Αύξηση της Ζήτησης Πετρελαίου τον Αύγουστο – Δυσοίωνες Προβλέψεις για την Επόμενη Διετία

Αύξηση της Ζήτησης Πετρελαίου τον Αύγουστο – Δυσοίωνες Προβλέψεις για την Επόμενη Διετία
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 18 Οκτωβρίου 2022 - 10:55

Ανέκαμψε τον Αύγουστο η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σημείο να προσεγγίσει στο 99% των επιπέδων της προτού ξεσπάσει η πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε η Joint Organisations Data Initiative (JODI). Η αντιστροφή της αρνητικής εικόνας στην αγορά που καταγράφηκε τον Ιούλιο, όταν είχε μειωθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έγινε δυνατή χάρη στη σημαντική άνοδο της κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Σαουδική Αραβία και την Ινδονησία, όπως ανέφερε το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ (IEF) που εδρεύει στο Ριάντ, επικαλούμενο στοιχεία της JODI. 

 

Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση και της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, με την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας να ξεπερνά τα 11 εκατ. βαρέλι ημερησίως, για τρίτη φορά στα χρονικά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 290.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, με την αύξησή της από πέρυσι να ανέρχεται σε 813.000 βαρέλια ημερησίως. Επίσης, η ζήτηση προϊόντων πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,46 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον ίδιο μήνα, ενώ τα στρατηγικά αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 22,7 εκατ. βαρέλια. Παρά την ευοίωνη εξέλιξη του Αυγούστου, οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας αλλά και η διαφαινόμενη ύφεση θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση της ζήτησης στυς αμέσως επόμενους μήνες.

Αυτή η άποψη ενισχύεται μετά και την απροσδόκητη απόφαση του OPEC+ να μειώσει, στην αρχή του μήνα που διανύουμε την ημερήσια παραγωγή του κατά; 2 εκατ. βαρέλια, στη μεγαλύτερη ανάλογη κίνηση από το 2020. Εν τούτοις, αξίζει να σημειωθεί πως η πραγματική μείωση από την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του διεθνούς καρτέλ είναι η μισή, δηλαδή, περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και αυτό επειδή πολλοί παραγωγοί αργού δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν, τους τελευταίους μήνες, με τις συλλογικές αποφάσεις του OPEC+, εξαιτίας τεχνικών ελλείψεων.

H απόφαση του διεθνούς καρτέλ να περιορίσει την προσφορά πετρελαίου από τον επόμενο μήνα, Νοέμβριο πυροδοτεί νέο κύμα ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να επιφέρει ένα νέο γύρο αυξήσεων των τιμών του αργού, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει μια δυνητικά επικίνδυνη οικονομική ύφεση, όπως προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ). Ο ΔΟΕ προέβλεψε, στην τελευταία έκθεσή του, μείωση της ζήτησης πετρελαίου για το τρέχον αλλά και το επόμενο έτος.

Την επιβαρυντική κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου  έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω και το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου εμφανίζονται απρόθυμες να επενδύσουν σε νέα έργα έρευνας και εκμετάλλευσης αργού που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των τιμών των υγρών καυσίμων. Αυτή η απροθυμία τους είναι απολύτως κατανοητή λόγω του εχθρικού κλίματος για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και του κινδύνου, οι νέες γεωτρήσεις να μην αποδώσουν μακροπρόθεσμα. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν, στον απόηχο της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, πριν από δύο χρόνια, μια νέα στρατηγική που περιελάμβανε περαιτέρω συγκράτηση του κόστους, αναστολή των φιλόδοξων και πανάκριβων προγραμμάτων γεωτρήσεων και τη δέσμευση να επιστρέψουν περισσότερα μετρητά στους μετόχους υπό τη μορφή μερισμάτων και επαναγορών ιδίων μετοχών.

Και το σημαντικότερο: η πλειονότητα των εταιρειών του τομέα εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικές να επιστρέψουν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παρά το δέλεαρ των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και της υψηλής κερδοφορίας που απολαμβάνουν, και επιλέγουν να κινηθούν πιο συντηρητικά. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που εξέδωσε η νορβηγική Rystad Energy στα οποία φαίνεται ότι το τρέχον έτος θα συναφθούν μόλις 44 συμβόλαια μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήτοι τα λιγότερα από το 2000, όταν το 2019 είχαν ανέλθει στα 105. Η Rystad Energy αποκάλυψε ότι η Βραζιλία, η Νορβηγία και η Ινδία ηγούνται σήμερα στην αδειοδότηση νέων έργων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Πέρυσι, η νορβηγική εταιρεία προειδοποίησε ότι οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου διακινδυνεύουν να δουν τα αποδεδειγμένα αποθέματά τους να εξαντλούνται σε λιγότερο από 15 χρόνια, εξαιτίας του ότι δεν αντικαθιστούν πλήρως την παραγωγή τους με νέες ανακαλύψεις. Σύμφωνα με την Rystad, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου των «Big Oil» (ExxonMobil, BP, Shell, Chevron, TotalEnergies και Eni) μειώνονται με ταχύτατο ρυθμό εξαιτίας της ραγδαίας συρρίκνωση των επενδύσεων σε νέα έργα υδρογονανθράκων.