Η Ανακάλυψη Νέου Κοιτάσματος Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ Ενισχύει τις Προοπτικές Εκμετάλλευσης ενώ Απαντά στις Τουρκικές Προκλήσεις

Η Ανακάλυψη Νέου Κοιτάσματος Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ Ενισχύει τις Προοπτικές Εκμετάλλευσης ενώ Απαντά στις Τουρκικές Προκλήσεις
Του Κ.Ν. Σταμπολή 
Τρι, 23 Αυγούστου 2022 - 11:39

Χωρίς να θέλουμε να υπερθεματίσουμε οι χθεσινές ανακοινώσεις τόσο από από την Ιταλική ΕΝΙ όσο και από την Κυπριακή κυβέρνηση (εδώ) για την ανακάλυψη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο θαλάσσιο τεμάχιο 6, στην θέση Κρόνος 1, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθαν την πλέον κατάλληλη στιγμή να απαντήσουν στους Τουρκικούς σχεδιασμούς για έρευνες που ξεκάθαρο στόχο έχουν να αμφισβητήσουν την οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ

Τώρα όμως η συγκεκριμένη ανακάλυψη δημιουργεί νέα δεδομένα αφού ενισχύει κατά πολύ τις θέσεις των εταιρειών λόγω των σοβαρών επενδύσεων που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια και δικαιώνει απόλυτα τον διαχρονικό στρατηγικό σχεδιασμό της Λευκωσίας.

Οιαδήποτε αντιπαράθεση επιλέξει να προωθήσει η Άγκυρα με στόχο την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ θα βρει σύσσωμη την Ευρώπη απέναντι της αφού πλέον δεν ομιλούμε θεωρητικά για τον πλούτο υδρογονανθράκων που ευρίσκεται στα βαθειά νερά της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά για υπαρκτά και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Για αυτό οι εταιρείες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν εύκολα τις θέσεις τους εντός του Τεμαχίου 6 - δηλ. την Καλυψώ, τον Κρόνο και τον Ζεύς- ενώ θα υπάρξει ηχηρή αντίδραση από τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Γαλλίας μαζί με αυτές από Κύπρο και Ελλάδα.

Πέρα όμως από τα γεωπολιτικά οφέλη που προσφέρει η νέα αυτή ανακάλυψη στην Κυπριακή ΑΟΖ τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε στο Κρόνος 1 είναι τέτοια που ενισχύουν τις προβλέψεις των εταιρειών, βάσει των εκτενών σεισμικών ερευνών που έχουν προηγηθεί, ότι η ευρύτερη περιοχή περιέχει αξιόλογα και εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Επιπλέον, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Κρόνος 1, σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις στον Γλαύκο (Τεμάχιο 3) και Καλυψώ ( Τεμάχιο 6) έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στην ευρύτερη αυτή περιοχή συναντώνται οι ίδιοι ασβεστολιθικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, δηλ. κρητιδικά ανθρακικά πετρελαϊκά συστήματα, με κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως αυτά στο κοίτασμα Zohr, μόλις 30 χλμ. νότια ανατολικά του Κρόνος, εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, που ως γνωστό αποτελεί ένα από από τα μεγαλύτερα και πλέον αποδοτικά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Zohr, που ανακαλύφθηκε από την ΕΝΙ το 2015 και μπήκε στην παραγωγή στα τέλη του 2018 και είναι δυναμικότητας 850 bcm. Άρα ,η ανακάλυψη του κοιτάσματος Κρόνος 1, αν και μικρομεσαίας δυναμικότητας στα 2.5 tcf η 70 bcm, έρχεται να ενισχύσει τις προοπτικές για ανακαλύψεις περαιτέρω εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην περιοχή καθότι αυτή παρουσιάζει τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά όντας μέρος της υποθαλάσσιας δομής του Ερατοσθένους (Eratosthenes Sea Mount).

Τέλος, η ανακάλυψη του κοιτάσματος Κρόνος 1, που περιέχει έναν αρίστης ποιότητας ταμιευτήρα, σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις στην Αφροδίτη ( Τεμάχιο 12) και Γλαύκος (Τεμάχιο 3) βοηθά στην θετικότερη αντιμετώπιση της Κυπριακής ΑΟΖ από πλευράς επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων συνολικής αθροιστικής δυναμικότητας που φθάνει τα 350 bcm. Η Κύπρος, παρά τις ανωτέρω ανακαλύψεις, παραμένει frontier area ως προς το υδρογονανθρακικό της δυναμικό και τις ευκαιρίες εκμετάλλευσης. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς η εγγύτητα του Κρόνος 1 στο κοίτασμα Zohr θα καταστήσει δυνατή μια σχετικά ταχεία εκμετάλλευση, (σε αντίθεση με το κοίτασμα Αφροδίτη που αν και ανακαλύφθηκε το 2011 παραμένει αναξιοποίητο), αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του εν λόγω γιγαντιαίου κοιτάσματος, ώστε το αέριο από το Κρόνος 1 μέσω της πλατφόρμας του Zohr, να μεταφέρεται για υγροποίηση και εξαγωγή στα τέρμιναλ της Αιγύπτου.

Παράλληλα η ύπαρξη ενός αξιόλογου κοιτάσματος στο Κρόνος 1 ενισχύει την προοπτική δημιουργίας ενός cluster μικρό μεσαίων κοιτασμάτων στην περιοχή των τεμαχίων 6 και 3 που θα μπορούσαν να μοιραστούν βασικές υποδομές. Όπως παρατηρούν ανώτερα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, «η σχεδίαση και υλοποίηση ενός cluster αποτελεί κλειδί για την προώθηση του αγωγού East Med, που εξακολουθεί να αποτελεί ένα ρεαλιστικό option για τη εξαγωγή των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ προς την Ευρώπη».