Στις  ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας πέφτει το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ωστόσο θα οδηγήσει και σε περιορισμό της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Πρόκειται για εκείνες τις βιομηχανίες _ τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, εταιρείες αλουμινίου, διυλιστήρια κλπ. _ οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια έδιναν το «παρών» και στην υπηρεσία διακοπτόμενου φορτίου (διακοψιμότητα) προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες, να διασφαλιστεί η  σταθερότητα του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και   να αποφευχθεί ο κίνδυνος γενικευμένης διακοπής ρεύματος (black-out). 

Ωστόσο,  πλέον οι  περικοπές φορτίων δεν θα αφορούν μόνο έκτακτες ανάγκες, αλλά και απαιτηθούν μέτρα σε καθημερινή βάση, για μήνες, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις σοβαρές στην παραγωγή τους.  Επιπλέον,  για ορισμένες βιομηχανίες η προσαρμογή θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη έως αδύνατη καθώς  λειτουργούν στις ώρες αιχμής του συστήματος, καθώς τότε προσφέρεται φθηνότερο ρεύμα, ενώ άλλες έχουν προχωρήσει ήδη σε αλλαγή καυσίμου (νάφθα) προκειμένου να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος. Έτσι, το ενεργειακό επιτελείο σχεδιάζει να εντάξει στο μέτρο της περικοπής φορτίων, και άλλες εταιρείες με υψηλές καταναλώσεις όπως είναι τα  σούπερ μάρκετ ή οι αλυσίδες λιανεμπορίου. Οι  περικοπές φορτίων σχεδιάζεται να γίνονται έναντι αμοιβής, μέσω δημοπρασιών από τον  ΑΔΜΗΕ.

Παράταση για την ένταξη στις «Σημαντικές Βιομηχανίες»

Παράλληλα, παρατάθηκε έως τις  10 Οκτωβρίου   και η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων από τις βιομηχανικές μονάδες για τη συμπερίληψή τους  στις «Σημαντικές Βιομηχανίες» της σχετικής δράσης του Σχεδίου  Προληπτικής Δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας, το οποίο έχει καταρτίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η σχετική προθεσμία έληξε την 1η Σεπτεμβρίου

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και για βάσιμους λόγους, κατόπιν αιτήματος του σχετικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, ένα κράτος μέλος δύναται να αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα στην παροχή φυσικού αερίου σε ορισμένες κρίσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, έναντι του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ορισμένων κατηγοριών προστατευόμενων πελατών, εάν η έλλειψη εφοδιασμού με φυσικό αέριο αυτών των κρίσιμων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο:

α) θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρή ζημία στη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας· ή

β) θα παρεμπόδιζε την παραγωγή ή/και τη μεταφορά φυσικού αερίου. Τα κράτη μέλη βασίζουν κάθε τέτοιο μέτρο στην εκτίμηση επικινδυνότητας.

Ωστόσο, η ανάλυση των επιπτώσεων που έχουν διεξαχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους τελευταίους μήνες  ανέδειξε ότι μία απότομη περικοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου για όλη την Ευρώπη, σε ορισμένους κλάδους της Βιομηχανίας, θα μπορούσε να έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στο κράτος μέλος αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινωνική, οικονομική άποψη καθώς επίσης να δημιουργήσει σημαντικό διασυνοριακό αντίκτυπο στις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμη η δυνατότητα προτεραιοποίησης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ορισμένων «Σημαντικών» βιομηχανικών καταναλωτών έναντι άλλων Μη Προστατευόμενων Καταναλωτών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων καθώς και η πρόβλεψη για συγκεκριμένη διαδικασία διακοπής τροφοδοσίας με σταδιακή μείωση της παροχής για την ασφαλέστερη για τη βιομηχανία διακοπή ως έσχατο μέτρο.  

Για την ένταξη στον κατάλογο, η Βιομηχανία ή ο Προμηθευτής που την εκπροσωπεί θα πρέπει να υποβάλει, μεταξύ άλλων,  μελέτη επιπτώσεων από  ενδεχόμενη διακοπή, στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μη ικανότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου ή πρώτης ύλης,  προτεινόμενο σχέδιο διακοπής τροφοδοσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις διαδικασίες για τη  συντονισμένη διακοπή  τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την ασφάλεια της μονάδας κλπ.

«Μέτωπο» για το ενεργειακό κόστος 

Στο πεδίο του ενεργειακού κόστους τώρα, οι  ευρωπαϊκές βιομηχανίες  προειδοποιούν ότι  το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αντιμετώπισή του είναι ανεπαρκές. Ειδικότερα,  όπως καταγγέλλει η European Aluminium, τα προτεινόμενα μέτρα  δεν  πρόκειται να σώσουν την ενεργοβόρο βιομηχανία αλουμινίου από περαιτέρω μείωση της παραγωγής, περικοπές θέσεων εργασίας, ακόμη και από γενική κατάρρευση.  Αντιστοίχως ο  γενικός διευθυντής της Ένωσης Βιομηχανιών Λιπασμάτων «Fertilizers Europe», Τζέικομπ Χάνσεν, δήλωσε  ότι,  έχει περιοριστεί κατά 70% η  ευρωπαϊκή  παραγωγή  αμμωνίας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή λιπασμάτων ήδη από τον  Αύγουστο. Όσο για την  ευρωπαϊκή ένωση χάλυβα Eurofer επισημαίνει ότι  τα μέτρα της Κομισιόν δεν μπορούν αποτρέψουν τον περιορισμό της παραγωγής ούτε  τις περικοπές θέσεων εργασίας.