Το Ριάντ Απορρίπτει την Κριτική στην Απόφαση του OPEC+ για Μείωση Παραγωγής – Ο Μπάιντεν Είχε Ζητήσει Αναβολή Λόγω Midterms

Το Ριάντ Απορρίπτει την Κριτική στην Απόφαση του OPEC+ για Μείωση Παραγωγής – Ο Μπάιντεν Είχε Ζητήσει Αναβολή Λόγω Midterms
του Δημήτρη Φάρου
Πεμ, 13 Οκτωβρίου 2022 - 14:14

Στην αντεπίθεση πέρασε η Σαουδική Αραβία, μετά την κριτική που δέχθηκε η απόφαση του OPEC+ να  μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το Νοέμβριο. Το Ριάντ υπερασπίζεται την απόφαση, τονίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση στη λήψη της θα είχε σημαντικό οικονομικό κόστος, ενώ απορρίπτει τις επικρίσεις ότι ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία, η οποία έχει πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης.

 Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει αναβολή της απόφασης για ένα μήνα, ώστε ο πρόεδρος Μπάιντεν να περάσει επιτυχώς τον σκόπελο των ενδιάμεσων εκλογών (midterms) της 8ης Νοεμβρίου, όπου η απήχηση των Δημοκρατικών πιθανόν να πληγεί βαριά από τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης.

Ειδικότερα, σε δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 12 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου απορρίπτει για άλλη μια φορά τις κατηγορίες ενάντια στην απόφαση του OPEC+ της 5ης Οκτωβρίου για μείωση των στόχων παραγωγής, τονίζοντας ότι: «Η Σαουδική Αραβία θα ήθελε καταρχάς να εκφράσει την πλήρη απόρριψη αυτών των δηλώσεων που δεν στηρίζονται σε γεγονότα και οι οποίες βασίζονται στην απεικόνιση της απόφασης του OPEC+ εκτός του καθαρά οικονομικού της πλαισίου», συμπληρώνοντας ότι «[η Σαουδική Αραβία] διευκρίνισε μέσω της συνεχούς διαβούλευσης με την αμερικανική κυβέρνηση ότι όλες οι οικονομικές αναλύσεις δείχνουν ότι η αναβολή της απόφασης του OPEC + για ένα μήνα, σύμφωνα με όσα έχουν προταθεί, θα είχε αρνητικές οικονομικές συνέπειες». Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δεν αποκάλυψε ποιος πρότεινε την αναβολή. Ωστόσο, η Wall Street Journal ανέφερε σε δημοσίευμά της στις 11 Οκτωβρίου ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επικοινώνησαν με τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους του OPEC + στον Περσικό Κόλπο ημέρες πριν από τη σύνοδο της 5ης Οκτωβρίου για να ζητήσουν οποιαδήποτε κίνηση για μείωση των στόχων να καθυστερήσει κατά ένα μήνα. Μία τέτοια καθυστέρηση θα μετέθετε χρονικά τις μειώσεις στην παραγωγή για τον Δεκέμβριο και αφού οι Αμερικανοί πολίτες θα είχαν ψηφίσει στις ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

Αξιωματούχοι του OPEC + έχουν επανειλημμένα υπερασπιστεί την απόφαση τονίζοντας ότι προήλθε από την ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τη συνεχιζόμενη ασθενέστερη κινεζική ζήτηση. «Εξετάσαμε τις τεχνικές παραμέτρους και τους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες και νομίζω ότι δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι αντιμετωπίζουμε μακροοικονομικές αντιξοότητες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του OPEC Χάιθαμ αλ-Γκάις σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Argus media μετά τη συνάντηση. «Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο».

Και στην τελευταία μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου (MOMR) που δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου, ο OPEC αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 460.000 βαρέλια την ημέρα για φέτος και κατά 360.000 βαρέλια την ημέρα για το 2023. Βλ. Σχετικά: ΙΕΑ: Η Μείωση της Παγκόσμιας Πετρελαϊκής Προσφοράς του OPEC+ Αυξάνει τον Κίνδυνο της Οικονομικής Ύφεσης

Τριγμοί ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Ριάντ

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ασκεί έντονη κριτική στην απόφαση του OPEC+ από τότε που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου ότι πρόκειται να επανεξετάσει τη σχέση της Ουάσιγκτον με το Ριάντ, ενώ Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν προτείνει νομοθεσία που θα στρέφεται ενάντια στον OPEC για συμπεριφορά στις αγορές πετρελαίου που αντιβαίνει τους κανόνες του ανταγωνισμού. Ο Λευκός Οίκος ηγείται μιας πρωτοβουλίας για θέσπιση ανώτατων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο ώστε αυτό να εξοβελιστεί από τις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, και, ταυτόχρονα, να μειωθεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία εκ μέρους της Μόσχας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo αμφισβήτησε τα οικονομικά πλεονεκτήματα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, των οποίων οι υψηλές τιμές αποτελούν, όπως τονίζει, μία από τις «πρωταρχικές» αιτίες του πληθωρισμού. «Η ιδέα ότι θα περικόψετε την προσφορά του εμπορεύματος που πυροδοτεί τον πληθωρισμό ήταν κάτι που δεν είχε νόημα», δήλωσε σήμερα. «Πιστεύουμε ότι δεν είναι κακό μόνο για τις καταναλώτριες χώρες, αλλά, τελικά, είναι κακό και για τον OPEC, εάν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί, γιατί αυτοί είναι τελικά οι πελάτες σας».

Η Ρωσία εισήλθε στη συμμαχία του OPEC + ως ο ντε φάκτο ηγέτης των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν χωρίς να είναι μέλη του OPEC, με επίπεδα βάσης και ποσοστώσεις ίσα με εκείνα του μεγαλύτερου παραγωγού του OPEC, της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Argus media, ορισμένοι εκπρόσωποι του OPEC + θεωρούν ότι η μείωση των προμηθειών της Ρωσίας —λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία— έχουν περιστείλει την επιρροή της Μόσχας στον OPEC.

Στις 12 Οκτωβρίου, η Σαουδική Αραβία ήταν μία από τις 143 χώρες που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει τα «παράνομα λεγόμενα δημοψηφίσματα» της Ρωσίας σε περιοχές εντός ουκρανικών συνόρων και απαιτεί από τη Μόσχα να ανακαλέσει την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Στα πέντε κράτη που καταψήφισαν το ψήφισμα δεν περιλάμβανεται κανένα μέλος του OPEC + πέραν της Ρωσίας.