Συνήγορος του Καταναλωτή: «Δεν Είναι Νόμιμος και Διαφανής ο Καθορισμός της Ρήτρας Αναπροσαρμογής» (Video)

Συνήγορος του Καταναλωτή: «Δεν Είναι Νόμιμος και Διαφανής ο Καθορισμός της Ρήτρας Αναπροσαρμογής»  (Video)
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 28 Ιουνίου 2022 - 08:00

Αίσθηση αλλά και άμεσα αποτελέσματα προκάλεσαν τα όσα ανέφερε σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και γενικότερα την αγορά ηλεκτρισμού την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης τόνισε ενώπιον της Επιτροπής ότι «δεν είναι νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής», προσθέτοντας πως κάθε εταιρία «κάνει τα δικά της, βάζει τους δικούς της συντελεστές», γεγονός που καθιστά δυσλειτουργική 

την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μόλις μια μέρα μετά, το βράδυ της Παρασκευής, το ΥΠΕΝ κατέθεσε τροπολογία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για 11 μήνες, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023, εξέλιξη για την οποία ο κ. Ζαγορίτης εξέφρασε, με δηλώσεις του, την ικανοποίηση του. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή – και πρώην γραμματέας της ΝΔ – ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας κάνει ό, τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας», εξαπολύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, πυρά ενάντια στη ΡΑΕ. «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, μπορούμε μόνον να ενημερώνουμε. Όταν όμως ενημερώνουμε τους αρμόδιους για παρανομίες, κάποιος επιτέλους πρέπει κάτι να κάνει», δήλωσε ο κ. Ζαγορίτης.

Συζήτηση επί της Ετήσιας Έκθεσης, έτους 2020, του Συνηγόρου του Καταναλωτή και ακρόαση του Συνηγόρου, κ. Ελευθέριου Ζαγορίτη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Video)

Ας σημειωθεί ότι χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (αναλυτικό ρεπορτάζ του energia.gr εδώ), ανέφερε ότι η Αρχή έχει εισηγηθεί ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς ο οποίος, όπως είπε, δεν έγινε αποδεκτός από το Υπουργείο, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την εξαγγελθείσα αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Παράλληλα, ο κ. Δαγούμας αρκέστηκε να σημειώσει πως αναμένει να δει το πώς θα λειτουργήσει η νέα ρύθμιση, θέτοντας ζήτημα  ανταγωνισμού και εναρμονισμένων πρακτικών, ενώ πρόσθεσε πως η ΡΑΕ συζητά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ελέγξει περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών και αξιοποίησης δεσπόζουσας θέσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαγορίτης, κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στις 23 Ιουλίου, έκανε λόγο για 2.585 αναφορές για εναλλακτικούς παρόχους που υπεβλήθησαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 ενώ πέρσι είχαν γίνει στο ίδιο διάστημα 713 αναφορές. Σύμφωνα με τον κ. Ζαγορίτη, στις αναφορές οι καταναλωτές καταγγέλλουν ότι δεν ενημερώνονται προσυμβατικά για αλλαγές, αλλά αιφνιδιαστικά οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου μετατρέπονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου, χωρίς να έχει προηγηθεί η οριζόμενη εκ του νόμου δίμηνη προειδοποίηση. Επιπλέον, ανέφερε ότι  επιβάλλονται ρήτρες πρόωρης αποχώρησης σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, κάτι που απαγορεύεται, ενώ επισήμανε ότι οι συμβάσεις εξαρχής δεν έχουν σαφή και σωστή σύνταξη. Τέλος, τόνισε ότι δεν τηρήθηκε η απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ το 2020 για συγκεκριμένο τύπο εξαγωγής του ποσού της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως ανέφερε, κάθε εταιρία βάζει τους δικούς της συντελεστές, γεγονός που καθιστά δυσλειτουργική την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έκανε λόγο για μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές από εταιρία σε εταιρία: «Άλλες βάζουν ρήτρα 400 ευρώ κι άλλες 1.000, ενώ και η τιμή της κιλοβατώρας είναι σε άλλες εταιρίες 0,15 ευρώ και σε άλλες 0,30. Όμως δέκα λεπτά διαφορά στην τιμή μας κάνει στο τετράμηνο 200 ευρώ διαφορά συν τον ΦΠΑ», τόνισε ο κ. Ζαγορίτης, προσθέτοντας ότι στη Βρετανία ήδη έκλεισαν κάποιες εταιρίες. «Όσες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, ας το πουν και ας μείνει το υγιές κομμάτι. Κάποιες εταιρείες δουλεύουν σωστά, και κάποιες άλλες όχι. Έχουμε υπέρογκες χρεώσεις σε φτωχογειτονιές. Οι άνθρωποι μπορούν ίσως να κάνουν οικονομία στη βενζίνη που ανεβαίνει η τιμή της και να μη χρησιμοποιήσουν το ΙΧ, αλλά στο σπίτι τους δεν μπορουύν να μην πληρώσουν το ρεύμα, γιατί θα κοπεί και τελικά ο πολίτης δεν μπορεί να επιβιώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επικαλέστηκε καταγγελίες που έχουν φτάσει στον Συνήγορο του Καταναλωτή από μισθωτούς και συνταξιούχους στους Αμπελοκήπους και την Κυψέλη, με μηνιαίες αποδοχές περί τα 1.000 ευρώ και οι οποίοι φτάνουν να καταβάλλουν 400 ή ακόμη και 500 ή 600 για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η κατάθεση του κ. Ζαγορίτη προκάλεσαν αίσθηση στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Ανδριανό, να ζητά να κληθεί πάλι στην Επιτροπή η ΡΑΕ προκειμένου τα μέλη της να απαντήσουν στις σοβαρές καταγγελίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική απόφαση για φορολόγηση των κερδών σε ποσοστό 90%, ο πρώην γραμματέας της ΝΔ ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στους καταναλωτές «γιατί απ’ αυτούς πάρθηκαν». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγορίτης, «από το να έρχεται η κυβέρνηση να ενισχύει τα τιμολόγια ενέργειας με λεφτά των Ελλήνων πολιτών, θα προτιμούσα οι εταιρίες να μην ξεφεύγουν ώστε να δίνεται ενίσχυση. Η ενίσχυση πιάνει τόπο σε μία σειρά από εταιρείες που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων και σε αυτές σωστά δίνεται αλλά, ακόμα πιο σωστό θα ήταν να γίνεται έλεγχος και να επιβάλλονται κυρώσεις».

Ικανοποίηση Ζαγορίτη για την 11μηνη αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής: «Επαναφορά της αγοράς ενέργειας στην κανονικότητα και τη νομιμότητα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας για αναστολή της ρήτρας, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το περασμένο Σάββατο, εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι η ρύθμιση θα απαλλάξει τους καταναλωτές «από ένα άδικο, δυσβάσταχτο και για πάρα πολλούς εξοντωτικό βάρος». Σύμφωνα με τον κ. Ζαγορίτη, η διάταξη φαίνεται να είναι ένα σημαντικό βήμα για την επαναφορά της αγοράς ενέργειας στην κανονικότητα και τη νομιμότητα, «ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών και της παραβατικότητας από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει κατ' επανάληψιν επισημάνει και καταγγείλει».