Σε δύο «ταμπλό» ...παίζει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας. Κεντρικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής αποτελεί η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Μάλιστα, στην ελκυστικότητα της χώρας όσον αφορά στα έργα ΑΠΕ αναφέρθηκε προ ημερών σε οικονομικό φόρουμ και ο σύμβουλος σε θέματα ενέργειας του πρωθυπουργού κ. Νίκος Τσάφος. Όπως επεσήμανε, ο κόσμος πάει προς ένα ενεργειακό σύστημα στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε ηγετική θέση. Άλλωστε στην δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ, αναλογικά με το ΑΕΠ κάθε χώρας, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε προσφάτως ο διεθνής οίκος Ernst&Young.

 

 

«Έχουμε εγχώριους πόρους που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικά να εισάγουμε και να επανεξάγουμε ενέργεια από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό που βλέπουμε στον ενεργειακό χάρτη είναι η μετατόπιση του συστήματος από ένα δίκτυο υδρογονανθράκων στην αγορά των χαμηλών ρύπων. Αλλάζει η γεωγραφία της ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.  

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τσάφος, «την Ελλάδα τη σκεφτόμαστε ως ένα hub, τη σκεφτόμαστε όμως και ως έναν παραγωγό όχι μόνο ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και υλικών που θα επιτρέψουν τη  μετάβαση να γίνει». Και πρόσθεσε: «Τα “Ελληνικά Καλώδια” προμηθεύουν καλώδια για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σωλήνες υδρογόνου δημιουργούνται  από τα “Σωληνουργεία Κορίνθου”. H Ελλάδα δεν είναι μόνο συμμετέχων στην ενεργειακή μετάβαση. Έχουμε μια ισχυρή βιομηχανική βάση για να τροφοδοτήσει την αλυσίδα εφοδιασμού που θα τροφοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση».  
Παράλληλα ωστόσο, με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η χώρα επεκτείνεται και στις έρευνες για φυσικό αέριο. Μάλιστα, το  Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε νέα Navtex, με στόχο την επέκταση των σεισμικών ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αφορά στο πλοίο "Sanco Swift" το οποίο ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων και θα υποστηρίζεται από το ''Alexander 3". Το αίτημα για επέκταση των ερευνών είχε υποβληθεί από την ExxonMobil στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων προκειμένου να επισπευσθεί το πρόγραμμα  σεισμικών ερευνών με στόχο την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων (και όχι 6.500 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων κατά την φετινή χειμερινή περίοδο 2022-2023.

Με τη νέα NAVTEX προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας οκτώ ναυτικών μιλίων  από την πρύμνη, διαφορετικά, τρία ναυτικά μίλια. Η νέα Navtex επιτρέπει στο ερευνητικό πλοίο να κινηθεί ακόμη πιο νότια, σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας εντός των ενεργειακών οικοπέδων όπως αυτά είχαν χαραχτεί πριν από χρόνια, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων παρόμοιων με εκείνα του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου.

Όπου έχει απαιτηθεί, η Αθήνα έχει ήδη ζητήσει άδεια από κράτη τα οποία έχουν οριακή αρμοδιότητα. Η επέκταση των σεισμικών ερευνών καταδεικνύει το ενδιαφέρον της ExxonMobil  να διευρύνει τις έρευνες και σε άλλες περιοχές νοτίως της Κρήτης  ώστε να επισπευσθεί η πρόσκτηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και να έρθει νωρίτερα από το 2025 η  ημερομηνία της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αθήνα  εμφανίστηκαν και πάλι στελέχη της αμερικανικής Chevron, η οποία φέρεται να εξετάζει τη δυνατότητα εισόδου, μέσω εξαγοράς μεριδίου,  σε υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.