Μεγάλες Μάχες για Εξασφάλιση Φ. Αερίου στην Ευρώπη- Το Μεγάλο Ψάρι Τρώει το Μικρό!

Μεγάλες Μάχες για Εξασφάλιση Φ. Αερίου στην Ευρώπη- Το Μεγάλο Ψάρι Τρώει το Μικρό!
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 11 Οκτωβρίου 2022 - 15:50

Το λιγότερο απογόητευση προκαλεί η εικόνα των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που "τρώγονται σαν τα κοκόρια" για το ποιος θα εξασφαλίσει περισσότερο και πιο φθηνό φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και θέρμανσης, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για την οποία χύθηκαν τόνοι μελάνης έχει πάει περίπατο, καθώς η σκληρή

πραγματικότητα υπαγορεύει πως πρέπει να βρεθούν τρόποι διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας, αλλά και, κυρίως, εξασφάλισης προσιτών τιμών για το καύσιμο. Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση από την εικόνα αυτή της Ευρώπης, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους.  

Η μεν Μόσχα επειδή βλέπει ότι η πολιτική της απειλής οριστικής διακοπής της τροφοδοσίας των Ευρωπαίων με αέριο αποδίδει, σε πολιτικό επίπεδο, η δε Ουάσιγκτον επειδή βλέπει τα ομοσπονδιακά ταμεία να γεμίζουν από τα υπερκέρδη των εταιρειών που προμηθεύουν την Γηραιά ήπειρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στις πιο υψηλές τιμές. Από τη νέα αυτή συνθήκη που έχει δημιουργήσει η κρίση στην Ουκρανία επωφελούνται ακόμη, η Νορβηγία, το Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που εξάγουν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες LNG, ιδίως στην Γερμανία. Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο και πιο φθηνό φυσικό αέριο και οι επιλογές της είναι περιορισμένες.

Το αμερικανικό LNG, προβλέπεται να αναπτυχθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά για το επόμενο έτος οι εκτιμήσεις φέρουν τη ζήτησή του να επιβραδύνεται στην εσωτερική αγορά, εξαιτίας των περιορισμών στις νέες υποδομές και τα σχέδια επέκτασής τους, όπως αναφέρει η Natural Gas Intelligence.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι ειδήμονες, ενώ η δυναμική του LNG αναμένεται να επιταχυνθεί αυτή τη δεκαετία, χάρη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν τούτοις, η επέκταση νέων εγκαταστάσεων και δικτύων αγωγών θα καθυστερήσει, ιδίως σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των Permian Basin και Haynesville Basin με τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής LNG.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Freeport συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση τουλάχιστον έως τις αρχές Νοεμβρίου, ύστερα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Όταν επαναλειτουργήσει, εκτιμάται ότι θα εξάγει περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf) ημερησίως.

Την ίδια ώρα οι αναλυτές προβλέπουν πως ενώ η ζήτηση από την Ασία και την Ευρώπη θα συνεχίσει να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι παραγωγοί φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα υποφέρουν από την επικράτηση χαμηλότερων τιμών, καθώς η αγορά αναμένει από τη ζήτηση να καλύψει την προσφορά.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταφέρει να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους σε ποσοστό σχεδόν 90%, (Στις 9 Οκτωβρίου, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ε.Ε. ήταν γεμάτες σε ποσοστό 88,58%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Οι αποθήκες στην Γερμανία,γέμισαν κατά 94%, και στην Ιταλία κατά 92,7%.) αλλά, όμως, με πολύ υψηλό αντίτιμο. Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον τόσο υψηλές ώστε οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αναγκάζονται να κλείνουν γραμμές παραγωγής ή ακόμη και ολόκληρες εργοστασιακές μονάδες, ενώ τα νοικοκυριά καλούνται συνεχώς να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια για να αποφύγουν τα δελτία στην κατανάλωση, ή τις πιθανές διακοπές στην ηλεκτροδότηση αυτό τον χειμώνα.   

Το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο παίζει καθοριστικό ρόλο για την κάλυψη της ευρωπαϊκής ζήτησης, με τις χώρες της ηπείρου να προθυμοποιούνται να καταβάλουν υψηλότερο κόστος για τις spot παραδόσεις. Η μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και η αυξημένη εξαγωγική ικανότητα, αναγόρευσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο κατά το α’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).

Ακόμη, για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε, τον Ιούνιο, περισσότερο αμερικανικό LNG  σε σύγκριση με  φυσικό αέριο μέσω αγωγού από την Ρωσία. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο, το 70% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνθηκε σε ευρωπαίκούς προορισμούς, έναντι ποσοστού 63% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά αερίου, η χρήση του καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν 3% φέτος στην Ε.Ε.., ενώ η ζήτηση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες θα καταγράψει ισχυρή πτώση 20%, όπως προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του για την αγορά φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί το γεγονός ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν ήδη προειδοποιήσει την Κομισιόν ότι αντιμετωπίζουν «υπαρξιακή» απειλή από την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.