Άμεση προτεραιότητα της ελληνικής Πολιτείας είναι η μεγιστοποίηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα τη χώρας και προς αυτή την κατεύθυνση αναλώνονται  οι προσπάθειες που καταβάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο 4ο Συνέδιο  για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας (Renewable & Storage Forum)

που διοργανώνει το energypress.gr. Η κα Σδούκου είπε πως στους άμεσους σχεδιασμούς του υπουργείου εντάσσεται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» που υλοποιείται με επιδότηση 60%, ενώ αναμένεται να εκταμιευθούν 160 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής για τις επιχειρήσεις,  και πρόσθετα 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων που θα συμβάλουν να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τους δήμους της χώρας και τους ευάλωτους καταναλωτές.    

Υπογράμμισε πως σήμερα ξεκινά και η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να γίνεται και παραγωγός (prosumer). Όσον αφορά στο καίριο ζήτημα του ηλεκτρικού χώρου, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας τόνισε ότι έχει προβλεφθεί η λήψη μέτρων τόσο για τη διεύρυνσή του, όσο και για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Αυτά τα μέτρα θα εδράζονται στο τρίπυχο: Περισσότεροι σταθμοί με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες, Fast track διαδικασίες για αναβάθμιση του δικτύου και, τέλος, ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.

«Θα βρισκόμαστε στο πλευρό των επενδυτών προκειμένου να λύνουμε τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Σδούκου αποκάλυψε ότι υπάρχει προετοιμασία και πως σύντομα θα ανακοινωθεί η διενέργεια ενός ακόμη διαγωνισμού για ΑΠΕ, πέραν των 116 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το RRF για τον ΔΕΔΔΗΕ και τα οποία θα διατεθούν για την αναβάθμιση 14 υποσταθμών και έργων υπογειοποίησης σε όλη την επικράτεια.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας η Γενική Γραμματέας Ενέργειας υποστήριξε πως απαιτούνται έργα ισχύος 2,5 – 3 GW, ενώ τόνισε πως η Κομισιόν τα έχει ήδη εγκρίνει.

Όπως εξήγησε αυτά τα έργα, συνολικής ισχύος 1,5 GW πρέπει να έχουν τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος  του 2025. «Στόχος της Πολιτείας είναι η «πίτα» να μοιραστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες…Γίνονται ήδη ενέργειες προς την DG Com για να αυξηθεί η χωρητικότητα. Στόχος μας είναι η πρωτιά των 5 ωρών 100% ενέργειας από ΑΠΕ που κατάφερε η χώρα μας πριν λίγες ημέρες (σ.σ. στις 7 Οκτωβρίου), να γίνει ο κανόνας», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Πάμε σε πιο αυξημένη φιλοδοξία στους κλιματικούς στόχους του ΕΣΕΚ μέχρι το 2030/ Θα ενσωματώσουμε στόχους μέχρι το 2040 για να φθάσουμε μέχρι την κλιματική ουδετερότητα του 2050».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσαφηνιστούν οι στόχοι και να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κα Σδούκου τόνισε ότι έως το τέλος του έτους θα γίνει η παρουσίαση του νέου προγράμματος που θα προβλέπει ότι έως το 2026 θα έχει εγκατασταθεί  ανανεώσιμη ισχύς 20 GW, πέραν των επιπλέον 21 GW που θα προκύψουν από την απαλευθέρωση νέου ηλεκτρικού χώρου.

Στο ίδιο συνέδριο, ο  Ντίνος Μπενρουμπή, πρόεδρος του ΕΣΑΗ αναφέρθηκε στο «μεγάλο ζήτημα του ηλεκτρικού χώρου», και είπε πως παραμένει το ερώτημα για το αν και κατά πόσο οι στόχοι και οι φιλοδοξίες που έχουν ανακοινωθεί για την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας βασίζονται πραγματικά στην ανάλογη διαθεσιμότητα ηλεκτρικού «χώρου».