Η Ιαπωνία βγάζει από τη ναφθαλίνη τους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας, υπό το φως των προβλημάτων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση του τελευταίου έτους. Σε μια σημαντική στροφή στην ενεργειακή της πολιτική, η κυβέρνηση του Τόκιο αποφάσισε, τώρα, να προωθήσει τη μεγαλύτερη χρήση της ατομικής ενέργειας, τερματίζοντας μια 11ετή περίοδο απαγόρευσης λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών και τη σταδιακή κατάργηση της τεχνολογίας, στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα.

Όπως αναφέρει το oilprice.com, με τη νέα πολιτική, η Ιαπωνία θα μεγιστοποιήσει τη χρήση των εν λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων με την επανεκκίνηση όσο το δυνατόν περισσότερων, θα παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας των παλαιών αντιδραστήρων, πέραν του καθορισμένου ορίου των 60 ετών, ενώ θα κατασκευάσει αντιδραστήρες νέας γενιάς που θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερους.

Η προτεινόμενη νομοθεσία σηματοδοτεί την πλήρη αντιστροφή των μέτρων πυρηνικής ασφάλειας που υιοθέτησε η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου μετά το καταστροφικό τσουνάμι που προκάλεσε την τήξη τριών από τους έξι αντιδραστήρες στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Υπό το φόβο των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, η ιαπωνική κυβέρνηση απέφυγε να κατασκευάσει νέους αντιδραστήρες ή να αντικαταστήσει τους παλιούς.

Η επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια αποφασίζεται σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως και στην Ευρώπη, δέκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρατηρείται μια ελαφρά αναθέρμανση του ενδιαφέροντος προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ατομικούς αντιδραστήρες. «Δεν μιλάμε για μια αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά περισσότερο για μια αλλαγή τάσης», δήλωσε στο Al Jazeera ο Nicolas Berghmans, ειδικός σε θέματα ενέργειας και κλίματος στο Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις (IDDRI) που εδρεύει στην Γαλλία.

Ανάλογη είναι η εικόνα στον τομέα των εξορύξεων υδρογονανθράκων με την αμφιλεγόμενη μέθοδο fracking. Οι υποστηρικτές του αντιτείνουν σε όσους αντιτίθενται στην τεχνολογία ότι το δυναμικό σχιστολιθικού φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι αναγκαίο τώρα περισσότερο από ποτέ, αν και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία που έχουν απαγορεύσει τα τελευταία χρόνια τις έρευνες με τη μέθοδο fracking, εξακοκουθούν να παραμένουν αρνητικές σε αυτό το ενδεχόμενο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη μόνη εξαίρεση, με την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τράς να είχε ανακοινώσει ότι η χώρα αίρει το μορατόριουμ του 2019 για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, καθώς η χώρα επιδιώκει να αυξήσει τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους και να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να πληρώσουν τους ολοένα και αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας (δες σχετικό άρθρο του energia.gr ΕΔΩ).

Tην ίδια ώρα στην απελπισία τους πάνω, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ποίησαν την ανάγκη φιλοτιμία και επιστρέφουν σε "βρώμικες" λύσεις όπως είναι ο άνθρακας/λιγνίτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ανθρακωρυχεία και σταθμοί παραγωγής ενέργειας με άνθρακα που έκλεισαν πριν από 10 χρόνια έχουν αρχίσει να ξαναζωντανεύουν στην Γερμανία. Σε αυτό που η αγορά έχει αποκαλέσει νέα "άνοιξη" για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Γερμανίας, η χώρα αναμένεται να χρησιμοποιεί  τουλάχιστον 100.000 τόνους άνθρακα σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Πρόκειται ασφαλώς για μια στροφή 180 μοιρών, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο διακηρυγμένος στόχος του Βερολίνου είναι να καταργήσει σταδιακά το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από άνθρακα έως το 2038.

Φυσικά, στο πάρτυ της μεταστροφής στην χρήση βρώμικης ενέργειας συμμετέχουν και χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ολλανδία και φυσικά η Ελλάδα που έχει διακηρύξει από την περασμένη άνοιξη, την πρόθεσή της να διπλασιάσει τη χρήση λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.