Εντός Χρονοδιαγράμματος το Έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης

Εντός Χρονοδιαγράμματος το Έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τρι, 11 Οκτωβρίου 2022 - 08:39

Την έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξίου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες κατασκευής του υποέργου Αττικής, του έργου Διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με γραμμή μεταφοράς 400kV συνεχούς/εναλλασσόμενου   ρεύματος ενέκρινε η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η εγκατάσταση και λειτουργία του εν λόγω εργοταξίου θα γίνει στη θέση Βλυχάδα του δήμου Μεγαρέων, σε εκτός σχεδίου περιοχή, έκτασης περίπου 3,5 στρεμμάτων. Ο χώρος εγκατάστασης βρίσκεται εκτός προστατευόμενων 

περιοχών, εκτός δασικών εκτάσεων και εκτός περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ η  πρόσβαση στο χώρο θα γίνεται μέσω υφιστάμενης αγροτικής οδού.  

Το εργοτάξιο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες κατασκευής του υποέργου Αττικής και ειδικότερα, την προσωρινή αποθήκευση υλικών κατασκευής και αποξήλωσης, τη φόρτωση μεταφόρτωση δομικών υλικών, τη στάθμευση οχημάτων για το έργο κλπ.   

Το έργο της «Αριάδνη Interconnection» είχε συμβασιοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 στο Ηράκλειο Κρήτης ανάμεσα στην Ariadne Interconnection και τις ανάδοχες εταιρείες Prysmian, Nexans, ΝΚΤ-Hellenic Cables και Siemens-ΤΕΡΝΑ και έχει ορίζοντα  ολοκλήρωσης το 2024.  Την άνοιξη του 2021, οι ανάδοχες εταιρείες ολοκλήρωσαν τις έρευνες βυθού και καθορίστηκε η βέλτιστη όδευση των υποβρύχιων καλωδίων, με βάση τις ιδιαιτερότητες στη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα και την ελάχιστη περιβαλλοντική όχληση.

Έως σήμερα,  η εταιρεία έχει ποντίσει 170 χλμ. του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών μήκους 670 χλμ. ενώ εντός  του 2022 ποντίζεται το  δεύτερο  υποβρύχιο  καλώδιο  μήκους 335 χλμ. Εντός του πρώτου εξαμήνου  του 2023 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η πόντιση όλων των ηλεκτρικών καλωδίων.

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες στην περιοχή της Αττικής για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων, συνολικού μήκους περίπου 33 χλμ., που θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια με τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο Αττικής καθώς και για τη θεμελίωση του   Σταθμού Μετατροπής. Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν τα αντίστοιχα έργα και στην περιοχή της Κρήτης.

Το 2024, δηλαδή κατά  το πρώτο  έτος λειτουργίας και των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Κρήτης, οι Έλληνες καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 550 εκατ. ευρώ ετησίως από την μείωση των εισφορών ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) στους λογαριασμούς ρεύματος. Το όφελος  βαθμιαία θα αυξάνεται, αγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ το 2030.

Η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη  χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή του έργου, με τα 200 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ιδία κεφάλαια, περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο της Eurobank και άλλα 200 εκατ. ευρώ  από τη  χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW, το καλώδιο Κρήτης-Αττικής αποτελεί τη νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ στον κόσμο, μαζί με εκείνη της Σαρδηνίας. Επιπλέον, η πόντιση των καλωδίων σε βάθη που φτάνουν έως τα 1.200 μέτρα, κατατάσσουν τη συγκεκριμένη διασύνδεση στην πρώτη τριάδα των βαθύτερων διασυνδέσεων διεθνώς.

Διαγωνισμός για Αριάδνη

Να σημειωθεί ότι εντός του μήνα αναμένεται   ο ΑΔΜΗΕ θα αξιολογήσει  τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος  για τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού (20%) της εταιρείας Αριάδνη Interconnection. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος   είναι:

i. Κοινοπραξία των  εταιρειών Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp, και Phaethon Holdings Single Member S/A. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή μετέχει εταιρεία ελληνικών συμφερόντων.

ii. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

iii. Terna SpA

iv. StateGrid International Development Belgium Limited

Μετά την αξιολόγηση,  οι επιλεγέντες επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Φάση Β). Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.