Η Στροφή στις ΑΠΕ Απαιτεί Πάνω από 1 Τρισ. Δολάρια Ετησίως – Το Σενάριο του ΙΕΑ για το Φ. Αέριο

Η Στροφή στις ΑΠΕ Απαιτεί Πάνω από 1 Τρισ. Δολάρια Ετησίως – Το Σενάριο του ΙΕΑ για το Φ. Αέριο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 31 Οκτωβρίου 2022 - 08:18

Η νέα αναρρίχηση στα 139,311 ευρώ ανα μεγαβατώρα των τιμών του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF, την Παρασκευή, μια εβδομάδα αφότου είχε “καταρρεύσει” στα 99,170 ευρώ ανά μεγαβατώρα την προηγούμενη Δευτέρα, σφραγίζει τη βεβαιότητα μιας αγοράς που είναι έρμαιη των ακραίων καταστάσεων που βιώνει η Ευρώπη. Αποδεικνύει ακόμη το πόσο σημαντικό είναι η Ε.Ε. να συνενώσει και να συγκεράσει τις φιλοδοξίες και τα συμφέροντα που επιδιώκονται σε εθνικό επίπεδο. Τέλος, φανερώνει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες κάθε χώρας-μέλους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών.

Και αν η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαθέτει ένα αξιόλογο δίκτυο αγωγών, διασυνδέσεων και υποδομών επαναεριοποίησης LNG, δεν συμβαίνει το ίδιο, για παράδειγμα, στη Γερμανία. Αφού οι νέες γεωπολιτικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την ανάγκασαν να αντιμετωπίσει το φάσμα μιας καταστροφικής έλλειψης φυσικού αερίου τουλάχιστον ενόψει αυτού του χειμώνα, η κυβέρνησή της έθεσε σε εφαρμογή στρατηγικό σχέδιο που θα τη βοηθήσει να διαφοροποιήσει τις προμήθειες του καυσίμου. Έτσι, πρόκειται να αποκτήσει τερματικές εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Έχει μάλιστα προγραμματίσει τη μίσθωση τεσσάρων πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επανεριοποίησης (FSRUS) τον ερχόμενι Μάιο, κάθε μια εκ των οποίων θα μπορεί να υποδέχεται 5 bcm LNG ετησίως, με τις πρώτες δύο να είναι διαθέσιμες από φέτος. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις που δημιουργούνται στο Wilhelmshaven και το Brunsbuettel οι οποίες αναπτύσσονται από τις Uniper και RWE αντίστοιχα. 

Και ενώ συνεχίζεται ο πυρετός του φυσικού αερίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί στο τελευταίο World Energy Outlook 2022 που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι χρειαζόμστε, συνολικά περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε νέες επενδύσεις ετησίως, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Ήδη οι επενδύσεις σε όλο το φάσμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες δισ. δολαρίων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να επισπευθεί η κορύφωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων που τοποθετείται, τώρα, στο τέλος αυτής της δεκαετίας. Αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι η πεποίθηση των κρατών του πλανήτη ότι η ενεργειακή κρίση θα αντιμετωπιστεί μόνο με την επιτάχυνση της πορείας προς την Ενεργειακή Μετάβαση. Τα ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του φυσικού αερίου, που έχει αναγορευτεί σε καύσιμο–γέφυρα προς αυτή την πορεία και το οποίο, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο του ΙΕΑ αναμένεται να επιβραδύνει, μεσοπρόθεσμα, την αναπτυξιακή δυναμική του ως προτιμώμενη πηγή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανση.

Υπό το πρίσμα των συμπερασμάτων που περιέχονται στο World Energy Outlook 2022, η πρόσφατη άνοδος της χρήσης άνθρακα/λιγνίτη είναι περιορισμένης έκτασης και προσωρινή, ενώ κατακόρυφξη άνοδο πρόκειται να βιώσουν οι ΑΠΕ σε βάρος των μεριδίων των ορυκτών καυσίμων στα ενεργειακά μείγματα των χωρών.

Στην ίδια έκθεση, ο ΙΕΑ αναφέρει πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, στο σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών, με τις επενδύσεις στον τομέα να ανέρχονται από 390 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, σε περισσότερο από 1,3 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, έως το 2030. Αν και ένα τέτοιο ποσό μοιάζει εξωφρενικό, εν τούτοις δεν είναι και πρωτόγνωρο για την ενεργειακή βιομηχανία, αφού αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη δαπάνη που έχει καταγραφεί στα χρονικά, για την προμήθεια ορυκτών καυσίμων, το 2014!