Οι Αγορές Ενέργειας σε Νευρική Κρίση Καθώς Προελαύνει ο Χειμώνας- Νηνεμία στο Πετρέλαιο

Οι Αγορές Ενέργειας σε Νευρική Κρίση Καθώς Προελαύνει ο Χειμώνας- Νηνεμία στο Πετρέλαιο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 14 Δεκεμβρίου 2022 - 08:00

Παρά τις έντονες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τον Κώστα Σκρέκα και τους υποστηρικτές των ελληνικών προτάσεων, η Ε.Ε παρέμεινε και χθες δίχως την πολυπόθητη συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου. Η υπόθεση παραπέμπεται, κατά τα φαινόμενα στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, ενώ διπλωματικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπάρχει πθανότητα να ασχοληθεί με το θέμα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύριο Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου. Όσον αφορά στις λεπτομέρειες από τα όσα συνέβησαν χθες Τρίτη, η Τσεχική προεδρία

παρουσίασε βελτιωμένη πρόταση που αναφερόταν σε ανώτατη τιμή 200 ευρώ/MWh, ενώ η ελληνική πρόταση περιελάμβανε την υιοθέτηση δυναμικού πλαφόν που θα είναι συνδεδεμένο με ξένους δείκτες και το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλους τους κόμβους αερίου, παράλληλα με μηχανισμό αναστολής του πλαφόν. Την πρόταση Σκρέκα υποστήριξαν 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε..

Είναι ενδεικτικές της κρισιμότητας των στιγμών οι δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οποίος είπε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Από την πλευρά της, η Επίτροπος για την ενέργεια Kadri Simson υποστήριξε πως όλοι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε θεσμικό επίπεδο, στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς TTF, τα futures αερίου για παραδόσεις Ιανουαρίου έκλεισαν χθες στα 137,529 ευρώ/MW, με οριακή ποσοστιαία άνοδο (0,69%).    

Εν τω μεταξύ, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στη χώρα μας εκτοξεύτηκε για σήμερα, Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, στα 399,36 ευρώ/MWh  από 318,75 ευρώ/ MW την Τρίτη, με το μερίδιο του φυσικξού αερίου να κυριαρχεί για άλλη μια ημέρα στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, με 45,3% και να ακολουθούν ο λιγνίτης με 22,5%, οι ΑΠΕ με 14,2%, οι εισαγωγές με 8,7% και τα υδροηλεκτρικά με 5,7%.

Στις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, οι αντίστοιχες ΤΕΑ κινήθηκαν σε επίπεδα που κυμάνθηκαν μεταξύ 451,45 ευρώ/MW, 416,03 ευρώ/MW και 443,88 ευρώ/MW αντίστοιχα. Ιδίως στην Γαλλία, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αυξήσει την προσφορά σε πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια και σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές κατάφερε να αποφύγει τη λήψη έκτακτων μέτρων. Αντιθέτως, οι μέσες τιμές ΤΕΑ στην Ιβηρική (Ισπανία-Πορτογαλλία) του ενιαίου μηχανισμού υποχώρησαν εκ νέου, στα 81,38 ευρώ/MW από 97,69 ευρώ/MW την Τρίτη. 

Αύξηση ζήτησης πετρελαίου

Στο μέτωπο του πετρελαίου, ο ΟPEC+ διατήρησε χθες, Τρίτη, τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού φέτος και του χρόνου, με το σκεπτικό ότι ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, εν τούτοις η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις  μετακινήσεις, στην Κίνα, λόγω της πανδημίας, συνοδεύεται από αύξηση της ζήτησης.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, το διεθνές καρτέλ εκτιμά πως η συνολική ζήτηση πετρελαίου το 2023 θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή ποσοστό 2,3%. Σημειώνουμε ότι το τρέχον έτος η αύξηση της ζήτησης διαμορφώνεται στα  2,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ακόμη, το διεθνές καρτέλ ανέφερε πως η παραγωγή πετρελαίου του τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 744.000 βαρέλια ημερησίως, στα 28,83 εκατ. βαρέλια.

Όσον αφορά στις τιμές, που προσέγγισαν νέα υψηλά στα χρονικά αμέσως  μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν απωλέσει ήδη το μγαλύτερο μέρος των κερδών τους, τους τελευταίους μήνες, λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών και των περιορισμών στις μετακινήσεις, στην Κίνα.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του συμβολαίου Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Ιανουαρίου, έκλεισε χθες Τρίτη, στα 80,68 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας ποσοστιαία ενίσχυση ύψους 3,45%, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας WTI έκλεισε με οριακές απώλειες, στα 75,13 δολάρια ανά βαρέλι.

Η διατήρηση των τιμών του αργού σε χαμηλά επίπεδα, εντείνει τις πιέσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων. Χαρακτηριστικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα όρια της Περιφέρειας Αθηνών διαμορφώνεται σήμερα, Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, στο 1,771 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η αντίστοιχη στον Νομό Θεσσαλονίκης, διαμορφώνεται στο 1, 782 ευρώ ανά λίτρο.