Οι Αλκυονίδες στις αγορές ενέργειας ήρθαν, προφανώς, νωρίτερα φέτος, διαψεύδοντας, επί του παρόντος τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στις αρχές του φθινοπώρου, για βαρύ χειμώνα που θα γονάτιζε εθνικούς και οικιακούς προϋπολογισμούς, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ήδη, τα τελευταία 24ωρα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά πλέον του εξαμήνου, με τα futures 

στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF, για παραδόσεις Ιανουαρίου να πέφτουν χθες κάτω από τα 92 ευρώ /MWh με ποσοστιαία βουτιά σχεδόν 6%. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς, όλα θα κριθούν από την ένταση του χειμώνα και το πόσο γρήγορα θα απορροφηθεί το αέριο που βρίσκεται αποθηκευμένο ανά την Ευρώπη, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για θέρμανση. Σήμερα, το ποσοστό πλήρωσης αυτών των εγκαταστάσεων βρίσκεται στο περίπου 84%.  

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από το αν θα υπάρξει επάρκεια φυσικού αερίου για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο είναι το κατά πόσο οι χώρες της Γηραιάς ηπείρου θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το αέριο που θα χρησιμοποιήσουν φέτος, για να καλύψουν τις ανάγκες  του επόμενου χειμώνα, 2023-2024.

Είναι  ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί η δήλωση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας  (ΙΕΑ, )Fatih Birol, ότι πολλές από τις συνθήκες που επέτρεψαν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του φετινού χειμώνα, μπορεί κάλλιστα να μην επαναληφθούν και το 2023. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Wood Mackenzie, το ρωσικό αέριο που θα εξαχθεί στην Ε.Ε. στη χρονική περίοδο Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2023, μπορεί να είναι μειωμένο κατά περισσότερα από 25 bcm.

(Διακύμανση τιμών TTF, τελευταίων έξη μηνών. Πηγή: Barchart.com)

Επομένως, η αυξημένη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αποτελεί μονόδρομο για τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα πρέπει να επιλύσουν, σε αυτή την περίπτωση, δύο δυνητικά αρνητικές εξισώσεις: την πραγματική διαθεσιμότητα LNG και τον ανταγωνισμό από την Ασία. Και οι δύο, αποτελούν παράγοντα αύξησης του κόστους προμήθειας του καυσίμου.

(Διακύμανση τιμών αερίου στο Henry Hub, τελευταίων έξη μηνών. Πηγή: FT.com)

Υπ΄αυτή την έννοια, καθίσταται πιο επικτακτική από ποτέ, η πολιτική της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η οποία ακολουθείται ήδη με αρκετή επιτυχία από αρκετές χώρες-μέλη, και την Ελλάδα.

Στο χορό των μειώσεων των τιμών εισήλθε και η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Στη χώρα μας, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 239,75 ευρώ/MWh, από 265,91 ευρώ την Πέμπτη, ήτοι, με ποσοστιαία μείωση 10%. Τα μερίδια ανά καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα είναι φυσικό αέριο 34,9&, λιγνίτης 14,9%,, ΑΠΕ 13,6%, εισαγωγές 30,2% και υδροηλεκτρικά 2,7%.

Σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκονται και οι Τιμές Εκκαθάρισης Αγοράς στις περισσότερες από τις σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού. Πιο συγκεκριμένα Γαλλία και Γερμανία κατέγραψαν τιμές χονδρικής 194,7 ευρώ/MWh και 192,64 ευρώ/MWh αντίστοιχα , με ποσοστιαία υποχώρηση άνω του 10% σε κάθε μία αγορά. Επίσης, στην Ιταλία η ΤΕΑ διαμορφώθηκε σε 240,3 ευρώ/MWh με ποσοστιαία πτώση 6,2%, ενώ οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις πτώσης των τιμών χονδρικής ρεύματος εντοπίστηκαν για άλλη μια φορά στις χώρες της Ιβηρικξής, όπου η ΤΕΑ έπεσε στα 52,03 ευρώ/MWh, έχοντας καταγράψει “βουτιά” ύψους 18,8%!

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίων έξη μηνών. Πηγή: FT.com)

Στις αγορές πετρελαίου, παρά τις αυξομειώσεις της διάθεσης των traders, οι τιμές κινούνται σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, με το συμβόλαιο του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Ιανουαρίου να διαμορφώνεται, χθες Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στα 81,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, έκλεισε στα 77,49 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην ελληνική αγορά υγρών καυσίμων, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο Νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται, σήμερα, Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, στο 1,776 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή χαμηλότερα εκείνης στην Περιφέρεια Αθηνών που διαμορφώθηκε στο 1,777 ευρώ ανά λίτρο.