Σε workshop που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στις 28 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής Παντελής Κάπρος είχε αναφερθεί στην ανάγκη διπλασιασμού του τελικού στόχου για την αποθήκευση ενέργειας στη χώρα, στα τουλάχιστον 5 γιγαβάτ, έως το 2030, όπως προβλέπει το σχέδιο REPowerEU, ενώ ζήτησε να υπάρξει και δημόσια στήριξη των επενδύσεων στον κλάδο. Ο όγκος αποθήκευσης θα πρέπει να αυξάνεται σημαντικά όσο αυξάνονται

οι ΑΠΕ, είπε ο καθηγητής, ο οποίος προέβλεψε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, με τη συνολική καθαρή παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να φθάνει ακόμη και στο 75% το 2030.

Τα όσα είπε ο κ. Κάπρος για το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα απηχούν τα τεκταινόμενα στις χώρες της Ευρώπης. Μόνο στη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι εταιρείες ενέργειας παρουσίασαν σχέδια για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης με ηλεκτρικούς συσσωρευτές (μπαταρίες), προκειμένου να υποστηρίξουν τη στροφή τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή η στροφή όμως απαιτεί και υψηλές άμεσες επενδύσεις στην αποθήκευση, κάτι που αποτυπώνεται και από την εκτίμηση της αγοράς ότι ο τομέας των μπαταριών αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά κατά την επόμενη δεκαετία

Ο δημόσιος διάλογος για την ανάγκη ανάπτυξης λύσεων αποθήκευσης ενέργειας πυροδοτήθηκε από  την παραδοχή της διαλείπουσας φύσης αυτών των πηγών ενέργειας. Είναι γνωστό πως τα ηλιακά και αιολικά πάρκα δεν παρέχουν σταθερή ενέργεια για όλο το 24ωρο. Οι μεν ηλιακοί συλλέκτες παράγουν ενέργεια μόνο κατά τις ώρες της ημέρας, οι δε ανεμογεννήτριες είναι ακόμη πιο ασταθής πηγή. Όλα τα παραπάνω έργα  αποδίδουν ενέργεια που ποικίλλει, ανάλογα με την εποχή του έτους και τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται. Επίσης, οι ώρες αιχμής της ηλιακής ενέργειας συμπίπτει, συνήθως, με περιόδους χαμηλής ζήτησης στο δίκτυο, ήτοι το πολύ έως τις πρώτες απογευματινές ώρες, όταν η μέγιστη ζήτηση εμφανίζεται συνήθως νωρίς το πρωί και κατά τη δύση του ηλίου. Η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις εταιρείες του τομέα.

Η αποθήκευση με ηλεκτρικούς συσσωρευτές αποτελεί, επίσης, το κλειδί για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών μας σε ενέργεια, καθώς στην πορεία της μετάβασης από τα ορυκτά σε πράσινες λύσεις αναμένεται  να αυξηθεί κατακόρυφα η εξάρτηση από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Εάν οι εταιρείες ενέργειας δεν επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξη μονάδων  αποθήκευσης, μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας θα χαθεί και το δίκτυο θα κινδυνεύσει να ξεμείνει από ηλεκτρισμό.

Αρκετές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει ήδη να αναπτύσσουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, κοντά στις εγκαταστάσεις τους, προκειμένου και να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα και τον άνθρακα, αλλά και να διαθέτουν εφεδρικές πηγές ενέργειας έκτακτης ανάγκης, εκτός από τις εξοικονομήσεις που μπορούν να επιτύχουν στο κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει διακηρύξει πως έως το 2035, ο ενεργειακός τομέας θα πρέπει να έχει απαλλαγεί από τις εκπομοές CO2 . Όμως, το 2020, μόνο ένα 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη, προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που καθιστά τον στόχο αυτό υπέρμετρα φιλόδοξο. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, έρ4χεται πάλι να αναδειχτεί ο κομβικός ρόλος της απιθήκευσης ενέργειας.

Έτσι, το αμέσως επόμενος έτος, 2021, παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα  προς αυτή την κατεύθυνση μ αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) να υποδηλώνουν ότι η χωρητικότητα αποθήκευσης μ μπαταρίες αυξήθηκε κατά 4,5 GW, ή κατά το εντυπωσιακό ποσοστό ύψους 300%!

Η ίδια υπηρεσία αναμένει ότι θα τεθούν σε λειτουργία επιπλέον 10 GW αποθήκευσης ενέργειας έως το τέλος του 2023, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων έργων ηλιακής ενέργειας. Σήμρα, η μεγαλύτερη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για την εγκατάσταση αποθήκευσης Moss Landing συνολικής  χωρητικότητας 400 MW. Τη μονάδα κατασκεύασε η Vistra Energy που εδρεύει στο Τέξας, με την εγκατάσταση να είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο της Καλιφόρνιας.

Η δραστηριότητα στον τομέα είναι έντονη. Αρκετές ακόμη εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες κατασκευάζονται ή έχουν ήδη κατασκευαστεί το τρέχον έτος. Η General Electric σχεδιάζει να μετατρέψει έναν παροπλισμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας με  ηλεκτρικούς συσσωρευτές. Η κατασκευή του εργοστασίου στην κομητεία του Λινκολνσάιρ, στα ανατολικά Μίντλαντς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η GE θα παρέχει το σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικών συσσωρευτών, ισχύος 50 MW στο εργοστάσιο και θα αποθηκεύει ενέργεια από 43 χερσαία αιολικά πάρκα σε ολόκληρη την κομητεία. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι και 100 MW και η η λειτουργία του θα ξεκινήσει το 2023, με διάρκεια  ζωής περίπου 25 ετών.

Αλλά και στη χώρα μας, τα έργα αποθήκευσης ενέργειας έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Όπως είπε και στο πρόσφατο workshop του ΙΕΝΕ, ο επικεφαλής της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, είχαν αδειοδοτηθεί 337 έργα διαφόρων μορφών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 23,5 GW, έως και τον περασμένο Ιούλιο.

Ο τομέας της αποθήκευσης ενέργειας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θεωρείται πλέον ο τέταρτος πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, μετά την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη, οι αρμόδιοι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν επισταμένως όλα τα θέματα που αφορούν στην κατασκευή, και την εφαρμογή λύσεων αποθήκευσης μέσω ηλεκτρικών συσσωρευτών, καθώς και τη σχεδίαση και ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων που θα μπορούσαν να βελτιστοποιήσουν την αξιοποίηση συστημάτων ΑΠΕ.