Η Λύση στην Κρίση Τιμών Περνά από την Φορολόγηση των Υπερκερδών των Ενεργειακών Εταιρειών

Η Λύση στην Κρίση Τιμών Περνά από την Φορολόγηση των Υπερκερδών των Ενεργειακών Εταιρειών
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 3 Οκτωβρίου 2022 - 08:14

Η Ε.Ε. σχεδιάζει μια ριζική μεταρρύθμιση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την επιβολή ενός φόρου στα λεγόμενα έκτακτα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες ασκoύν πίεση στους διεθνείς εταίρους τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη φορολογήσει τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να επιδοτήσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς της

ηλεκτρικής ενέργειας, όμως η ΕΕ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, σχεδιάζοντας μια συνολική αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας. Το κάλεσμα της Ε.Ε. δεν βρίσκει ευήκοα ώτα, καθώς οι ΗΠΑ, επιλέγουν να μην φορολογούν τους ενεργειακούς κολοσσούς, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις και αυξήσεις τιμών. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει να ξεκινήσει μια «βαθιά και συνολική μεταρρύθμιση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λέγονας: «Οι καταναλωτές θα πρέπει να καρπωθούν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους. Για αυτό το λόγο πρέπει να αποσυνδέσουμε την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η κα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι τα κέρδη των εταιρειών υδρογονανθράκων ήταν πολύ υψηλά και έχουν αντληθεί κατά τη διάρκεια μιας πολύ ιδιαίτερης περιόδου με έλλειμμα προμηθειών, υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυξανόμενο κόστος για τον καταναλωτή. Τόνισε επίσης πως το σημείο αναφοράς στην αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να αποτελεί το φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών και όχι το LNG. Αυτοί οι μηχανισμοί της αγοράς, πρότεινε να επικαιροποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα, καθώς η μόνη βιομηχανία που συνεχίζει να επωφελείται από την έλλειψη ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος των καταναλωτών, είναι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει έναν φόρο στα "απροσδόκητα" κέρδη των εταιρειών υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, προκειμένου να μετριάσει την πίεση στους καταναλωτές. Το Εργατικό Κόμμα πρότεινε την επιβολή ενός τέτοιου φόρου από νωρίς, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιδοτήσει την κατανάλωση ενέργειας και να συγκεντρώσει, συνολικά, 5,54 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου υποστήριξης των καταναλωτών, ύψους 16,3 δισ. 

Εκείνη την περίοδο, η βρετανική πρόταση έμοιαζε πρωτοποριακή. Τώρα όμως, η Ε.Ε. θέλει να ξεπεράσει αυτό το στόχο για να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου να κερδοσκοπούν. Η κα. Φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι είναι λάθος να επωφελούνται οι λίγοι από τον πόλεμο σε βάρος των καταναλωτών, και πρόσθεσε πως «σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο». Ο στόχος είναι, πλέον, να συγκεντρωθούν 142,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους των εταιρειών ορυκτών καυσίμων προκειμένου να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών- μελών για τη στήριξη των καταναλωτών.

Εν τω μεταξύ, κυρίως, οι ΗΠΑ, απέφυγαν να επιβαρύνουν περαιτέρω την κερδοφορία της βιομηχανία; πετρελαίου και φυσικού αερίου επειδή επωφελήθηκε από το υψηλό κόστος ενέργειας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έχει επανειλημμένα καλέσει τις αμερικανικές εταιρείες του κλάδου να ενισχύσουν την παραγωγή για να συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και στη μείωση του κόστους. Με την Ε.Ε. να αναβαθμίζει την πολιτική της στο ζήτημα, θα αυξηθεί η πίεση στον Λευκό Οίκο αλλά και σε άλλους παγκόσμιους ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.