Η Ακρίβεια στο Ρεύμα Παραμένει Ελληνική Υπόθεση- Οι Αλλαγές στο Ενεργειακό Μείγμα Προάγγελλος Μειώσεων των Τιμών

Η Ακρίβεια στο Ρεύμα Παραμένει Ελληνική Υπόθεση- Οι Αλλαγές στο Ενεργειακό Μείγμα Προάγγελλος Μειώσεων των Τιμών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 4 Ιανουαρίου 2023 - 08:00

Η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει σήμερα, Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023, η πιο ακριβή στην Ευρώπη, σε μια ακόμη ημέρα κατά την οποία ανατρέπονται τα χαμηλά ιστορικά που είχαν καταγραφεί τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα. Έτσι, στα 218,19 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην χώρα μας, με ισχυρή πτώση ύψους 19% από χθες, Τρίτη 3 Ιανουαρίου. Στα μερίδια καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα, οι εισαγωγές παραχώρησαν την δεσπόζουσα θέση τους στο φυσικό αέριο (29,3% έναντι 31,4% αντιστοίχως) με τις ΑΠΕ να επανέρχονται στο προσκήνιο, με μερίδιο 20,4% και τον λιγνίτη να ανακάμπτει με 

ποσοστό 13,1%. Τέλος, τα υδροηλεκτρικά εκχώρησαν σημαντικό μερίδιο στο μείγμα κατέχοντας μόλις ένα 1,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 3,942 MWh και οι εισαγωγές στις 39,744 MWh.

Οι αντίστοιχες Τιμές Επόμενης Ημέρας στις κύριες αγορές της Ευρώπης ήταν για την  Γαλλία, 97,74 ευρώ/MWh με εντυπωσιακή πτώση της τάξης του 33,1%, στην Γερμανία 58,94, με ακόμη πιο εντυπωσιακή πτώση, ύψους 59,6%, στην Ιταλία,  171,61 ευρώ/MWh, μ οριακή μείωση 1,8%, στην Βουλγαρία, 188,13 ευρώ/MWh, με ισχυρή άνοδο ύψους 25,9% και στην Ισπανία, 115,26 ευρώ/MWh από 138,79 ευρώ/MWh χθες Τρίτη.

Σημειώνουμε ότι Ισπανία και Πορτογαλία επωφελούνται εδώ και μήνες από τη συμφωνία που συνήφθη νωρίτερα φέτος, για το διαχωρισμό της τιμής που καταβάλλεται για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στο ενεργειακό μείγμα, από την τιμή που καταβάλλεται για τις λιγότερο δαπανηρές πηγές, όπως η ηλιακή, η πυρηνική, ή η υδροηλεκτρική ενέργεια.

(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 25 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η εικόνα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν ως εξής, σύμφωνα με την καθιερωμένη ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν εκ παραλλήλου με το κόστος του φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου μειώθηκαν για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την ήπειρο προβλεπόταν να παραμείνουν ήπιες και κατάτις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ενώ οι προμήθειες καυσίμου διατηρούνταν σε  υψηλά επίπεδα. 

Υπ’ αυτό το πρίσμα όλες οι αγορές στην ΝΑ Ευρώπη κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, πλην Τουρκίας, με τη μέση ποσοστιαία πτώση των τιμών να ανέρχεται σε 42,7%. Πιο συγκεκριμένα, η Ουγγαρία κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία πτώση ( -50,47%) και ακολούθησαν οι Κροατία και Βουλγαρία μ αντίστοιχη υποχώρηση -47,69% και -47,05% αντίστοιχα από την αμέσως προηγούμενο επταήμερο των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, τη Σερβία και την Ελλάδα μειώθηκαν κατά την εβδομάδα που έληξε στις 25 Δεκεμβρίου, σε ποσοστό -40,18%, -46,19% και -20,64% αντίστοιχα, χάρη στις θερμότερες του αναμενομένου καιρικές συνθήκες για την εποχή που συνέβαλαν στην μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.  

Επίσης, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, κάτω των 200 ευρώ/MWh, πλην Ελβετίας, με την Γερμανία να αναδεικνύεται η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (169,82 ευρώ/MWh). Η Ελβετία κατέγραψε την υψηλότερη τιμή (205,49 ευρώ/MWh), παρά το γεγονός ότι παρουσίασε μείωση -47,38% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.  

Ακόμη, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γαλλία διολίσθησαν κατά -55,46%, στα 172,56 ευρώ/MWh, καθώς ευνοήθηκαν από την είδηση για αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας κατά 45 GW έως το τέλος Ιανουαρίου.  

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου, τα futures στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF, έκλεισαν στα 72, 314 ευρώ/MWh, με ισχυρή πτώση 6,11% από το κλείσιμο της Τρίτης, 3/1/2023.