Την αποφυγή της απεγκατάστασης αδειοδοτημένων και λειτουργουσών μονάδων ΑΠΕ, με δυνατότητα επανυποβολής σχετικών αιτημάτων εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, από τους ενδιαφερομένους προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), για λόγους δημοσίου συμφέροντος. 
Ειδικότερα, σε ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή και ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία της ΕΕ για τους κανόνες λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς 

ηλεκτρικής ενέργειας, δίνεται η δυνατότητα επανυποβολής των σχετικών αιτημάτων εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, από τους ενδιαφερομένους επενδυτές έναντι αποζημίωσης.

Αφορά σε εγκαταστάσεις παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας από  ΑΠΕ, καθώς και των συνοδών τους έργων και κατασκευών που εξυπηρετούν τη λειτουργία τους αλλά και την πρόσβαση σε αυτές (π.χ. οδοποιία) καθώς και σε εγκαταστάσεις του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.  

Δυνατότητα «τακτοποίησης» δίνεται σε όσες υποδομές έχουν  εγκατασταθεί έως την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου, χωρίς τη σχετική άδεια της δασικής υπηρεσίας σε δάση, δασικές εκτάσεις αλλά και σε ορισμένες δημόσιες εκτάσεις όπως σε  χορτολιβαδικές, βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών. Θα πρέπει ωστόσο να είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα σχετική αίτηση εκκίνησης της διαδικασίας στην οικεία Δασική Υπηρεσία. Αυτά τα έργα θα μπορούν να λαμβάνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 την έγκριση επέμβασης,  καταβάλλοντας το διπλάσιο αντάλλαγμα χρήσης γης και υλοποιώντας υποχρεωτική αναδάσωση ή δάσωση για έκταση ίση με το διπλάσιο εμβαδό εκείνης που  εκχερσώθηκε προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.  

Εφόσον εκδοθεί η απόφαση έγκρισης επέμβασης για τα έργα ΑΠΕ ή τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής που έχουν εκδοθεί και η επιβολή  προστίμων κατεδάφισης, και οι σχετικές πράξεις θα ανακαλούνται από τη δασική υπηρεσία. 

Επίσης, βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου δίνεται η εκκίνηση για τη  συμμετοχή των καταναλωτών (βιομηχανία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά) στις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος και της παραγωγής από αποθήκευση. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω ενός φορέα σωρευτικής εκπροσώπησης (ΦοΣΕ ) θα μπορούν να συμμετέχουν στην χονδρεμπορική αγορά υποβάλλοντας προσφορές για περικοπές φορτίων έναντι αμοιβής. Έτσι θα παρέχεται ευελιξία στους Διαχειριστές για τη  διαχείριση της ζήτησης και μεγαλύτερο ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.
Επίσης, με διάφορες διατάξεις επιχειρείται η ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων ρεύματος, καθώς υποχρεώνονται οι προμηθευτές να εκδίδουν σαφέστερους και πιο κατανοητούς λογαριασμούς. Επίσης, μεταξύ άλλων, εισάγει ρυθμίσεις που αφορούν στην αλλαγή προμηθευτή αλλά και στο δικαίωμα των καταναλωτών να λαμβάνουν δωρεάν όλους τους λογαριασμούς και τις πληροφορίες τιμολόγησης.

Ακόμη ενισχύεται ο ρόλος της ΡΑΕ. Υπό την εποπτεία της τίθεται και  η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας,   καθίσταται αρμόδια για την αξιολόγηση των επιδόσεων των Διαχειριστών στην ανάπτυξη έξυπνου δικτύου. Επιπλέον η Αρχή  θα συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες αρχές για την από κοινού εποπτεία των εκτιμήσεων επάρκειας σε εθνική, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.