Προειδοποίηση Δαγούμα για Διατήρηση των Υψηλών Τιμών στο Ρεύμα- Τι Είπε για ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ και Υποστελέχωση της ΡΑΕ

Προειδοποίηση Δαγούμα για Διατήρηση των Υψηλών Τιμών στο Ρεύμα- Τι Είπε για ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ και Υποστελέχωση της ΡΑΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 27 Ιουνίου 2022 - 17:56

Επιφυλακτική στάση και αιχμές απέναντι στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την εξαγγελθείσα αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και την επιβολή υποχρέωσης προς τους Προμηθευτές να ανακοινώνουν την τιμή της κιλοβατώρας (KWh) σε μηνιαία βάση, κράτησε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης προς τους 

δημοσιογράφους που παρεχώρησε σήμερα, Δευτέρα. Έφθασε δε σε σημείο να σχολιάσει πως η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς, που είναι  βασισμένος σε μαθηματικό τύπο με βάση τα κόστη, προκειμένου για τον προσδιορισμό της τιμής της KWh, ο οποίος, όπως είπε, δεν έγινε αποδεκτός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιορίστηκε, απλώς, να σημειώσει πως αναμένει να δει το πώς θα λειτουργήσει η νέα ρύθμιση, θέτοντας ζήτημα  ανταγωνισμού και εναρμονισμένων πρακτικών.

Αναφερόμενος στο τελευταίο, ο επικεφαλής της Αρχής τόνισε πως η ΡΑΕ συζητά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ελέγξει περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών και αξιοποίησης δεσπόζουσας θέσης από πλευράς των καθετοποιημένων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, και αποκάλυψε επίσης ότι έχει ενεχειρήσει στα μέη της Επιτροπής πλήρη φάκελο με στοιχεία που αφορούν στις εταιρείες του τομέα.

Προέβη ακόμη στην πρόβλεψη πως οι τελικές τιμές του ρεύματος θα συνεχίζουν να παραμένουν σε αυτά τα πολύ υψηλά επίπεδα, από τη στιγμή που το ήμισυ του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής εξακολουθεί να προέρχεται από το φυσικό αέριο αλλά και τις εισαγωγές.

Σχετικά με την αντιπαράθεση της ΡΑΕ με τον ΑΔΜΗΕ για το ύψος του Μέσου  Σταθμισμένου Κόστους Κεφαλαίου (WACC), ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι το θέμα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν από τη στιγμή που η Αρχή αποφάσισε πως το WACC του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 6,1%. Εφόσον ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής αντιμετωπίσει στα προσεχή έτη, τυχόν προβλήματα αυξημένου κόστους δανεισμού για την εκτέλεση του επενδυτικού του προγράματος, τότε θα μπορεί να επανυποβάλει αίτημα στην ΡΑΕ για την αναθεώρηση του WACC.

Είπε επίσης ότι δεν θα εγκριθεί η καταβολή premium απόδοσης για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς τα τέλη Χρήσης Συστήματος αυξάνονται κατά 24%, ενώ με βάση το αίτημα του ΑΔΜΗΕ θα αυξάνονταν κατά 39%, κάτι που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 90 εκατ. ευρώ στον Διαχειριστή, από τα 50 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η Αρχή και συνέκρινε το Μέσο Σταθμισμένο Κόστος Κεφαλαίου του αντίστοιχου Ισπανού Διαχειριστή με 5,6% και του Πορτογάλου, με χαμηλότερο του 5%. « ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, δύο εταιρείες με βασικές αποδόσεις και έσοδα, βρίσκονται στο Τop 10 των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά δε, το κόστος δανεισμού του ΑΔΜΗΕ, που προειδοποιεί η διοίκησή του ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ο κ. Δαγούμας ανέφερε πως σήμερα ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 2,8% για το σύνολο των δανείων του και τόνισε πως σε περίπτωση που αυξηθούν τα επιτόκια, η ΡΑΕ θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Θυμίζουμε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ενημέρωσε με σημείωμα που δημοσίευσε νωρίτερα σήμρα το πρωΐ (εδώ) για τις συνέπειες της απόφασης της ΡΑΕ σχετικά με τη σταθμισμένη μέση απόδοση κεφαλαίων (WACC) στο επενδυτικό του πρόγραμμα και στις χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές όλης της χώρας.  

Ακόμη, ο κ. Δαγούμας, αναφερόμενος στον ΔΕΔΔΗΕ, επεσήμανε ότι τον αναμένουν κυρώσεις επειδή δεν απαντά, ή καθυστερεί να απαντήσει στα παράπονα των καταναλωτών και προανήγγειλε ότι η ΡΑΕ ετοιμάζει μελέτη που θα προλειαίνει το δρόμο για την καταβολή αποζημιώσεων προς τους καταναλωτές σε περιπτώσεις εκτεταμένων διακοπών ρεύματος, ή διακοπής της ηλεκτροδότησης εξαιτίας φυσικών καταστροφών και έκτακτων καιρικών φαινομένων, είτε ακόμη και λόγω συνήθων βλαβών στο δίκτυο.

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να εστιάσει στο νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, λέγοντας πως ότι αν εφαρμοζόταν και στη χώρα μας  το λεγόμενο Ιβηρικό μοντέλο, ήτοι, το μηχανισμό περιορισμού του κόστους φυσικού αερίου, που έθεσαν σε εφαρμογή οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και που θα τους επιτρέψει να έχουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μειωμένες τιμές για τους καταναλωτές, θα ανέκυπταν σοβαρά προβλήματα επάρκειας, επειδή η φθηνότερη ενέργεια που θα παράγεται εγχωρίως, θα εξαγόταν προς τις διασυνδεδεμένες χώρες.

Τέλος, ο κ. Δαγούμας έδωσε δραματική διάσταση στα ελλείμματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει η Αρχή.  Όπως είπε, οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την οργάνωση και τη λειτουργία των αγορών υπό όρους ίσου ανταγωνισμού και χρήζουν ενδυνάμωσης και αντιμετώπισης από την Πολιτεία με τον σεβασμό που αρμόζει στον ρόλο τους.

Στην ΡΑΕ υπάρχει επιτακτική ανάγκη άμεσης δρομολόγησης προσλήψεων, τόνισε και αποκάλυψε πως το  2021, αποχώρησαν από την Αρχή 25 στελέχη από συνολικά 100, ενώ από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει άλλα 5 στελέχη. «Η αγορά έχει ανοίξει και απορροφά τα στελέχη μας με πολλαπλάσιους μισθούς», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΡΑΕ.

Ο κ. Δαγούμας απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στην Πολιτεία λέγοντας πως αναμένει  την υλοποίηση των δεσμεύσεών της για την επίλυση του προβλήματος των μισθών και των  προσλήψεων. «Έχουν σταλεί περί τις 10 φορές οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μας στα αρμόδια Υπουργεία!!!», υπογράμμισε ο ίδιος και κατέληξε, πως το εφαρμοζόμενο πλαίσιο στην ΡΑΕ, είναι σαφώς δυσμενέστερο σε σύγκριση με εκείνο των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών.

«Για το λόγο αυτό, καμία Ανεξάρτητη Αρχή δεν αντιμετωπίζει το φάσμα της δραματικής συρρίκνωσης του προσωπικού της, όπως συμβαίνει με την ΡΑΕ» είπε.

Δείτε όλη την παρουσίαση του Προέδρου της ΡΑΕ εδώ