Το ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά εγκληματική συμπεριφορά δεν επιδέχεται άλλη επιεικέστερη άποψη. Το ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία με άφθονο πολεμικό εξοπλισμό και γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια δεν επιδέχεται αντίλογο. Ομως οι αμελέτητες ως προς τις συνέπειές τους οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επέβαλε η ΕΕ, με καταφανή αμερικανική πίεση, αποδείχθηκαν μπούμερανγκ

γι’ αυτήν καθώς στερήθηκε τον ενεργειακών πηγών της Ρωσίας χωρίς να βρίσκει εύκολα άλλους αντίστοιχους προμηθευτές. Με αποτέλεσμα να απειλείται από βαρύ ενεργειακό χειμώνα, να παγώσουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και να παραλύσει η λειτουργία πλήθους ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Ετσι εκτός από την ενεργειακή ανέχεια η ΕΕ απειλείται ήδη και με διόγκωση της ανεργίας, ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομικό αδιέξοδο, καθώς οι τιμές όλων των αγαθών, ακόμα και των βασικότερων όπως το ψωμί, καλπάζουν ανεξέλεγκτες υπό την πίεση της πανάκριβης ενέργειας. Ετσι ο πληθωρισμός έχει ήδη γίνει διψήφιος, ενώ ταυτόχρονα η ισοτιμία του ευρώ σε σχέση προς το δολάριο υποχωρεί δραματικά.

Μολονότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβλήθηκαν από κοινού με αντίστοιχες των ΗΠΑ, όλες οι αρνητικές συνέπειές τους πλήττουν σχεδόν μόνο την Ευρώπη, ενώ αποβαίνουν υπέρ της αμερικανικής οικονομίας καθώς αυτή είναι βασικός προμηθευτής της Ευρώπης σε ενεργειακούς πόρους (πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο) σε υψηλές τιμές και που πληρώνονται σε ανατιμημένα δολάρια. Είναι προφανές ότι η ανεπαρκής ηγεσία της ΕΕ δεν σκέφθηκε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συνεπώς η δραματική μείωση της προσφοράς της σε ενεργειακούς πόρους θα οδηγούσε σε εκρηκτικές ανατιμήσεις της κάθε είδους ενέργειας.

Οι νόμοι της αγοράς διδάσκουν ότι όταν μειώνεται η προσφορά αγαθών χωρίς να περιορίζεται η ζήτηση το αποτέλεσμα είναι οι ανατιμήσεις των προσφερόμενων αγαθών. Και συνακόλουθα ο αντίστοιχος πληθωρισμός. Καθώς δε έχει διαταραχθεί δραματικά η ομαλή λειτουργία της αγοράς, τον πληθωρισμό απειλεί να συνοδεύσει και η ύφεση σε πολλούς τομείς και συνεπώς θεωρείται αναπόφευκτος ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή η χειρότερη μορφή πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίστηκε στις αμερικανικές υποσχέσεις ότι θα καλύψουν εκείνες την απώλεια των ρωσικών πηγών ενέργειας. Ομως εκτός του ότι η αμερικανική πλευρά επωφελείται από τις εκρηκτικά υψηλές τιμές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, ήδη αποδεικνύεται ότι έχει και περιορισμένες δυνατότητες κάλυψης των ευρωπαϊκών αναγκών. Ετσι ο χειμώνας για την Ευρώπη προβλέπεται ανυπόφορα βαρύς λόγω ενεργειακών ελλείψεων, αλλά και επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών λόγω κλιματικής αλλαγής.

Με αποτέλεσμα ένας στους πέντε πολίτες της ΕΕ να απειλείται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat).

Ειδικότερα, το 2021 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (δηλαδή το 21,7% του πληθυσμού της) διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Ρουμανία (34%), στη Βουλγαρία (32%) και στην Ελλάδα (28%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Τσεχία (11%), Σλοβενία (13%) και Φινλανδία (14%). Και δυστυχώς δεν φαίνεται προς το παρόν από πουθενά κάποιο πιθανό ξέφωτο, πράγμα που επιτείνει η ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών οργάνων και η τυφλή υποταγή στα αμερικανικά κελεύσματα.
 

*Από το Βήμα