Το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος  για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, ανά Περιφέρεια, καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.  Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση   αφορά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, οι οποίοι επιτρέπεται να εγκατασταθούν στα συγκεκριμένα αγροτεμάχια που έχουν χαρακτηριστεί ως  γη υψηλής παραγωγικότητας. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζεται ένα μέγιστο όριο συνολικής ισχύος για τις μονάδες που θα μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων τόσο των περιοχών εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, όσο και των υπόλοιπων Περιφερειών της ελληνικής επικράτειας.

Προκειμένου να υπολογίζονται υπέρβασης του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος, δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί οι οποίοι εγκαθίσταται στις λεγόμενες χορτολιβαδικές εκτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, εάν ένας σταθμός εγκαθίσταται μερικώς σε γη υψηλής παραγωγικότητας θα υπάγεται στον περιορισμο και θα θεωρείται ότι έχει εγκατασταθεί στο σύνολό του σε αγροτική γη. Την ευθύνη για τον έλεγχο που θα καταδεικνύει εάν έχει γίνει υπέρβαση του ορίου της προβλεπόμενης ισχύος θα έχουν οι διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ ή ο ΑΔΜΗΕ.

Στις νησιωτικές περιφέρειες μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας  υπολογίζεται σε ποσοστό 0,5% επί του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων και σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας σε ποσοστό 0,8%.

Η μεγαλύτερη συνολική ισχύς φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας απαντάται στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας και  ακολουθούν οι περιφερειακές ενότητες του Έβρου, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Φθιώτιδας. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη συνολική ισχύ προβλέπεται σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Αττικής, στις οποίες άλλωστε δεν υφίστανται αγροτικές εκτάσεις.

Όσον αφορά στη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή δικτύου, για φωτοβολταϊκό σταθμό ο οποίος πρόκειται να εγκατασταθεί σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν, παράλληλα με τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα και τα στοιχεία της αίτησης, ένα έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς και το σχετικό πρακτικό της περιφερειακής επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, από τα οποία να προκύπτει ο ειδικός χαρακτηρισμός της αγροτικής γης. Διαφορετικά, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού, η οποία μπορεί να περιλαμβάνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που θα συνοδεύει την αίτηση.

Κατά τη διαδικασία χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης και αφού έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο αρμόδιος Διαχειριστής θα πρέπει να πραγματοποιεί τον αναγκαίο έλεγχο έτσι ώστε να διαπιστώνεται εάν η ισχύς του κάθε φωτοβολταϊκού έργου, προστιθέμενη στη συνολική ισχύ των σταθμών που έχουν τεθεί σε λειτουργία ή έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης, υπερβαίνει  το προβλεπόμενο όριο σε κάθε περιοχή.

Στην περίπτωση που κατά τη διαδικασία χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης ο  ΔΕΔΔΗΕ   ή ο ΑΔΜΗΕ   διαπιστώσει ότι ο φωτοβολταϊκός σταθμός εγκαθίσταται σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, θα πρέπει να ελέγξει ότι η ισχύς του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού σταθμού, αθροιζόμενη με τη συνολική ισχύ των αντίστοιχων σταθμών που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης   μετά την 28η Ιουλίου 2020, δεν υπερβαίνει το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός της οποία είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού.