οποία κυκλοφορούσε αδιάκοπα στο Διαδίκτυο την περίοδο 1999-2013. Έχει εργαστεί ως διευθυντής σε περιφερειακά κανάλια και ραδιόφωνα και αρθρογραφεί σε αθηναϊκές εφημερίδες.

(από www.neakriti.gr)