Μεταβλητότητα, Πλαφόν, Εκβιασμοί- Το Εκρηκτικό Μείγμα της Κρίσης & μια Υπαναχώρηση με Συνέπειες

Μεταβλητότητα, Πλαφόν, Εκβιασμοί-  Το Εκρηκτικό Μείγμα της Κρίσης & μια Υπαναχώρηση με Συνέπειες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 17 Οκτωβρίου 2022 - 08:12

Η απειλή που συνόδευσε το άλμα στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το προηγούμενο χρονικό διάστημα δείχνει σημεία κάμψης από την αρχή του μήνα, με τις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρισμού να υποχωρούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γηραιάς ηπείρου. Απόδειξη, αποτελεί η εικόνα του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας που δημοσιεύει καθημερινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που είχε «κοκκινήσει» την Παρασκευή

Στην Ελλάδα, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 166,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με κάθετη ποσοστιαία πτώση 15,7%. Είναι ενδεικτικό της μεγάλης διόρθωσης του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος, το γεγονός ότι ένα μήνα νωρίτερα, η τιμή ήταν διαμορφωμένη στα 270,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ένα χρόνο νωρίτερα, στα 290,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ευχάριστη τροπή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου που είχε αρχίσει να παρατηρείται, ήδη από το μέσο Σεπτεμβρίου. Τα futures αερίου για παραδόσεις Νοεμβρίου, στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF έκλεισαν την Παρασκευή στα 141,997 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένα  σε ποσοστό 7,68% από το κλείσιμο της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης.  Το καθοδικό σπιράλ στο χονδρεμπορικό κόστος του ορυκτού καυσίμου είναι απότοκο των νέων προσδοκιών για επικράτηση ηπιότερων καιρικών συνθηκών κατά τις αμέσως επόμενης εβδομάδες, αλλά και προϊόν της αισθητής μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας που καταγράφεται πανευρωπαϊκά.   

Όσον αφορά στην χώρα μας, η μείωση –καλύτερα, η συγκράτηση - των τιμών οφείλεται σε ένα σημαντικό μέρος και στη ραγδαία αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής από την αρχή του μήνα που διανύουμε. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, η Ελλάδα πέτυχε ένα ιστορικό ορόσημο καθώς οι ΑΠΕ κάλυψαν το 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για διάστημα 5 ωρών, ενώ σε καθημερινή βάση, αντιπροσωπεύουν, από κοινού με τις υδροηλεκτρικές μονάδες, σχεδόν το 50% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

Δεν είναι τυχαίο επομένως που η χώρα κατατάχθηκε το 2021 στην 7η θέση παγκοσμίως στο μερίδιο παραγωγής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Εξίσου σημαντική είναι και η εκτίμηση, πως σύμφωνα με τα επίσημα στποιχεία, η εγκατεστημένη ισχύς των «πράσινων» μονάδων στο εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής θα υπερβεί, στο τέλος του χρόνου, τα 10.000 MW, από 9.300 MW στην αρχή του 2022.

Εν τούτοις, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, με βάσει αυτές τις ευοίωνες εξελίξεις των τελευταίων λίγων εβδομάδων, ότι η κρίση βαίνει ελαττούμενη. Για παράδειγμα, μια νέα εξέλιξη που προοιωνίζεται αρνητικές προοπτικές για την απρόσκοπτη διείσδυση των ΑΠΕ ήρθε εσχάτως από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Euractiv, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. εξετάζουν την πιθανότητα να φρενάρουν το REPowerEU , το σχέδιο της Κομισιόν για καθολική απαγόρευση εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία, αλλά και να πιέσουν για κατάργηση του στόχου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 45% αποκλειστικά από ΑΠΕ έως το 2030.

Αυτό από μόνο του συνιστά ευθεία απειλή για την ευόδωση των εκπεφρασμένων στόχων των Βρυξελλών για εκθετική αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν το κλειδί για τη μείωση της εξάρτησης των ευρωπαίκών εθνών από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και την επίτευξη χαμηλότερων τιμών στην ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, σε μια προειδοποίηση με πολλούς αποδέκτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, είπε από την Ουάσιγκτον που βρέθηκε, ότι τα πλαφόν μπορούν μόνο να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα στη μείωση του κινδύνου των δευτερογενών επιπτώσεων και όχι των πρωτογενών και μακροπρόθεσμων συνεπειών στους δείκτες τιμών. 

Η προειδοποίηση του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη ήρθε την ώρα που η ΕΚΤ ακολουθεί σφιχτή νομισματική πολιτική, και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών καλούνται να αποκαταστήσουν συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας, που έχει διαταραχθεί από την τρέχουσα σοβαρή κρίση στις τιμές της ενέργειας. «Αντί για ευρύτερες αυξήσεις δαπανών που προστίθενται στις ήδη υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρώσουν τη βοήθεια σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας», ανέφερε ο κ. ντε Γκαλό. 

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ προειδοποίησε ανοιχτά την Ε.Ε. χθες, Κυριακή, ότι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στο εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο, θα επιφέρουν πλήρη διακοπή των προμηθειών. «Μια τέτοια μονόπλευρη απόφαση αποτελεί παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων, που θα οδηγούσε σε τερματισμό των προμηθειών», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού Ομίλου.