Αύξηση των Τιμών σε Πετρέλαιο- Φ. Αέριο- Ρεύμα- Ο Χειμώνας Φέρνει Ενεργειακή Φτώχεια

Αύξηση των Τιμών σε Πετρέλαιο- Φ. Αέριο- Ρεύμα- Ο Χειμώνας Φέρνει Ενεργειακή Φτώχεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 7 Νοεμβρίου 2022 - 08:16

Από το πρωί της Παρασκευής, οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει εκ νέου την ανιούσα, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί η αίσθηση ότι η προσφορά αργού παραμένει περιορισμένη. Στις αρχές των σημερινών συναλλαγών το μεν Brent κινείται σταθερά πάνω από τα 97 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία WTI, υψηλότερα από τα 91 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας υπερβεί και τα 92,5 στο κλείσιμο των συναλλαγών της περασμένης εβδομάδας

Στην περίπτωση του λεγόμενου πετρελαίου του Χσυτικού Τέξας η άνοδος της τιμής προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι αποδεσμεύσεις ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ που ξεκίνησαν τον προηγούμενο Απρίλιο, πλησιάζουν στο τέλος τους.

Στην εν λόγω χρονική περίοδο απελευθερώθηκαν περί τα 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ παρέμεινε, πρακτικά, αμετάβλητη κατά το ίδιο διάστημα, ήτοι, στα επίπεδα των 11,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών ενέργειας. Βέβαια, θα πρέοει να σημειώσουμε ότι στην αύξηση της τιμής του WTI συμβάλει και η περαιτέρω υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου. Από στρατηγικής σκοπιάς, η νέα σημαντική άνοδος των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στο ότι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που τίθενται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF, να έχουν σταθεροποιηθεί, επί του παρόντος στο εύρος διακύμανσης 110-120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και τις τιμές στις ευρωπαϊκές Αγορές Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market) να κινούνται ανοδικά τα τελευταία 24ωρα (στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε για σήμερα, Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, στα 205,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαίο άλμα 39,7% από το κλείσιμο της Παρασκευής)  είναι πασιφανές ότι η Ευρώπη πρέπει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση το χειμώνα που έρχεται.

Τα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου παραμένουν στα όρια του κόκκινου, οι ελλείψεις είναι υπαρκτές και το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας ορατό. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στα τρία νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί από τον ενεργειακό τυφώνα των τελευταίων μηνών.

Όπως δείχνουν όμως, πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Statista, ακόμη και πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν το 7% του πληθυσμού δεν ήταν σε θέση να θερμάνει επαρκώς την κατοικία του ήδη από το 2021.

Όπως δείχνει το παραπάνω γράφημα που βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν η Βουλγαρία, όπου σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους, ή ποσοστό 23,7%, πλήγηκε από τις επιπτώσεις της έλλειψης ενέργειας και ακολουθούν η Λιθουανία, με 22,5% και η Κύπρος, με 19,4%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελβετία, 0,2% και στην Νορβηγία, 0,8%. Αντιθέτως, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης παρουσίασαν υψηλότερο ποσοστό πολιτών οι οποίοι δεν μπορούσαν να θερμάνουν επαρκώς τις κατοικίες τους κατά το περασμένο έτος.

Σημειώνουμε ότι ο μέσος όρος στην Ευώπη ανήλθε σε 6,9% και όπως εκτιμπούν οι αναλυτές στα στοιχεία για το 2022, τα ποσοστά υπαγωγής σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα είναι αυξηθούν σημαντικά. Εκτιμάται ότι σήμερα, περισσότερα από 50 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και δεν έχουν επαρκή επίπεδα βασικών ενεργειακών υπηρεσιών.Στην επιδείνωση των συνθηκών για τους Ευρωπαίους πολίτες  έχει συμβάλει η πανδημία COVID-19 καθώς και η κρίση των τιμών της ενέργειας.