Σύμφωνα με δηλώσεις της Νατάσας Πηλείδου , υπουργού Ενεργείας της Κυπριακής Δημοκρατίας , η ανακάλυψις υπό της Ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου (ΦΑ) στο «οικόπεδο» 6 («Κρόνος1») εξασφαλίζει την παροχή σημαντικών ποσοτήτων ενεργείας για την δυτική Ευρώπη , ενώ οι εκτιμήσεις του καθ. Αντωνίου Φώσκολου (*)

για τα αποθέματα του κοραλλιογενούς υφάλου νοτίως και ανατολικώς της Μεγαλονήσου αποκαλύπτουν συνολικά δυναμικότητα τουλάχιστον  29,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα -  ποσότητα επαρκή για 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο (bcmα) ικανή για να υποκαταστήσει τις Ρωσσικές εξαγωγές ΦΑ του Ρωσσογερμανικού αγωγού Nord Stream 1 για 25 χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο την κατασκευή του υποθαλασσίου αγωγού East-Med μεχρις της ηπειρωτικής Ελλάδος κι’εκείθεν πρός την Ευρώπη. (βλ. άρθρο καθηγητή Αντώνη Φώσκολου στο Energia.gr Πόσο Αέριο Βρήκαν οι Κύπριοι; Πηλείδου: “Απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία και Στροφή στο Κυπριακό Φυσικό Αέριο”)

Εάν οι εκτιμήσεις αυτές – που οδήγησαν τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη εσπευσμένως στην Ιταλική πρωτεύουσα «για διαβουλεύσεις με την ΕΝΙ» - τότε η Κύπρος κι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ευρίσκονται προ σημαντικής αποφάσεως , εν όψει και των περικοπών Ρωσσικού  ΦΑ τον προσεχή χειμώνα στην κεντρική Ευρώπη , που οδηγούν αυτομάτως στην αναβίωση των σχεδίων κατασκευής απ’ευθείας αγωγού η οποία προηγουμένως είχε εγκαταληφθή , λόγω «ανεπαρκών ποσοτήτων» του κοιτάσματος «Κρόνος1» της ΕΝΙ και της Γαλλικής ΤΟΤΑΛ.

Εν τω μεταξύ , η μελέτη του East-Med που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σοβαρά ποσά, βαίνει πρός το περατούσθαι.

Αντί λοιπόν ν’ασχολούμεθα ενταύθα  με τις υποκλοπές... «κουνιστών τηλεφώνων» ή την παροχολογία εν όψει της προσεχούς ΔΕΘ ,  προτιμώτερο θα ήταν να επικεντρωθή η προσοχή της κυβερνήσεως επί του θέματος , διότι εάν επιβεβαιωθή η ανακάλυψις θ’αλλάξει όχι μόνον η φυσιογνωμία της Ελληνικής οικονομίας αλλά και ο συσχετισμός πολιτικής δυνάμεως μεταξύ της «δούλης Κύπρου και του δυνάστη» , ως έλεγε κάποτε μία προφητεία.

(*) Ο κ. Α.Φώσκολος είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.