Έως τις αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει το νέο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ». Αυτό ανέφερε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας   από την  Αλεξανδρούπολη για τις   ευκαιρίες που δίνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και για τα εργαλεία που προσφέρει 

για αξιοποίηση στις επιχειρήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (επιδοτήσεις και δάνεια). Ο υφυπουργός κάλεσε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτό το νέο «εργαλείο», επισημαίνοντας ότι «δεν χρειάζεται να έχει καμία επιχείρηση τραπεζικό προφίλ», τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει έστω και μία επιχείρηση, που να μη μπορεί να κάνει επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας με τη τωρινή κατάσταση και το σημερινό ενεργειακό κόστος. 

Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν επενδύσεις από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ και εννέα επιλέξιμα έργα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται συστήματα παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταικοί σταθμοί, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές μονάδες συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών) καθώς και επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων. Ουσιαστικά αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 40% έως 50%.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος θα κατανεμηθεί στους  κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών, με τις επιχειρήσεις να  ενισχύονται για έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, καθώς και στον κλάδο του τουρισμού, με τα έργα στις τουριστικές επιχειρήσεις να  ενισχύονται με κονδύλια από   από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ. Ειδικά για τις τουριστικές μονάδες, θα μπορούν να υπαχθούν όσες έχουν δυναμικότητα   έως και  100 κλίνες.

Οι προτάσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει να έχουν ελάχιστους  ενεργειακούς και  περιβαλλοντικούς στόχους που είναι η μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%, η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας – βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης - τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές κλάσεις σε σύγκριση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, στο πλαίσιο συνολικής βαθμολογίας, η οποία θα προκύπτει βάση κριτηρίων και συντελεστών βαρύτητας, όπως είχαν οριστεί στην προδημοσίευση του οδηγού.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφερόταν στον Οδηγό που είχε προδημοσιευθεί, η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης. Επιπλέον, δαπάνες ίσες με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους 9 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης, διαφορετικά θα   απομειώνεται ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κατά το ποσόν που υπολείπεται του 30% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.