Ο συναγερμός στις διεθνείς αγορές πετρελαίου κράτησε μόλις ένα 24ωρο. Το διαφαινόμενο νέο άλμα των τιμών του αργού, στον απόηχο της προχθεσινής απόφασης του διευθυντηρίου του OPEC+ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή των χωρών-μελών του, δεν ήρθε ποτέ. Από το πρωί οι τιμές καταγράφουν έντονο αρνητικό πρόσημο με αποτέλεσμα, η τιμή του συμβολαίου Brent, του διεθνούς benchmark για παραδόσεις Ιανουαρίου, να κινείται στο εύρος διακύμανσης των 83-83,50 δολαρίων ανά βαρέλι, όταν χθες είχε φθάσει πάνω από τα 87 δολάρια, ενώ η αμερικανική ποικιλία, WTI διαπραγματεύεται στην περιοχή των 77,34 δολαρίων ανά βαρέλι (χθες, πάνω από τα 81 δολάρια).

Ομοίως, οι τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στην ελληνική αντλία, για τις οποίες υπήρχαν εικασίες ότι θα ακολουθούσαν την ανιούσα, βρίσκονται με τη σειρά τους σε καθοδική τροχιά. Η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης στα όρια της Νομαρχίας Αττικής έχει υποχωρήσει για σήμερα Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2022, στο 1,900 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η αντίστοιχη στον Νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στο 1, 906 ευρώ ανά λίτρο. Οι Κυκλάδες εξακολουθούν να διατηρούν τα σκήπτρα της ακρίβειας με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα νησιά της περιοχής να βρίσκεται στο εξωφρενικό 2,2217 ευρώ ανά λίτρο.

Για αύριο, Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά πως θα υπάρξει σημαντική μείωση στις χονδρεμπορικές τιμές διυλιστηρίου για όλους τους τύπους των βενζινών, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης, καθώς και στην τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Όλα τούτα, την ώρα που ξεκινά ακόμη ένας γύρος ερευνών για πιθανή χειραγώγηση των τιμών των υγρών καυσίμων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών και από τα πρατήρια της χώρας. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι η χώρας μας αποτελεί προπύργιο της ακρίβειας στην αμόλυβδη και στο ντίζελ κίνηση, σε όλη την Ευρώπη;   

Και φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα…

Τουλάχιστον, τα διαρθρωτικά προβλήματα στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων, απαλύνονται εν μέρει από την πιο ευνοική εικόνα των διεθνών αγορών πετρελαίου, κάτι πουδεν μπορεί να ειπωθεί και για τις υπόλοιπες κύριες αγορές ενέργειας.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

Οι τιμές στο φυσικό αέριο διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τα futures του TTF στην Ολλανδία, να κυμαίνονται αυτή την ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή των 136-137 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ απείρως χειρότερη είναι η εικόνα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας του ακριβού αερίου.

Στην Ελλάδα, η η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Tρίτη 6 Δεκεμβρίου έχει διαμορφωθεί στα 400,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοσταία αύξηση 19% από χθες, Δευτέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής εμφανίζεται αυξημένη κατά το ιλλιγγιώδες ποσοστό του 54,9%, με τις ΑΠΕ να βρίσκονται στο μόλις 11,9%!  

Ανάλογα αποθαρρυντική είναι η εικόνα της χονδρικής αγοράς ρεύματος στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Στην Γαλλία η ΤΕΑ βρίσκεται στα 418,44 ευρώ/MW, στην Ιταλία στα 401,27 ευρώ/MW και στην Γερμανία στα 386,44 ευρώ/MW. Για άλλη μια φορά, ο μηχανισμός που έχουν υιοθετήσει Πορτογαλλία-Ισπανία, συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών χονδρικής σε πολύ πιο ανεκτά επίπεδα, αφού η ΤΕΑ έχει διαμορφωθεί στα μόλις 153,44 ευρώ/MW.  

Ο αντίκτυπος αυτής της έξαρσης της ακρίβειας θα αποτυπωθεί και στην ανακοίνωση σημαντικά πιο αυξημένων τιμών λιανικής για τον Ιανουάριο, από τους ιδιώτες προμηθευτές στις 20 Δεκεμβρίου.