Ανάγκη για Αλληλεγγύη στο Μέτωπο του Φ. Αερίου και η Πρόταση των "Τεσσάρων" για Δυναμικό Διάδρομο Τιμών  

Ανάγκη για Αλληλεγγύη στο Μέτωπο του Φ. Αερίου και η Πρόταση των Τεσσάρων για Δυναμικό Διάδρομο Τιμών
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 7 Οκτωβρίου 2022 - 08:03

Την ελπίδα του ότι στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα έχει βρεθεί, τελικά, η πολυπόθητη λύση στο ζήτημα των χονδρεμπορικών τιμών του φυσικού αερίου εξέφρασε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πράγα. «Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου

Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του σε πάνελ με θέμα “Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία” στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας. Περισσότεροι από 40 Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Τσεχίας για αυτή την πρώτη συνάντηση της "Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας", στην οποία κεντρικά θέματα συζήτησης είναι μεταξύ άλλων, η οικονομία και η ενεργειακή κρίση.

Ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ακόμη, πως σήμερα, χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και μια κοινή απάντηση, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Αλβανίας, Έντι Ράμα, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσλεφσκι και της Αρμενίας, Νικόλ Πασιγιάν, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με τους οποίους συζήτησε συζήτησε θέματα ενεργειακής ασφάλειας καθώς και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, έχει τεθεί στο τραπέζι πρόταση που υπέβαλαν την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, τέσσερα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνει τρόπους για το μετριασμό του κόστους  της ενέργειας και τον έλεγχο του πληθωρισμού. Πρόκειται για σχέδιο με την ονομασία "δυναμικός" διάδρομος τιμών φυσικού αερίου που κατήρτισαν η Πολωνία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα και ο οποίος θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου ανεξαρτήτως προμηθευτή και χρήσης.

Ο διάδρομος τιμών θα καθορίζεται σε ένα εύρος τιμών χαμηλότερο από τις τιμές της αγοράς. Η ιδέα πίσω από την πρόταση είναι να καθοριστούν τιμές αρκετά υψηλές ώστε να διατηρηθούν οι κανονικές λειτουργίες της αγοράς, αλλά να εισαχθεί ένα “δυναμικό” στοιχείο που θα επιτρέψει να παραμείνει ανταγωνιστική η νέα προσφορά. Τουτέστιν, ο "δυναμικός" χαρακτήρας του διαδρόμου τιμών θα έδινε στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. την ευελιξία να επιτρέψουν τις συναλλαγές στο καύσιμο που θα υπερβαίνουν τις υφιστάμενες ρυθμίσεις τιμών.

"Θα πρέπει να λειτουργήσει ως διακόπτης κυκλώματος και αντικίνητρο για την κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται για την καταστολή των τιμών σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα", αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, σε γνώση του οποίου περιήλθε το έγγραφο.

Εν τω μεταξύ, σε μια επιθετική κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας πρότεινε, χθες, την επιβολή ενός «θηριώδους» φόρου, ύψους 60% στα υπερκέρδη των εταιρειών του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο προτεινόμενος φόρος θα αφορά στα υπερκέρδη που θα αποκομίσει ο κλάδος μεταξύ 2023 - 2025, και θα αποφέρει, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κατά το επόμενο οικονομικό έτος και συνολικά για την τριετία, πάνω από 6 δισ. ευρώ. Η πρόταση απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Οι εταιρείες που θα επηρεαστούν είναι οι παραγωγοί, διανομείς και έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οι εταιρείες πετροχημικών, οι χονδρέμποροι καυσίμων και οι εταιρείες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων. Ως υπερκέρδος, θα θεωρείται ο μέσος όρος των κερδών των προηγούμενων 4 ετών, συν 20%, συμπεριλαβανομένων των ετών της πανδημίας.

Πρόκειται για την πλέον τολμηρή πρόταση αυτού του είδους που πέφτει στο τραπέζι, καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ελλείμματα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, αλλά και να χειραγωγήσουν το περιβάλλον των τιμών της ενέργειας προς όφελος της βιομχανίας και της κοινωνίας των πολιτών. Χαρακτηριστικά, τον περασμένο μήνα, Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή, για το σύνολο της Ε.Ε.Ε, ενός έκτακτου φόρου ύψους 33% επί των κερδών που υπερβαίνουν σε ποσοστό 20% το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας για όλες ανεξαιρέτως  τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.