Παρουσίαση του EuroAsia Interconnector στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου: Ένα Σημαντικό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος Αναβαθμίζει τον Ρόλο της Μεγαλονήσου

Παρουσίαση του EuroAsia Interconnector στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου: Ένα Σημαντικό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος Αναβαθμίζει τον Ρόλο της Μεγαλονήσου
energia.gr
Παρ, 18 Νοεμβρίου 2022 - 08:15

Στον ηλεκτρισμό επικεντρώθηκε η δεύτερη συνεδρία του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στη Λευκωσία η οποία είχε χορηγό την εταιρεία του EuroAsia Interconnector, της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ μέσω Κύπρου προς τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της Grant Thornton Business Solutions A.E και Μέλος ΔΣ του ΙΕΝΕ, κ. Νικόλαο Φρυδά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του EuroAsia Interconnector, κατά την οποία αναλύθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και, κυρίως, η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου μέσα από την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου κοινού ενδιαφέροντος

Τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του ηλεκτρισμού της Κύπρου ανέλυσε, στη δική της τοποθέτηση η Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), κα. Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, Πρόεδρος ΔΣ ΑΗΚ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά θέματα επενδύσεων είχαν οι ομιλίες του κ. Γιώργου Χρυσοχόου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Power Energy Cyprus (P.E.C.) και του κ. Παύλου Λιασίδη, Διευθύνοντος Συμβούλου της  Thalis Engineering Co. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα ήταν η θεματική που κάλυψε η Τρίτη συνεδρία της εμβληματικής, πλέον, για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, διοργάνωσης, με συντονιστή τον κ. Κωνταντίνο Θεοφύλακτο, Γενικό Γραμματέα & Πρόεδρο της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ. Η κα. Ανθή Χαραλάμπους, Πρόεδρος Διεθνής Οργάνωσης Ηλιακής Ενέργειας Κύπρου, αναφέρθηκε στις προοπτικές εξαγωγής της ηλιακής παραγωγής της Κύπρου, ενώ τις γενικότερες προκλήσεις του κλάδου των ΑΠΕ στη Μεγαλόνησο περιέγραψε ο κ. Φάνος Καραντώνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΣΕΑΠΕΚ) και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ). Οι καινοτόμες ενεργειακές εφαρμογές από τη χρήση του υδρογόνου βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Μάκη Κετώνη, Προέδρου του Συνδέσμου Υδρογόνου Κύπρου (ΣΥΚ), ενώ στα «πράσινα» ομόλογα αναφέρθηκε, στη δική της τοποθέτηση, η κα. Μαρίνα Στροβιλίδου, εκ μέρους της Climate Bond Initiative, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τις εργασίες του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου έκλεισε, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών του ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής.

Το 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου έχει πλέον καθιερωθεί ως το κεντρικό συνεδριακό γεγονός στα ενεργειακά πράγματα της Μεγαλονήσου, με συνδιοργανωτές και εφέτος την FMW Financial Media Way και το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ). Τίτλος του Συμποσίου για το 2022 ήταν «Κύπρος: Ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χρυσός Χορηγός του εφετινού Ενεργειακού Συμποσίου ήταν η Ελληνική Τράπεζα ενώ στους υποστηρικτές του συγκαταλέγονται οι εταιρείες Energean, Cyfield, EuroAsia Interconnector, Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), ESSO Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) καθώς και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). Η εταιρεία VTT Vasiliko Ltd (VTTV) ήταν χορηγός του γεύματος. Διαδικτυακοί χορηγοί του 10ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου ήταν οι ιστοσελίδες Energia.gr και Nomisma.com.cy, ενώ η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ήταν ο χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.