Αμετανόητη η Άνγκελα Μέρκελ: «Απολύτως Σωστή η Ενεργειακή Πολιτική μου για την Εποχή»

Αμετανόητη η Άνγκελα Μέρκελ: «Απολύτως Σωστή η Ενεργειακή Πολιτική μου για την Εποχή»
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 14 Οκτωβρίου 2022 - 09:43

Σε μια περίοδο που ολοένα και περισσότερο ακούγονται σφοδρές επικρίσεις για το ρόλο που έχει παίξει η Γερμανία στη δημιουργία της υφιστάμενης κρίσης στην ενέργεια, η πρώην καγκελάριος της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ, επεχείρησε να δικαιολογήσει την πολιτική του Βερολίνου στον τομέα που άφησε, εν πολλοίς, την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία έρμαιο της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι δεν έχει μετανιώσει στο ελάχιστο και πως η πολιτική που 

επέλεξε να ακολουθήσει καθορίστηκε από την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. «Οι αποφάσεις που παίρνεις βασίζονται στα δεδομένα μιας συγκεκριμένης περιόδου. Από αυτή την άποψη, δεν μετανιώνω καθόλου για τις αποφάσεις που έλαβα. Αντιθέτως, πιστεύω ότι ήταν σωστές υπό το πρίσμα της εποχής», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Λισαβόνα όταν ρωτήθηκε για την πολιτική προσέγγιση της κυβέρνησής της απέναντι στην Μόσχα. Το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο επέτρεψε στη Γερμανία να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα, ανέφερε η πρώην καγκελάριος στο Reuters.

Σήμερα, όμως η Γερμανία βρίσκεται στριμωγμένη στα σχοινιά εξαιτίας της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθήσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επί σειρά δεκαετιών, διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας επέλεξαν να προσδεθούν στο άρμα της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εγκατέλειψαν σχεδόν εξ ολοκλήρου την πυρηνική ενέργεια, αφού οι τελευταίοι δύο αντιδραστήρες της σε λειτουργία, έχουν προγραμματιστεί να σβήσουν έως το τέλος του έτους που διανύουμε.

Αυτού του είδους η πολιτική συνέβαλε ώστε η Γερμανία να είναι τόσο εξαρτημένη από το φυσικό αέριο, τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τη θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων, σε βαθμό που το ορυκτό καύσιμο να αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στη χώρα. Είναι δε χαρακτηριστικό το ότι παρά το ότι η Γερμανία διαθέτει σημαντικές εγχώριες πηγές φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να εξορυχθούν μ  τη μέθοδο του fracking, εν τούτοις, το Βερολίνο έχει απαγορεύσει αυτή την τεχνολογία, με αποτέλεσμ να αναγκάζεται να εισάγει το 97% του φυσικού αερίου της κυρίως από την Ρωσία, την Ολλανδία και την Νορβηγία.

Φυσικά, το σκεπτικό της κας Μέρκελ έχει κάποια βάση. Η απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στην Γερμανία εντάσσεται στο πλαίσιο της επίτευξης της Ενεργειακής Μετάβασης της χώρας και στην επίτευξη συνθηκών ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050. Το φυσικό αέριο όχι μόνο παράγει τις μισές εκπομπές από τον απείρως πιο ρυπογόνο άνθρακα, αλλά για τη Γερμανία υπήρξε μια πολύ προσιτή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας, που τροφοδότησε ένα ευρύ πλέγμα βιομηχανικών και άλλων δρατηριοτήτων.

Για παράδειγμα, το 2020, το 44% του φυσικού αερίου χρησιμοποιήθηκε για τη θέρμανση κτιρίων και το 28% για αμιγώς βιομηχανικές δραστηριότητες. Το φυσικό αέριο είναι η καλύτερη και φθηνότερη πρώτη ύλη για την παρασκευή συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων, των οποίων η Γερμανία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται επίσης στη διύλιση πετρελαιοειδών, στην παραγωγή χημικών προϊόντων και στην μεταποίηση. Όλα αυτά είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντικατασταθούν πλήρως και κυρίως, σύντομα, με «πράσινη» ενέργεια.

Τώρα όμως, η κρίση τιμών και ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει το Βερολίνο να αναζητήσει νέες πηγές προμήθειας ενεργειακών πόρων ώστε να διασφαλίσει τη βιομηχανική συνέχεια της χώρας αλλά και τη θέρμανση των πολιτών. Έφθασε ακόμη σε σημείο να παρατείνει τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, ορισμένες από τις οποίες επανενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μια μικρή ελπίδα για την επάρκεια της χώρας με αέριο φερνει η είδηση ότι η ζήτηση για το ορυκτό καύσιμο έχει μειωθεί στην Ευρώπη κατά 12% στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει. Η Gazprom προειδοποιεί την Γηραιά ήπειρο ότι την περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας, ακόμη και αν έχει φροντίσει να γεμίσει τις αποθήκες της. Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, αποτύπωσε εύγλωττα τις σκέψεις του όταν είπε πως ναι μεν αυτός ο χειμώνας προμηνύεται μάλλον πιο θερμός του κανονικού, αλλά αρκούν λίγες ημέρες με πολύ κρύο για να «παγώσουν ολόκληρες πόλεις».