Πέρα από την επίθεση φιλίας στην Κίνα και την Σαουδική Αραβία, η Μόσχα φαίνεται ότι έχει βάλει στόχο και την Αφρική. Σε μια πραγματικά αποκαλυπτική ομιλία στην εκδήλωση του think-tank Valdai Discussion Club, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε νέο άνοιγμα προς την Ασία και την Αφρική καταγγέλλοντας τους Δυτικούς ότι «χρησιμοποιούν κυρώσεις και “χρωματισμένες επαναστάσεις” ενάντια στους αντιπάλους τους γιατί δεν μπορούν να συναγωνιστούν την οικονομική άνοδο και τη δύναμη της Ασίας».

Η επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας βοηθά το Κρεμλίνο να ενισχύσει την επιρροή του σε πρώην γαλλικές αποικίες, όπου το Παρίσι χάνει δύναμη, κύρος και επιρροή. Και επόμενος στόχος του φαίνεται να είναι ο πλούσιος σε κοιτάσματα ουρανίου, Νίγηρας.
Πρόκειται για την μοναδική πρώην γαλλική αποικία όπου το Παρίσι διατηρεί ακόμη την επιρροή του και είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω των κοιτασμάτων ουρανίου που χρησιμοποιούνται στους πυρηνικούς σταθμούς που παράγουν το 70% της ηλεκτρικής
ενέργειας της Γαλλίας. Το 2020 ο Νίγηρας παρήγαγε το 34,7% του ουρανίου που κατανάλωσαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας. Αν το Παρίσι χάσει τα κοιτάσματα ουρανίου του Νίγηρα, η ενεργειακή κρίση στη Γαλλία θα επιδεινωθεί ραγδαία.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται την αβεβαιότητα στην περιοχή για να υλοποιήσει την στρατηγική της που θέλει το Κρεμλίνο να ενισχύει τη συνεργασία του και την παροχή βοήθειας προς πολιτικές ομάδες και φατρίες που είναι δυσαρεστημένες με τη Δύση. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τον Σεπτέμβριο στους δρόμους της πρωτεύουσας του Νίγηρα, της Νιαμέ, εναντίον κυρίως της παρουσίας της γαλλικής αντιτζιχαντιστικής δύναμης Μπαρχάν και υπέρ της Ρωσίας. Φωνάζοντας συνθήματα όπως "έξω η Μπαρχάν", "κάτω η Γαλλία", "ζήτω ο Πούτιν και η Ρωσία", διαδηλωτές έκαναν πορεία σε δρόμους της πρωτεύουσας και κατόπιν έλαβαν μέρος σε συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Το Μάλι, η Σενεγάλη, το Καμερούν και η Ακτή Ελεφαντοστού, όπως και ο Νίγηρας με το Τσαντ κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους τη δεκαετία του 1960, αλλά για δεκαετίες το Παρίσι συνέχισε να ασκεί την επιρροή του στις πρώην αποικίες τους. Στο Μάλι η Γαλλία προχώρησε σε στρατιωτική επέμβαση το 2013 για να παρεμποδίσει την είσοδο των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.

Τα τελευταία χρόνια όμως η Γαλλία χάνει την επιρροή της στην περιοχή, αφού το καλοκαίρι του 2022 αποχώρησαν από το Μάλι και οι τελευταίοι 5.000 Γάλλοι στρατιώτες που υπηρετούσαν στην περιοχή, ολοκληρώνοντας μια ιστορική και πολιτική διαδικασία την οποία η εφημερίδα Monde χαρακτήρισε διπλωματική και στρατιωτική ταπείνωση. Είχε προηγηθεί ένα βίαια αιφνιδιαστικό πραξικόπημα το οποίο έφερε στην εξουσία μια εχθρική, απέναντι στην Γαλλία, κυβέρνηση η οποία συμφώνησε να αντικαταστήσει τους Γάλλους στρατιώτες με μισθοφόρους της ιδιωτικής ρωσικής
παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner. Η τελευταία δεν δρα με διαφάνεια, αλλά παρασκηνιακά και αντί να ενισχύει την ασφάλεια των κρατών με τα οποία συνεργάζεται, τα εκμεταλλεύεται καθώς εξασφαλίζει τεράστιες αμοιβές για τις υπηρεσίες της σε χρυσό, διαμάντια, ξυλεία και άλλες φυσικές ύλες.
Εξάλλου η ρωσική επιρροή στην Αφρική βρέθηκε στο επίκεντρο ντοκιμαντέρ που έλαβε το βραβείο δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία 2022. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, "η βραβευθείσα ταινία είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ του Clément Di Roma και του Carol Valade και αποτελεί το καταστάλαγμα του έργου τους ως ανταποκριτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2020. Η χώρα διερχόταν τότε περίοδο βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας μιας νέας εξέγερσης, στην οποία μεταξύ των εμπολέμων ήταν και η Ομάδα Βάγκνερ, μια παραστρατιωτική ομάδα που υπηρετεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. Οι δύο δημοσιογράφοι συνέχισαν το έργο τριών Ρώσων συναδέλφων τους, του Orhan Djemal, του Kirill Radchenko και του Alexander Rasstorguyev, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ ερευνούσαν την Ομάδα Βάγκνερ το 2018. Κύρια ανησυχία των δύο, ήταν η προστασία των πηγών τους, ειδικότερα όσων καταγγέλλουν τα εγκλήματα των μισθοφόρων σε μια χώρα όπου είναι συχνές οι εξαφανίσεις αντιπάλων.

Μετά από αρκετούς μήνες έρευνας, ο Di Roma και ο Valade κέρδισαν την εμπιστοσύνη ανθρώπων που προωθούν τη ρωσική προπαγάνδα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η φωνή των οποίων δεν είχε ακουστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Χωρίς προκαταλήψεις, τοντοκιμαντέρ των δύο δημοσιογράφων δίνει φωνή στα θύματα των μισθοφόρων αλλά και στους οπαδούς τους, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς έγινε αυτή η μεταβολή της επιρροής, η οποία διευκολύνθηκε από το εχθρικό κλίμα που επικρατεί κατά της Γαλλίας.

Ο Di Roma και ο Valade θέλησαν να ακουστούν οι φωνές όλων των πρωταγωνιστών στο μέτωπο αυτό της σύγκρουσης με τη Ρωσία, μιας σύγκρουσης που πλέον εξαπλώνεται στο Σαχέλ τόσο στρατιωτικά όσο και στο πεδίο της παραπληροφόρησης".

Ωστόσο μπορεί η Μόσχα να είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη στη δυτική Αφρική, αλλά ενισχύονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί και να αλλάξει, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Εκεί η κυβέρνηση αρχικώς χαιρέτισε την παρουσία των Ρώσων παραστρατιωτικών της Wagner, αλλά τώρα τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός τους κατηγορούν για λεηλασία του εθνικού πλούτου και
κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι με τη Γαλλία σε άτακτη υποχώρηση και τη Ρωσία ανίκανη να διατηρήσει μακροπρόθεσμα τον έλεγχο στην δυτική Αφρική, οι μοναδικοί κερδισμένοι θα είναι εν τέλει οι ριζοσπάστες ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές που συνεχίζουν τον ιερό πόλεμο κατά πάντων.